用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2019 面試後記
樓主: legofigure214
go

SPCS 2019 面試後記   [複製鏈接]

補充資料:

第一階段:報名

-》親身交報名表及相關文件

第二階段:1ST IN 面試
-》面試前:SPCS係郵寄通知1ST IN 面試資料及網上 e-Portfolio登入密碼俾你
-》面試前:家長係
e-Portfolio輸入BOOK REPORTS、個人簡介同一堆相關資料
-》面試當日,只須拎面試證同4本BOOK REPORTS的書。
-》1ST IN好似分左十組八組,唔記得左。

1ST IN 同 2ND IN 係會被分配不同顏色的組別。
我女第一次好似紫色,第二次變左藍
色。

回覆 Yanamami 的帖子

其實我有時都睇到一頭霧水

legofigure214 發表於 19-4-6 11:02
第三階段:2NDIN 面試
2019年係3月19日網上公佈入選兩輪面試名單,大約有270人(我冇數過,係其他POST度執 ...
勁!阿女表現好強悍!同校橙色組收的多嗎?如果無關事,可否理解為,其實入咗2nd in,已經純粹靠面試表現,之前小學成績其實唔再重要。

謝謝樓主慷慨分享!面試流呈近幾年都大致相同,但會見到細微的變化!明顯的是1st in 之中多了個人問題

女兒定能在SPCS展開愉快學習的新一頁

legofigure214 發表於 19-4-6 11:29
補充資料:
E portfolio 當年是阿女自己填,我只在最後submit前望一次內容ok就佢press submit button, 那她會更有印象交了什麼資料給學校

Yanamami    發表於 19-4-6 13:33

bettyay 發表於 19-4-6 12:42
謝謝樓主慷慨分享!面試流呈近幾年都大致相同,但會見到細微的變化!明顯的是1st in 之中多了個人問題:funn ...

感謝祝福

b3410 發表於 19-4-6 12:41
勁!阿女表現好強悍!同校橙色組收的多嗎?如果無關事,可否理解為,其實入咗2nd in,已經純粹靠面試表現, ...

同校橙組多數收,不過部分另謀高就。
根據探子回報,橙組形式略有不同,較簡單,技術問題、Reading 不是人人有份。個人斷估冇辛苦推測,成績最好(or rank order)個一批,Sister Wong 基本欽點入局,面見純綷睇下是否五官正常,有反應應該都十拿九穩。

睇返呢度往績,相對弱勢組別(藍白)應該面試要出盡力啦!

最後,又斷估,過到第一關+睇埋rank order ,SPCS 施施然出2nd in list。

佢哋似乎真係用第二關面試定英雄啦,對於呢一點,我係欣賞嘅!起碼,用我女經驗,證明弱勢組別都係有機會,不是陪跑。

legofigure214 發表於 19-4-6 11:02
第三階段:2NDIN 面試
2019年係3月19日網上公佈入選兩輪面試名單,大約有270人(我冇數過,係其他POST度執 ...
你最錯係,點解係去食譚仔放題?
豪...D...嘛!

legofigure214 發表於 19-4-6 13:44
同校橙組多數收,不過部分另謀高就。
根據探子回報,橙組形式略有不同,較簡單,技術問題、Reading 不是人 ...

若BLUE係由英文科主任+副校面試,其實並非弱組,上年我女都係in 橙組又如何?冇朗讀,只同修女傾左5分鐘就走人!感覺2nd in前校方已有個初步list,爭在見埋再微調!

2jkidsfather 發表於 19-4-6 14:24
你最錯係,點解係去食譚仔放題?
豪...D...嘛!

本身孤寒底(emoji)

fatman69 發表於 19-4-6 15:23
若BLUE係由英文科主任+副校面試,其實並非弱組,上年我女都係in 橙組又如何?冇朗讀,只同修女傾左5分鐘就 ...

我之所以咁估因為我校橙組接近十中九,紫組3中2,藍白組只中一咋。

仲有今年紫組考官都係有副校,仲有2個唔記得咩主任,不過冇外籍人士。

我同意有初步名單,不過,名單是否約60人,定係70、80人,呢個值得注意。

回覆樓主

有冇任何顔色人士相認一下,尢其藍白組?

legofigure214 發表於 19-4-6 16:47

可能大家都係天主教中小,SPCS知道我女已有offer都未定,感覺2nd完全似例行形式!Anyway 面試確是一個好的經歷!

legofigure214 發表於 19-4-6 11:29
補充資料:
功德無量

fatman69 發表於 19-4-6 17:14
可能大家都係天主教中小,SPCS知道我女已有offer都未定,感覺2nd完全似例行形式!Anyway 面試確是一個好的 ...
"感覺2nd完全似例行形式!"這感覺在其他學校一樣, 如DGS和HYS也無異! 但相信會有小小數要看2ND IN表現來定斷

回覆樓主

280人分四組,淨係橙組已經可以收齊啦?!會唔會下晝就算橙組都得個吉?其實今年入SPCS啲同學有嘸下晝in入?

AAJpapa 發表於 19-4-8 10:03
280人分四組,淨係橙組已經可以收齊啦?!會唔會下晝就算橙組都得個吉?其實今年入SPCS啲同學有嘸下晝in入 ...

之前又話一個房係 "橙, 紫, 藍, 白", 另一個房係 "綠"

我地下午 1:30 紫組
同學下午 3:45 橙組
兩個都收了

AAJpapa 發表於 19-4-8 10:03
280人分四組,淨係橙組已經可以收齊啦?!會唔會下晝就算橙組都得個吉?其實今年入SPCS啲同學有嘸下晝in入 ...

唔會啦!咁多年都話橙是強!上午見的比下午容易收!事實是:入讀的各種顏色都有,上下午面試入的也有!入讀後成績優異的亦不一定來自橙!
認同的是橙可能真是呈分排名較前!但其實入得2nd in及入讀的也一定不會弱

另今年仍然是分五組,非四組

若根據2nd in list顯示每組入圍的數字, 1st in 每組大約二百幾人

我睇返入選2nd In 的名單,內裡顯示原本 1st in 的組別 (除非有一組成組冇人入到2nd In 。

1st in 的組別:紅、黃、綠、紫

至於2nd In有幾組,感謝上面前輩bettyay更正係5組。

我地都係下午2nd In,等候課室的黑板上寫左幾種顏色,所以應該咩色都有機會在同一房等候。另外,我地另一個同學是白組,佢係我地隔離課室,而佢係最後冇入選的。而另一位橙組同學同樣係下午2nd In,佢最後有入選,但冇註冊。
‹ 上一主題|下一主題