用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
go

軒小皇仁位  

請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?

alhy.love 發表於 19-4-4 18:40
請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?
聖若瑟仔同唔少高記仔、華仁仔都係乙一揀返自己中學,所以其實競爭唔係想像中咁大。

回覆樓主

灣仔每間學校派幾個入去應該正常

alhy.love 發表於 19-4-4 18:40

只要聯繫位放乙一就有2次機會抽獎, 第一次抽聯繫位唔中, 第2次就可以跟同區大pool再抽1次, 所以入到QC一定多過15,16個位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 19-4-4 18:50
聖若瑟仔同唔少高記仔、華仁仔都係乙一揀返自己中學,所以其實競爭唔係想像中咁大。 ...
聖若瑟同高記中學都不屬灣仔區校網的

5tgb 發表於 19-4-5 06:47
聖若瑟同高記中學都不屬灣仔區校網的

2間小學都係屬灣仔校網喎

我留意到,軒小入QC人數多有以下因素
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是show time
3) 體、藝、學術無縫交接,體藝全部夾番自已小學師兄,學術完全了解QC課程,自行及扣門均有優勢
4) 家長祗專注QC,不像其他小學家長,亂石投林,浪費心力

GIPW    發表於 19-4-5 08:00

軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是放棄的。而且甲一、乙一實填QC, 所以機會比較高。相比其他灣仔區小學的男生,除級頭外,他們自一、自二可能會選SJC, KC, WYHK, TSK, 所以入QC的機會往往比軒小低。因爲家長也𣎴想浪費自行兩個機會的。

alhy.love 發表於 19-4-5 07:16
2間小學都係屬灣仔校網喎
2間小學是灣仔網,2間中學均不是灣仔網

5tgb 發表於 19-4-5 09:49
2間小學是灣仔網,2間中學均不是灣仔網
所以2間小學的學生就是灣仔網了。不是跟中學的地區的,所以St. Joe, 高主教小學是灣住仔網。

pccw2017    發表於 19-4-5 10:24

Happychoy 發表於 19-4-5 09:26
軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是 ...
你夠中肯

Happychoy 發表於 19-4-5 09:26
軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是 ...
B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二,大家又比D意見,那一間可排第一呢?

5tgb 發表於 19-4-5 07:24
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

你如何留意到軒小生面試係show time? 又如何無縫銜接?你係QC老師乎?~~~

1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

2、3相當主觀

5tgb 發表於 19-4-5 10:44
B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二, ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part1_clip3-CANT.wmv

Check 00:10:38

B1及B2均有機會入QC。

兩軒只是機會較大。
同理,有大部份有關小學生入聯繫/直屬B1中學(e.g.大坑真光,St. Joe, WYHK,...) ,只是機制問題。

不要因為是QC,而自我感覺良好。

sukitelfold 發表於 19-4-5 11:47
2、3相當主觀
1也比較主觀。

醒目開學勳章

B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二, ...

派入B1中學唔一定是B1生。2軒多人入B1只是制度和校網上的優勢。如果將2軒搬去其它校網,是否還可保持高入B1率?

1) 軒小超B1生較多

根據第二點,面試是show time,那即是每個軒小有份參加面試的都入硬?

你指係灣仔區定全港官津?

軒銅去年已經是每三個男生,就有一個入QC,這是已知的事實,如果帖友覺得是多年的巧合及運氣做成,而不去探討其成功因素,相信祗會給軒小放得更遠