用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:57
但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我 ...

雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位 (通常最受歡迎的兩三間中學, 在這輪已派晒位, 你填 乙二填都無用了。)

第二輪: 派乙二, 餘下b1生按隨機編號派位  (通常 次熱門的B1學校亦派晒位)

第三輪:派乙三, ,餘下b1生按隨機編號派位 (過去幾年頭三派位率都八九成,  所以去到乙三,大部分B1學校都無位了.

........如此類推.........

通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.  你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.

所以通常頂多乙一乙二揀熱門 , 乙三是止蝕位.

如果是B1邊緣生, 就更加唔好搏, 跌左落B2 pool 還要由乙10+派起,  乙2尾和乙3界線又模糊, 我識人直情派到22志願添.

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生依次序排.第一輪: 首志願(全部b1生按隨機編號) 派位
第二輪: 第二志願(  ...

係明白

gigayan 發表於 19-4-5 18:04
即係話,b1生入唔到佢所填的b1校,就會入佢第1間填的b2校,除非該第一間b2校嘅位一早俾其他b1學生入晒,係 ...

是的。B1生放的第1所B2中學應該必入,無理由反而會被派入第2所無咁熱嘅B2中學。如果真係發生此情況,那麼,該名B1生會覺得十分奇怪,居然被派到區內第2所B2中學,就連B2組別學生亦會感到奇怪,身邊居然連1個B2生也未能被派往該B2中學。

la5711 發表於 19-4-5 19:12
雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位  ...

「通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.」

我係b1生,咁其實如果我唔搏,乙三已經揀b2a(而唔揀b1),咁可能我一早就會派左去乙三(假設我number後,到我時乙一乙二已無位)

但如果我乙三都係揀b1,而排到我時又無位,之後打後乙四五六七八九十也是b1學校但也無位,到時咪會派我乙十一b2a學校咯?因為我是b1學生一定會早過b2學生揀?除非b2a個間學校都好多b1生放響前面(做「止蝕位」)?

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...

大抽獎己經無分ABC了, 大家都是第一組別,

我覺得主要留心個間學校熱門程度, 熱門無分ABC, 熱門學校唔放一, 放二機會係零(我覺得)

邊間唔放一無機會
邊間放二仲有機會
邊間放三仲有機會.........

gigi1227 發表於 19-4-5 20:33
大抽獎己經無分ABC了, 大家都是第一組別,

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是b1尾,就不會咁揀了(不會首三志願也揀b1,可能第二志願就應該選b2學校了)

但多謝你意見呀,值得參考

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

我認為錯誤,

雖然第一組別先, 但如果一間受B2A學生喜歡的學校, 俾其他第一組別乙三至十先揀, 收滿了, 你去到乙三十先揀,機會唔係100%入, 一定係零

受B2A學生喜歡的學校, 好多時都係第一組別的安全線

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 20:36

我知無分ABC呀,我意思係肯定自己是b1組別,因如果是 ...

我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友讀唔掂b1頭校,(2) 一定不會估錯banding...

真的不用咁快填b2校喎。

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

咁呢間就係b1校啦,因為抽到的全是b1生

ivyscyip 發表於 19-4-5 20:42
我成日覺得你理得我乙五派還是乙十派,stop loss 位就係第一間的b2校。b1頭比b1尾有so就係(1)唔驚小朋友 ...

明白!我而家理解清楚了
我覺得你講得啱
除非好多b1人好早已經放b2a學校響頭幾個志願(即是佢地保守d,個stop loss位放好前)
否則最壞也可以派到第一間b2a學校

不過亦明白有時d嘢不是絕對

ivyscyip 發表於 19-4-5 20:44
咁呢間就係b1校啦,因為抽到的全是b1生

就算全部學生都係B1生,亦未必可以令該中學成為B1學校~~~

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能d位已經一早派曬俾嗰批b1學生了

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 20:02
「通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可 ...

你理解無錯~~~

但要考慮多一些就係:
假設受歡迎程度係如下,G校係B2中學
A>B>C>D>E>F>G

若你依歡迎度去排列,又假設本區B1位係剛剛充夠既,你既隨機號碼唔靚仔~~~
選校次序係ABCDEFG,最終你可能係派F ~~~

又若本區B1位係唔足夠既,最終係有可能連G都派唔到,直飛去H/I ~~~

排位先後仍然可以影響你既最終所派既學校~~~

mcl203 發表於 19-4-5 21:03
就算全部學生都係B1生,亦未必可以令該中學成為B1學校~~~

其實學校冇banding,係學生有咋嘛,如果全收b1生,咁都應該係叫b1校嘅。出來的dse成績另計。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:06
我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能 ...
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以band 1為例:先扣起320個自行收生,餘下約1050人
Band 1 至Band 2頭學校除四大外,田中、馬可賓、譚伯羽、南屯官、屯官、劉金龍、屯天共11間,約只有870個位,減一減後約有180Band 1生入唔到以上嘅學校!即係有180人跌落Band 2學校,即崇真、呂祥光、辛亥連、永隆、宣道!
幸好band 2學位有約1000個,即是話都一樣有180個band2生會跌左落band 3學校!
所以老師都講得好清楚,今年結果可能會唔理想,因為淨係屯門區未計元朗誇區黎屯門讀的,已經多左500人!
結論:唔可以太進取,否則較多人揀嘅學校一早收晒,後悔莫及!

mcl203 發表於 19-4-5 21:14
你理解無錯~~~

但要考慮多一些就係:

Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
但放b2a太後又怕出現你講的情況

我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最冷校。 這樣可能會跌到乙11,唔夠b1位仲可能去左b2校。
如果在乙三就冷門b1校,就通常都入到,所以說是止蝕位。

之於哪間熱,哪間冷,最好問下早幾屆派位情況。  有啲學校擺乙2已入唔到, 有啲擺乙5都入到。

cherry0131 發表於 19-4-5 21:22
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以b ...

多謝你意見

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:18
其實學校冇banding,係學生有咋嘛,如果全收b1生,咁都應該係叫b1校嘅。出來的dse成績另計。
...

我會用番DSE成績去分B1中學,易D分辨~~~

la5711 發表於 19-4-5 21:32
我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...

明白,而家清楚了!
‹ 上一主題|下一主題