用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位  

sukitelfold 發表於 19-4-5 23:46
有公布入三大學校計,QC 52.9%全港第五高(對上三間是女校➕一間Spcc ),同埋3大的意義開始失色了,三大水 ...

如果其他學校21分入三大,咁QC亦有此可能,
亦有可能同學是夠三大分數而唔是讀三大,又或者夠三大分數而出國讀,唔計得咁多了。

另外,每人有唔同評法,例如坑真3322率97%,有網站如此評法.
始終讀完QC讀副學士真是冇瘾

Sing13 發表於 19-4-5 23:53
每人有唔同評法,例如坑真3322率97%,有網站如此評法.
始終讀完QC讀副學士真是冇瘾

都係嗰句,同坑真比又合理好多,坑真補底或中間好不錯,全港頂尖,但去到拔尖又係爭少少。。。

但和GT比,GT要再踩多些油加把勁才可。

ivyscyip 發表於 19-4-5 23:48

其實qc一向都有呢個問題,如果你睇過N年前的皇龍報(所有會 ...

同意QC的増值又見不到好多,始終現世代打機風氣,確是現今特別是男校的一大敵人。。。

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:24
都係嗰句,同坑真比又合理好多,坑真補底或中間好不錯,全港頂尖,但去到拔尖又係爭少少。。。

但和GT比 ...

始終優才靠親生仔做主力,中學收返來個班同QC自行有唔少差別。
伊手牌打成咁已經唔好再貪心了。
如果中學收返來既是同QC一樣,咁就實過QC頭,有機會挑戰神校啦。

坑真都有自己原因,因為每年小學流失左十個左右去更好既學校。
自行既位又留唔少俾小學部,收到既band1A應該唔是多。增值能力算幾好了。

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:28
同意QC的増值又見不到好多,始終現世代打機風氣,確是現今特別是男校的一大敵人。。。

其實男校以前咪一樣打,唔知你有冇睇到三國志手機版的廣告,我老公咪就係好似廣告中由第一代打起。班女仔如果唔打機咪一樣睇ig/snapchat/youtube到天昏地暗。

有時決定成敗就係睇自己定力,能否在關鍵時刻遠離引誘。

Sing13 發表於 19-4-5 20:43
我有一個問題:

QC既生源:

3322率得80%算唔算高呢?

不如問吓全港官津直資男校,有幾多間可以係過去7屆DSE既3322率,有至少6屆都達80%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-4-6 00:33

始終優才靠親生仔做主力,中學收返來個班同QC自行有唔少差別 ...

又不能咁講,GT小一也是全部自己千挑萬選,揀完教咗六年先來話有band 2,3學生要硬食?!

講不過去,要比和港同比,校史、收生形式等大家差不多,人哋真係1A啦。。。

Sing13 發表於 19-4-5 22:54
因為比較既是核心四科,而優才副科勁,所以三大率高.
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越 ...
選修科成績可以隨著選修科可修讀既人數有好大變化。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:35
其實男校以前咪一樣打,唔知你有冇睇到三國志手機版的廣告,我老公咪就係好似廣告中由第一代打起。班女仔 ...

手遊比以前打機,現在全天候⋯恐怖好多,深谷一般!

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:42
又不能咁講,GT小一也是全部自己千挑萬選,揀完教咗六年先來話有band 2,3學生要硬食?!

講不過去,要比 ...
妳錯咗重點。
重點係:要俾錢,仲要俾12年,一定比免費既好。如果唔係咪即係我做咗水魚?

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:40
3322率得80%算唔算高呢?

不如問吓全港官津直資男校,有幾多間可以係過去7屆DSE既3322率,有至少6屆都達8 ...

咁DSE入大學唔是男一隊女一隊來排,都是講成績。
唔通話我收多左男仔虧底左咩, 惊虧底就學高主教轉男女校啦。
就算band1女同男是六四比,QC手上個四成男仔都是top個班

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:43
選修科成績可以隨著選修科可修讀既人數有好大變化。

即係果D某科得2/3個學生選既科,100%達5都得,直接用黎參考,可以真係幾好睇~~~

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:44
手遊比以前打機,現在全天候⋯恐怖好多,深谷一般!

咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse core 重文輕理的原因。

不過我地好似離左題。

Qc絕對係一間top school,兩軒亦很好,但不用神化。但如果我係b1中或尾,我唔會揀qc囉。如果我係b1頭,qc真的好吸引,平民兼注重brotherhood.

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:47
妳錯咗重點。
重點係:要俾錢,仲要俾12年,一定比免費既好。如果唔係咪即係我做咗水魚?
...

各有千因莫羡人,人哋有能力吸引天才神兵來投,點解?!
選QC一定有原因⋯下刪400字,成績一年跌少少落去,又唔提下上年綠蘋果個排名榜,只輸SPCC及DGS,睇多一、二年插水式下跌,再同GT比也未遲,見附圖:

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:55
咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse ...

想帶出QC校長,唔好成日掛住口邊一句:「我哋狀元哥哥都好鐘意打機!」。。。

唉⋯不是個個狀元材嘛!

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:47
妳錯咗重點。
...

一早發現直資屈機

逐個選學生,選家庭選家長學歷
家長肯為小朋友學習付出金錢,又可以玩一人一樂器
資源多官津一半錢,持續十二年,起碼英文國語老師都多啲
唔使俾教育局管住課程,使錢方法
老師容易炒,冇啲老seafood,大把讀中史哲,純理科既三大生想去教書,專科專教
開埋海外課程

親生仔有成績再逐個選,upgrade埋班外來生
......

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:58

各有千因莫羡人,人哋有能力吸引天才神兵來投,點解?! ...

真是跌唔少.俾直資分薄左?

Sing13 發表於 19-4-6 01:07
真是跌唔少.俾直資分薄左?

股票市場計,未跌穿熊仔綫,當上落市格局啦

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:55
咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse ...

我唔會選QC,搵間學校去讀更屈機既ib課程.

Sing13 發表於 19-4-6 01:11
我唔會選QC,搵間學校去讀更屈機既ib課程.

要入直資IB門檻也不低。。。

不是有錢想讀就讀到。