用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位  

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:34
我班老友中一、二,唔知高form點。

總之小朋友開心、家長擔心。

明嘅,不過如果俾我揀,我都仲係會選擇一間相對自由的學校。

Qc都算好,官校來説起碼唔會成日轉校長(雖然剛轉咗),唔似隔離,差不多兩年轉一次。

losoco 發表於 19-4-5 22:31
咁有冇可能實在少少?

軒銅有幾多人在自行有得面試? 多次最後的一個是第幾名? ...
舊年軒銅只有4-5個有自行面試機會。全部入佐。不知是自行或大抽奘

原來QC 學生打幾多機都有幾多人關心的。
依我所知,其實校中打機,甚或某程度參與電競的大有人在,反而對打機興趣不大的,祗佔少數。
手遊、電競發展一日千里,假以時日,電競極有機會取代足球,成為最受歡迎體育項目。要參與此高增值行業,相信對行業有深刻了解,總會有D優勢。
校內亦有很多家長,在孩子應付了功課,體藝後,樂見孩子參與電競。正如前校長亦提出,狀元都打機呀!

alhy.love 發表於 19-4-4 18:40
請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?

ㄧ句講完, "乙ㄧ少人爭"

adriantai 發表於 19-4-6 07:43
為何乙一會少人爭呢?灣仔區男仔選B1中學僅有皇仁、華仁及聖鄧三間選擇,而聖瑟、高記等聯中又在別區。難道此二間小學的B1生會不報皇仁在乙一?而且其他小學B1生都一定3選1架,加上乙一皇仁位比華仁多,相信會多D人報。為何乙一會少人爭呢。自己反而覺得有二間小學聯中在別區,增加了乙一的競爭才對呀!

回覆 sukitelfold 的帖子

佢以前的數字手法 ,是修飾過,我對呢間學校有保留。同埋睇dse成績也不是看最好那一年,平均看五年吧。

回覆 Sing13 的帖子

優才收生見埋父母,仲要認同校長,我覺得佢要出十优狀元多d .你覺得佢自行收生不是 贏一條街嗎?

5tgb 發表於 19-4-5 22:22
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特 ...

唔係架,最初睇你7樓嘅回覆,言之鑿鑿,我某程度係相信,想再深入了解多啲,所以至問你有冇數據支持。點不知,原來你係靠估,真係好失望。

希望你唔好再靠估當事實,又或者講明係靠估。

adriantai 發表於 19-4-6 07:43

完全認同~~~

chrischeung 發表於 19-4-6 08:28

佢以前的數字手法 ,是修飾過,我對呢間學校有保留。同埋睇dse成績也不是看最好那 ...

如果是官津之間既比較,你既睇法有啲道理,band2學校教學方法再好,持續input既是band2學生,能夠持續output band1學生好難,一年成績好,第二年可能跌返.
但直資最好就睇出親生仔之後既成績,先代表真正實力.例如港同,2015年親生仔考DSE,出狀元,2016年DSE大躍進,直到2016年底好多家長仲以為港同是band2,睇五年會miss左好既直資學校,而且直資當年成績一好,升小升中報考人數幾何級上升.

直資是五歲幾選小朋友,絕大部分直上,band1官津是收全港前1/3,邊樣會優勢大呢?

我覺得直資私校自行收生,選擇左一群中上產的家長, 以贏在起跑線

Sing13 發表於 19-4-6 09:23
如果是官津之間既比較,你既睇法有啲道理,band2學校教學方法再好,持續input既是band2學生,能夠持續outp ...

講乜也好GT和QC作比較,兄台誇咗D,人哋唔笑、自己都怕人笑,你仲要GT家長

政府學校最尾個一班大多不是讀書,因背景,學習態度等等緣因,但私校直資家長自行已谷上。

呵,原來系咁,自我感覺良好。

chrischeung 發表於 19-4-6 09:31

我覺得直資私校自行收生,選擇左一群中上產的家長, 以贏在起跑線 ...

同意, 就算學校HEA, 家長會出手自己來. 倒逼學校提高水準. 其實我覺得SPB, YW, 港同, 優才, 培僑, 三私一直生源差唔多, 家長差唔多, 學校教學方法雖然唔同, Band1率有唔同, 但實際上小六出來個班總體都達到Band1程度, 所以中學亦出到Band1成績. 好多人覺得入名校, 因為有特別既教學方法, 使得成績一向優異.如果講特別既教學方法, 我覺得不如觀察幾間出成績既直資仲實際.

sukitelfold 發表於 19-4-6 09:32
講乜也好GT和QC作比較,兄台誇咗D,人哋唔笑、自己都怕人笑,你仲要GT家長
...

誇D先多人睇, 剩是拿港同比, 不如拿多一間GT出來比下.

我又唔是GT家長, 我使咩幫人賣廣告, 只是見到三大率同3322率兩者既分別有感而發.

而且好多家長是後知後覺, 對出成績既學校反應唔切.出左幾年先如夢初醒.D研究先唔會MISS左好既學校.

Sing13 發表於 19-4-6 09:23
如果是官津之間既比較,你既睇法有啲道理,band2學校教學方法再好,持續input既是band2學生,能夠持續outp ...

無論官津既中或小學,家庭資源都係一重要因素,直資私校可以自己收生一定存在絕對優勢。尢其是不少中學為何由私變直,就係盡用資源既例子,去提高中學既可能成績~~~

只能說各花入各眼,新興直資私校不是人人喜歡,如果小朋友系b1ab成績自行已有不錯學校收 ,亦不會考慮以上學校,如要我選讀直資私校,我也會選讀st Paul boy,英華那些舊校,感覺實在一點亦平民一點。

chrischeung 發表於 19-4-6 10:02

只能說各花入各眼,新興直資私校不是人人喜歡,如果小朋友系b1ab成績自行已有不錯學校收 ...

新興直資同名校轉直資個幾間, 其實除左名氣 / 歷史 / 校友, 其他都唔會差得去邊.

當然仲有一樣分別: 男女校VS單性別學校.  睇家長中意啦.

Sing13 發表於 19-4-6 09:46
同意, 就算學校HEA教, 家長會出手自己來. 倒逼學校提高水準. 其實我覺得SPB, YW, 港同, 優才, 培僑, 三私一 ...
這裹好多人唔Buy親生仔這個concept, 但睇住GT,CKY,港同等親生仔一上場就耳目一新,估計會越來越好。所以成日話同level揀直資係一個不錯嘅投資。
傳統男校崇尚自由,少功課,少測考,可惜大部份學生課餘時不再進修,只會打機,孩子唔醒覺,家長唔發功就等同讓賽幾年。睇返這裏家長留言,對比QC, LSC, WY等,SPCC, DGS, SPCC, LW, QE等冇得HEA 讀。