用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位  

hkpapa852 發表於 19-4-10 16:23
又睇吓今年DBS同SPCC最後IBDP畢業生有幾多

我反為興趣想知班體育生係邊D小學收番黎~~~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-10 16:13
沒有公平與不公平, 你收得體藝學生, 開得IBDP, 如果無能力教好佢地, 就要預咗被人無盡比較.

話時話, DBS近 ...
唔知啊,阿仔都冇機會去插班報IB,冇眼睇了。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-4-10 16:29
我反為興趣想知班體育生係邊D小學收番黎~~~

邊D小學就唔知,不過就好大機會在泳池,運動場同體育館咁。

mama_papa 發表於 19-4-10 16:32
邊D小學就唔知,不過就好大機會在泳池,運動場同體育館咁。

會唔會係雙熟D老友介紹~~~

選校有時就好似揀女朋友咁,周圍嘅人都話A好,但你偏偏獨愛B。QC嘅DSE點跌都好,仍然有鐵粉支持。呢D就係名校光環

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-4-10 16:38
會唔會係雙熟D老友介紹~~~
唔只"雙熟"老友介紹,有時重好似"王老虎"要搶人。我地有個朋友,阿媽話高小已經不停有名校校隊教練請食飯。

醒目開學勳章

Raleigh 發表於 19-4-10 16:39
選校有時就好似揀女朋友咁,周圍嘅人都話A好,但你偏偏獨愛B。QC嘅DSE點跌都好,仍然有鐵粉支持。呢D就係名 ...
呢D老店賣點不係成績,而言"傳承"。一入xx,一生xx人。

mama_papa 發表於 19-4-10 16:56
呢D老店賣點不係成績,而言"傳承"。一入xx,一生xx人。
QC舊生會個中菜館, 唔識人係QC畢業, 就唯由搵人入QC等佢畢業先有得去囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:04
QC舊生會個中菜館, 唔識人係QC畢業, 就唯由搵人入QC等佢畢業先有得去囉!
...

我地又唔係灣仔網,選小學又唔識選2軒,愛官,馳名的"佛跳"已離我遠去。

回覆樓主

留毛先

Raleigh 發表於 19-4-10 16:39
選校有時就好似揀女朋友咁,周圍嘅人都話A好,但你偏偏獨愛B。QC嘅DSE點跌都好,仍然有鐵粉支持。呢D就係名 ...
相信大部份家長選校都會考慮一籃子因素,例如交通,校風,能否適應等才作出決定,不會因為學校一、二年DSE成績而突然改變策略。始終選校不同追星,不是今期邊個紅就追邊個,冇話要走在潮流最前線的。

回覆 5tgb 的帖子

升中面試根本就是 show time.呢個是事實.中學一睇由教育局編排的名次.都知自行收邊個.

5tgb 發表於 19-4-5 07:24
我留意到,軒小入QC人數多有以下因素
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

升中面試根本就是 show time.呢個是事實.中學一睇由教育局編排的名次.都知自行收邊個.

相信讀者/出帖群有二類人,一種是想入讀的申請人,另一種就是非申請人。對非申請人,天馬行空也好,切實地研究每個收生個案也好,每年的收生分配,那間收多幾個,那間少幾個,對非申請人並無實質影響。
但對申請人而言,是否收自己的分別就兩極了。所以5tgb建議申請人多留意派位制度,看多些官網資料,官方資訊為本,看帖祗作參考,才定選校策略。

請問今年QC讀中一的同學仔,軒小的師兄有嗎?我小兒今年P5,軒小上午校嘅。要請教升中的問題。
如上年有報QC并入左的家長有朋友,希望可以交流。
THX!