用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問維多利亞海峰園兩文三語PN下午班VS蘇淅PN下午班 ...
go

急問維多利亞海峰園兩文三語PN下午班VS蘇淅PN下午班

急問有經驗的家長意見! 維多利亞海峰園兩文三語PN VS蘇淅PN, 大家會如何選擇?本人兒子有幸取得這兩間學校取錄為下午班PN生.希望兒子將來可以入讀傳統直資小學,會嘗試考聖保羅男女小學,聖若瑟小學....也希望他能培養好的英語和學懂中文字. 麻煩各位有經驗的家長提供意見,感激不盡,謝謝各位指教!

wscyeung 發表於 19-4-4 19:20
急問有經驗的家長意見! 維多利亞海峰園兩文三語PN VS蘇淅PN, 大家會如何選擇?本人兒子有幸取得這兩間學校取 ...

Vic

急問有經驗的家長意見! 維多利亞海峰園兩文三語PN VS蘇淅PN, 大家會如何選擇?本人兒子有幸取得這兩間學校取 ...

我會選 VIC, 我囡囡從PN到現在K3, 看見佢在學校學到很多生活化嘅嘢,上星期普通話老師跟小朋友整饅頭從活動中學到原材料點樣種植,在工廠如何加工,繼而俾小朋友自己動手實踐,活學活用令小朋友從遊戲接收知識,變得有自信。 兩文三語很算不錯,起碼囡囡早排去考 KPCC 取得接近滿分的成績。英文你會聽到有外國人的 ascent。 我好慶幸囡囡好喜歡返學,而家日日同我講好唔捨得升小一。 維記為左應付家長小一讀傳統小學課程都深左,功課相對都多左。當然我喺背後都有下苦功啦... 過去的小一面試,囡囡以N無人士去到 CoEd 嘅 second in, 雖然結果是 waiting,我已經覺得很鼓舞。

至於KCS,大班教學,我朋友話佢囡囡頭兩年好似被遺忘咁,但囡囡浸左4年普通話,係好出眾。我地有時都比較下課程,KCS 會淺少少而家仲未有重組句子嘅 exercise。 英文都唔係太多時間一日,佢就要出去同個囡外補數學和英文 phonics。 還有最重要一點,學費!VIC 就一定係貴,到K2 上step up class 都 14k/mth, K3全日班都係 15-6k 咁上下。 我就因為出面有外補下,就選擇half day 而家都接近9k仲要另外 snack 要俾錢。KCS 慳好多 希望我嘅分享可以幫到你啦。

回覆 lamlam0710 的帖子

謝謝你的分享, 對我很有用啊🙏我亦覺得Vic學費有點貴,但是蘇淅是大班教學,我都很怕我仔仔會被遺忘的! 其實我自己都有個想法就是上午讀維記、下午讀蘇淅。不過又怕他會很趕, 你們又覺得怎樣呢?謝謝你

wscyeung 發表於 19-4-6 01:45

謝謝你的分享, 對我很有用啊🙏我亦覺得Vic學費有點貴,但是蘇淅是大班教學 ...

KCS 我有兩個朋友都嘅囡囡都有讀,一個在 20幾人的班,另一個就 39人的大班,看你彩數。至於你打算同時讀兩間?我自己從來沒有咁樣打算,將心比己,叫你放工後再返多一份?你自己都辛苦啦,我會擔心令小朋友怕左返學。而家只係 PN 啫,到升上K1,K2就好多野要跟要學。 如果你VIC 係上午班,我個人 prefer 上午班,可以培育小孩好嘅作息時間。PN放學後可以安排一些課外活動俾小朋友放下電。 我自己就大概喺 K2開始就安排 academic 方面嘅外補為小朋友裝備考小一。至於升小一,KCS 和 VSA 都不是直升,都要Interview, 我聽朋友說KCS都唔係全班收晒, 而VSA大約 5-6個收一個。

wscyeung 發表於 19-4-6 01:45

謝謝你的分享, 對我很有用啊🙏我亦覺得Vic學費有點貴,但是蘇淅是大班教學 ...
正常人唔會贊成返兩間學校。你究竟有冇為小朋友設想。PN咋。。。冇得訓晏覺,冇得抖,冇得慢慢食飯,冇得去玩。。
如果你覺得維記貴,但返晒兩間咪仲貴。

你究竟諗咩架呢⋯⋯

其實你個人咁chur, 維記唔岩你。我驚你入左嫌太happy....

另st jo 是抽的,同你讀咩幼稚園冇關。

回覆 boojiji 的帖子

原來如此,謝謝你的資訊

明白了😘

非常感謝謝您的建議和分享🙏我巳嘗試申請轉維記PM上午班,但心知機會很低. 蘇浙小學校簡介的小冊子裏提及其PN下午班會為學生安排一些課外活動,所以亦是我考慮的原因. 我覺得現在做父母比以前付出的時間相對大很多,每個升學階段都要接受一連串的面試很辛苦,取錄了又要煩那間比較合適確是令人頭痛🤔不過有你過來人的指導,確實大大幫助我去選擇👍👍👍😊

謝謝你的指教! 我明白小孩是很需要休息和玩耍。現在只是怕選錯學校,所以有想法是開學頭一兩個月讀兩間先比較,再看看那間比較適合他再選. 可能要等孩子大點才知道他的能力以因材施教。

wscyeung 發表於 19-4-7 01:28

謝謝你的指教! 我明白小孩是很需要休息和玩耍。現在只是怕選錯學校,所以有想法是開學 ...

其實小朋友適應力很強。反而是家長希望小朋友變成怎樣才是選校重點。

我會選維記PM,朋友女兒讀維記,話兩文三語都教得好

謝謝各位寶貴意見! 我最後揀咗維記

wscyeung 發表於 19-5-17 19:47
謝謝各位寶貴意見! 我最後揀咗維記

Good!