用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-4-5 21:26

佢話調轉QC自行及扣門階段,因為「表演時間」收多咗兩軒學生喎!

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:59
如果qc肯將自行收生的學校分佈公開⋯⋯

我女小學係比較多人入CCSC,所以一直有傳聞話間中學喜歡收我女小 ...

這解釋便是實況,人海戰術。。。

所以年年條數差不多人入。

並不是什麼「自行表演時間」、「無縫接軌」等論點!

官津校點會自癈自己武功,將有限的自行及扣門位集中收一、二間小學,而不去收全港精英?!
兩軒仲有聯繫位跟尾,怕收不到你二軒學生?

pccw2017    發表於 19-4-6 12:27

Sing13 發表於 19-4-5 21:26

Qc一向都自修,靠老師教真的不好入官校。以前qc 啲mock 卷係幾好,tip得好所以有些少advantage,但宜家補習天皇仲勁。

Ryan_baba 發表於 19-4-5 21:08
多謝你嘅回應。原來你係靠估嘅,明白晒!
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特別指明何人靠估呢?唔通有人有教育局報告在手?唔通帖友又有數據話軒小的B1生比人少,連少幾多都知!我都知D人是靠估啦, 唔通我又指名道姓話人靠估呀!

咁有冇可能實在少少?

軒銅有幾多人在自行有得面試? 多次最後的一個是第幾名?
我是護書簿

回覆 Sing13 的帖子

路過的,優才四科攞五以上得24.5%,皇仁攞五以上系35%。二間學校仍有一段距離。

5tgb 發表於 19-4-5 22:22
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特 ...

教育局會吡校長往年分別幾多人是band 1、2、3㗎。。。

chrischeung 發表於 19-4-5 22:34

路過的,優才四科攞五以上得24.5%,皇仁攞五以上系35%。二間學校仍有一段距離。

因為比較既是核心四科,而優才副科勁,所以三大率高.
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越重要.

5tgb 發表於 19-4-5 22:22
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特 ...
其實甘多人「回覆」你,係因為你神化左 QC/軒銅/軒小。
入到QC可以開心,但不需用 超B1showtime......此等字眼,
你兒子QC只是S1,QC其他Form的底子背景,你應知不多。

5tgb 發表於 19-4-5 21:06
家長應該選擇港同,優才還是軒小呢?

相信好多灣仔家長都樂見有家長願意分流去以上學校! ...

華仁搬走後,唔計直私,我覺得灣仔區起碼有四間官津小學比兩軒更吸引.

5tgb 發表於 19-4-5 06:47
聖若瑟同高記中學都不屬灣仔區校網的
小學部係

其實好多b2學校3322都好高

chrischeung 發表於 19-4-5 23:23

其實好多b2學校3322都好高

如果高過70%,就唔算是band2學校了
反而所谓band1A學校點都應該高過80%吧

Sing13 發表於 19-4-5 22:54
因為比較既是核心四科,而優才副科勁,所以三大率高.
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越 ...

用GT和QC比較,又不太令人信服

有少少夾硬來比較的感覺

好難講,真系有些b2有七成。我反而吾睇3322,睇四科四或四科五大約看到間中學 學術水平,大家交流下

sukitelfold 發表於 19-4-5 23:29
用GT和QC比較,又不太令人信服

有少少夾硬來比較的感覺

你唔覺得QC三大率同3322率未如名氣嗎?

我覺得名校唔好似以前咁名了,以前分五個band, 中五重新執一次位.
而家分三個band,band1頭同尾都差唔少.
我認為QC只是自行個班勁.用唔精准既計數方法,如果伊班人冇負增值,基本盤應該都有差唔多30%入三大。

chrischeung 發表於 19-4-5 23:30

好難講,真系有些b2有七成。我反而吾睇3322,睇四科四或四科五大約看到間中學 學術水平, ...

睇下用咩數據來比較吧,3322基本上有自資學位,如果比較既是local degree自然占優
當然四級五級以上百分比都要睇.

政府學校大多精英班較勁,qc亦不是勁,但在灣仔區一定是b1a學校,直資私校亦未必是家長杯茶。

Sing13 發表於 19-4-5 23:30

有公布入三大學校計,QC 52.9%全港第五高(對上三間是女校➕一間Spcc ),同埋3大的意義開始失色了,三大水泡科best 5 有21分可以入場!

33222⋯⋯⋯去到呢D級數的學校作比較意義又不大了,每年收一定數目的運動員。。。

Sing13 發表於 19-4-5 23:30

其實qc一向都有呢個問題,如果你睇過N年前的皇龍報(所有會考成績都係度)qc考得尾那批,成績真的唔好,學校應該不注重補底。

但當然家長通常唔會覺得自己小朋友會係底個批⋯⋯

Ps 咁我又唔覺得只係自行個幾十個勁嘅,其他90%+都係b1生(扣除羽毛球特異功能生)入學成績咁都一定好過全港平均。但如果你問我,qc係咪高增值呢?我有保留。我女都係官校,我c6係qc仔,感覺都係靠自己。讀書氣氛係好,但教學質素⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題