用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

Raleigh 發表於 19-4-5 14:53
你指係灣仔區定全港官津?
帖友覺得灣仔區難 or 全港難D呢?覺得邊個難D咪計邊個羅。但公平計,希望計百份比,因為軒小並非一間多班小學。而為方便計算,亦希望不要計算B2生入B1中學的因素,因為如果計入此因素,成件事會好複雜。

5tgb 發表於 19-4-5 16:35
帖友覺得灣仔區難 or 全港難D呢?覺得邊個難D咪計邊個羅。但公平計,希望計百份比,因為軒小並非一間多班小 ...
軒小一級5班,雖然小班教學但有12x人一級,其實屬於“大校”(或叫大戶)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5tgb 發表於 19-4-5 10:44
B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二, ...

單計港島區,升讀Band 1中學百分比,都幾肯定軒小不是Second to none

回覆樓主

軒小話晒都有band1聯系位,在官津中點都有著數,記憶中一呂入band1中學率高過兩軒.
但如果同有band1直屬中學既小學,或者同有聯系位既坑真,三私一直,蘇浙,咁就冇得比了.
前兩年,其中一間軒小排37%既已經派唔到band1中學,估計是band2了.

回覆 Sing13 的帖子

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。

Happychoy 發表於 19-4-5 09:26
軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是 ...

我都贊同,一來灣仔band1生中女仔比例高,相對band1男生少,二來其他小學band1AB男生不如两軒一心一意,直資自行報齊幾間top既男校,唔少已經離場了,唔會玩到大抽獎,band1C覺得去QC讀得辛苦又未必報.

PPYC 發表於 19-4-5 18:25

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。 ...

2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是show time
3) 體、藝、學術無縫交接,體藝全部夾番自已小學師兄,學術完全了解QC課程,自行及扣門均有優勢

~~~~~~~~~~~~~~
(所以我説這二點過份主觀,根本自行、扣門,二軒冇乜優勢,但講到好有競爭力

(所以我説這二點過份主觀,根本自行、扣門,二軒冇乜優勢,但講到好有競爭力

如果帖友覺得軒銅去年每三個男仔就有一個入QC都不夠競爭力的話,相信好難有學校滿足到閣下了。

5tgb 發表於 19-4-5 07:24
我留意到,軒小入QC人數多有以下因素
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

你有冇數據可以引証軒小超B1生較多,較邊啲學校多,多幾多?

我有一個問題:

QC既生源:
中一學位144, 其中43個自行位. (自行要求大家心裡有數)
其餘既灣仔區Band1, 灣仔band1應該比全港band1更叻一D.

QC 2018年DSE 三大率是52.71%
而港同, 優才以親生仔為主, 三大率都有4X%. 港同更有接近50%.

其中男女生都重視既英文科,五級以上百分比港同是超過50%,QC只有38%
3322率QC只有約80%,優才是87%
六年前此兩校既外來生水平同QC相差應該都唔少.
如何證明名校既教學效能呢?

家長應該選擇港同,優才還是軒小呢?

Ryan_baba 發表於 19-4-5 20:31
你有冇數據可以引証軒小超B1生較多,較邊啲學校多,多幾多?
相信係人都知以上資料祗有教育局知,而且不公開,我話有,你都話我儍架啦! 不如你問下帖友的選校策略是靠估 or 教育局比料佢啦!

家長應該選擇港同,優才還是軒小呢?

相信好多灣仔家長都樂見有家長願意分流去以上學校!

5tgb 發表於 19-4-5 21:01
相信係人都知以上資料祗有教育局知,而且不公開,我話有,你都話我儍架啦! 不如你問下帖友的選校策略是靠 ...

多謝你嘅回應。原來你係靠估嘅,明白晒!

相信用直私小學同官津小學比升B1中學率,都幾唔公平,因為官津每年都會在抽獎收到不少B3生,而名直私收B3生的機會應該不高了。

PPYC 發表於 19-4-5 18:25

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。 ...

其實派位係供求問題,兩軒多年來入QC人數既數量,再參考兩軒建議既分流式選校,似乎反映成功率並非在高B1率上,係本區既非直聯小B1生既人數上,所造成既低競爭性下既結果~~~

5tgb 發表於 19-4-5 21:15
相信用直私小學同官津小學比升B1中學率,都幾唔公平,因為官津每年都會在抽獎收到不少B3生,而名直私收B3生 ...

但是此兩間直資學校既中學生源是band1,band2甚至band3都有.
QC既生源唔通與此兩間中學差唔多,QC既教學效能究竟如何呢?
會唔會實際上是其他小學既band1A B男生已經在直資自行離場,收多左軒小生既原因呢?

Ryan_baba 發表於 19-4-5 21:08
多謝你嘅回應。原來你係靠估嘅,明白晒!

連兩軒係幾多%已經建議學生行保守式選校,好難相信唔係靠估啦~~~

5tgb 發表於 19-4-5 19:18

如果帖友覺得軒銅去年每三個 ...

2、3點⋯你不是説自行及扣門入嗎?

3個入1個的銅軒男學生比率,可以支持你2、3點的論述嗎?

sukitelfold 發表於 19-4-5 18:46

2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是sh ...

用「過份主觀」形容,已經好輕手

mcl203 發表於 19-4-5 21:27
連兩軒係幾多%已經建議學生行保守式選校,好難相信唔係靠估啦~~~
...

如果qc肯將自行收生的學校分佈公開⋯⋯

我女小學係比較多人入CCSC,所以一直有傳聞話間中學喜歡收我女小學。但CCSC有公開自行的分佈,其實每年都係1-2個自行收。咁點解每年都有10+入CCSC呢?因為基本上所有b1生都揀CCSC做乙一,冇分去其他b1校,完全係self fulfilling prophecy。

‹ 上一主題|下一主題