用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小皇仁位
樓主: alhy.love
go

軒小皇仁位   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

chrischeung 發表於 19-4-6 19:21
回覆 5tgb 的帖子

你當年不是有填表抽獎嗎?好像忘記哂了。
我上左岸幾年, 不過仲記得
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

真係要寫信俾教育局局長,問點解中西區及灣仔區唔合併,點解官校有聯繫位,點解有d學校咁好彩...... 點解我阿爸唔係李嘉誠

5tgb 發表於 19-4-6 19:14
St Jo, 高記中學根本唔係灣仔區,為何灣仔區小學會填此二間中學落乙一呢?

你唔係連直小為何填乙1都唔知下化~~~

mcl203 發表於 19-4-6 20:58
你唔係連直小為何填乙1都唔知下化~~~

如果冇直屬的牽絆,我乙一也會填qc搏吓

chunchundaddy 發表於 19-4-6 20:47
真係要寫信俾教育局局長,問點解中西區及灣仔區唔合併,點解官校有聯繫位,點解有d學校咁好彩...... 點解我 ...

中西都仲有幾間傳統男校分散票源, 如果同東區合併更激烈

5tgb 發表於 19-4-6 19:14
St Jo, 高記中學根本唔係灣仔區,為何灣仔區小學會填此二間中學落乙一呢?

原來講咗咁耐, 你唔知直屬位是如何玩法!

直小生乙一唔填直中=放棄直屬位, 又
直屬位是比band 1+ band 2生
咁如直屬中學唔入 = 學生一定是band 2生,
已確定band 2, 乙二會博QC?!

WY, SJC, RC小六男生,乙一定填直屬中學!
所以基本上本區冇乜幾多間小學可以與兩軒小爭乙一QC

hkpapa852 發表於 19-4-6 11:41
我唯一相信係:
果然有研究!

cmchang0927 發表於 19-4-6 19:02
exactly.....大部分有直屬的只敢搏自行,只有少數敢試埋乙一...
我敢講,就算(未搬)華小/St Joe/RC 每間有30 個「超超超超 B1」報自行QC,QC每間只interview 2-3個。

pooh仔 發表於 19-4-6 21:42
原來講咗咁耐, 你唔知直屬位是如何玩法!

直小生乙一唔填直中=放棄直屬位, 又

樓主講嘅WY, SJC, RC小六男生,乙一定填直屬中學!

那又不一定乙一所有學生填哂直屬中學,前兩年就有同學仔放棄直屬抽qc,結果抽唔到放榜周圍扣門呢?

灣仔區除了兩間軒小,wy, st joe 及rc 外,以往聖雅各及李賜豪等其他小學都有人抽qc,只不過沒有兩間軒小咁大包圍,也沒有兩間軒小咁公開,所以並不是沒有人競爭。雖然軒小有額外的聯系位,之前都有樓主講過就算軒小抽唔到的都大有人在呀!

adriantai 發表於 19-4-6 21:37
中西都仲有幾間傳統男校分散票源, 如果同東區合併更激烈

唔好搞錯,依家中西區只剩KC一間B1學校了,SJC、RC得返幾個非保留位啫!

回覆 2jkidsfather 的帖子

舊年親戚大抽獎入咗,自行冇得見...佢間學校只見咗2、3個,最後好似入咗6定8個?

回覆 hellowmimi 的帖子

同意, 吾係個個直屬乙一都會撰自己學校。 有些人會搏,但其實派吾到的話都幾頭痕,要返轉頭搵返自己所屬中學都吾係容易。大坑真光好似就係咁。

hellowmimi 發表於 19-4-6 22:55
樓主講嘅WY, SJC, RC小六男生,乙一定填直屬中學!

那又不一定乙一所有學生填哂直屬中學,前兩年就有同學 ...

係唔會100%乙一填哂自己中學 但有八九成填番已經少好多人搏qc了

2jkidsfather 發表於 19-4-6 22:46
我敢講,就算(未搬)華小/St Joe/RC 每間有30 個「超超超超 B1」報自行QC,QC每間只interview 2-3個。
...

我仔學校上年有1x個有得in, 但收只收了2個....所以就算多少有得in不太關係,最後自行收的也是一個起兩個止...

其實無論點都好啦,作為家長,比個仔間學校教,教到每三個男仔,就有一個入Q C,入左重要每班有五、六個小學同學同班,體藝又有師兄照應。自己真的不知可再要求學校再比多D什麼了?可能要再看多D帖,因為有好多帖友依然覺得學校未夠好,希望從中學D改善點。

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:47
妳錯咗重點。
重點係:要俾錢,仲要俾12年,一定比免費既好。如果唔係咪即係我做咗水魚?
...

朋友丈夫教GT中學部,他們子女也不選GT, 話公開試晤好,當然仲有其他缺點。

cmchang0927 發表於 19-4-7 01:51
我仔學校上年有1x個有得in, 但收只收了2個....所以就算多少有得in不太關係,最後自行收的也是一個起兩個止. ...
請問是不是灣仔區小學?

5tgb 發表於 19-4-7 06:56
其實無論點都好啦,作為家長,比個仔間學校教,教到每三個男仔,就有一個入Q C,入左重要每班有五、六個小 ...
你又講呢D......

樓主問: "請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?"

如果你吾係用左"超B1生, showtime" 字眼,神化2間軒小,我都吾想寫甘多反駁你

pccw2017    發表於 19-4-7 13:40

無論如何都多謝你嘅意見, 用錯字眼, 錯咗真係要認的。 希望大家帖友, 畀多啲意見 ,學校咪可以改善多啲囉!

其實自已作為全職家長,一心以為要入讀心儀中學,就祗有靠一股儍勁,與孩子一同努力去學、努力去練就能成功。而且在過程上,亦有同路的家長戰友,所以完全沒有留意什麼校網形勢,什麽選校規則。一心以為學校能完全配合,令孩子如魚得水,就是成功因素。如因此作出錯誤陳述,請大家原諒。而選校原來有咁多因素,並非單靠努力就能成功,亦令自己眼界大開。
‹ 上一主題|下一主題