用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2019 面試後記
樓主: legofigure214
go

SPCS 2019 面試後記  

請問係咪學校未寄哂所有面試信?

回覆 EggEgg08 的帖子

我未收到

請問要帶齊咩資料去面試呀?

EggEgg08 發表於 19-12-11 21:00
請問係咪學校未寄哂所有面試信?

今日收到咩12月5交表,21號面試。
乜你地14號開始啦

legofigure214 發表於 19-4-6 11:02
第三階段:2ND IN 面試
2019年係3月19日網上公佈入選兩輪面試名單,大約有270人(我冇數過,係其他POST度執 ...

感謝樓主分享。你話藍組三師會審,
請問紫組情況如何   

回覆樓主:

再麻煩請問一下呢間的校規是否真的入網上傳聞所講

笑笑草 發表於 19-12-12 19:57

???是否混淆了聖保祿中學
及聖保祿學校?

bearcat2003 發表於 19-12-12 20:15
???是否混淆了聖保祿中學
及聖保祿學校?

我女自己搵的(emoji)但我都唔知。
佢有些怕,所以先想了解下。因為佢話格仔裙間。

笑笑草 發表於 19-12-12 19:57
網上什麼傳聞?

bettyay 發表於 19-12-12 21:25
網上什麼傳聞?

話唔卑係學校飲涼茶   

笑笑草 發表於 19-12-12 21:29
話唔卑係學校飲涼茶

咁點解一定要在學校飲涼茶?還有甚麼校規傳聞嗎

bearcat2003 發表於 19-12-12 23:36
咁點解一定要在學校飲涼茶?還有甚麼校規傳聞嗎

只是見到好多不同的校規,你上網查下。
涼茶係其中一項。如果係真都好奇點解要有呢項

回覆樓主:

收到信的是什麼顏色呢?

有D好奇為何寫明穿causal wear, 係咪唔想人穿校服?  要5小時完成真係有D驚
summerbb :-P :-P

大家好!因轉左工,比較忙,好少上嚟睇。(其實另一個原因係阿囡已經唔俾我理,而我亦冇理佢

因為我疏於阿囡校務,只能盡答大家嘅"迷思",可能都唔準確,請勿盡信。另外,有數位家長PM 我的問題,我都係一次過係呢度答。我唔係好識PM慢慢覆。

1)校規傳聞 - 冇聽過阿囡講,不過我囡未飲過涼茶。手冊上校規冇咩特別,仲有啲鬆。實情應該都唔係嚴,又或包容度尚算高。因我囡仲有欠欠漏漏,但未見咩特別懲罰。

2)面試可穿校服/便服,不過面試信既然寫穿便服,咁點解唔穿?呢個問題年年有人問,好奇怪。如當日你小學有活動便另計啦。

3)second interview 上年只問我地 "有咩問題?"我覺得好似見工咁,你可以問 /不問。如果想問,梗係問啲有SENSE 問題,不用專登問嘅。而我,我冇問喎。

4)我覺得自信心係好緊要,無論你考SPCS 定其他。睇返阿囡而家啲同學,未必個個好打得,但個個都有自信心。如果你囡相對地一問一答,主動性不足,咁好大機會未能突圍。

5)first interview 點預備?我在前面已詳述。至於你地想用咩器材,我覺得應該從囡囡出發,如果你囡能有效運用IPAD /POWERPOINT,並同時講解。咁呢個便是你的方法。我只係印左一張SLIDE (其實係用POWERPOINT做),跟住阿囡做口講。呢個方法對我囡係最容易,亦都冇咩技術風險。我諗呢度可以自由發揮,重點應該落於阿囡個口才同應對能力上。

6)返左幾個月學,我覺得我囡係11月尾先叫跟到步伐。我係11月同12月問過阿囡,佢都答呢間學校合適佢。

7)我囡小學係港島區其中一間有直屬中學的女校。邊間唔講啦⋯⋯佢又唔係叻,無謂令大家有遐想。

8)學校同想像中差冇幾,不算嚴,但又不是鬆。功課不少,PROJECTS 都有。

如有答漏,大家再提我啦。

2jkidsfather    發表於 19-12-23 17:38