用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門譚伯羽,田家炳應如何決擇?
go

請問屯門譚伯羽,田家炳應如何決擇?

乙二乙三.....請問屯門譚伯羽,田家炳應如何決擇?

annielui 發表於 19-4-4 10:49
乙二乙三.....請問屯門譚伯羽,田家炳應如何決擇?

我諗放呢兩間放乙2 機會好微,乙3就直頭無機
兩間都各有好處,但田中多D活動,感覺上會開心D

回覆 kalong 的帖子

thanks, 因為上年有師姐乙二入到田中, 所以考慮吓......其實地理上譚中較近屋企, 但又擔心中中會唔會長遠無咁好呢? 乙三如無意外要放屯官....

annielui 發表於 19-4-4 11:58

thanks, 因為上年有師姐乙二入到田中, 所以考慮吓......其實地理上譚中較近屋企, 但又 ...

今年人多左,但正路乙2係放呢幾間,微都要博下嘛,祝成功

係, 其實都無咩可以放了, 多謝妳意見及鼓勵!!!!

annielui 發表於 19-4-4 14:09

係, 其實都無咩可以放了, 多謝妳意見及鼓勵!!!!

你小朋友應該也是b1頭學生?
我都諗緊乙二放b1b,乙三b1c,還是乙三放b2a好?
因怕三間b1放頭三太進取?

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:32
你小朋友應該也是b1頭學生?
我都諗緊乙二放b1b,乙三b1c,還是乙三放b2a好?
因怕三間b1放頭三太進取?

正路乙一B1A, 乙二就填B1B,B1C, 我就乙二填馬可賓, 乙三填田中...冇揀譚伯羽!之後係南屯官,屯官,屯天,劉金龍包底!因為學校一向全級頭三名都有名次,學校亦有將過往成績做比對,派紙通知家長呈二及呈三後小朋友屬Band 1A,1B定1C!

回覆 lovelybaby2015 的帖子

是的, 感恩女女係B1a, 不過自行, 甲一乙一都是B1c -馬中, 因女情有獨中, 非君不嫁, 所以我乙二乙三更少選擇, 因為對官中感覺一般不想放乙二, 所以可能乙二banding會比乙一更高..... 所以好頭痕

回覆 cherry0131 的帖子

hi, 我女既選擇就是不太正路呢.....乙一b1c.....所以更苦惱......請問可唔可以分享吓為何取田棄譚, 是因為中中關係嗎? 或田中有什麼吸引妳? thanks

annielui 發表於 19-4-6 10:42

hi, 我女既選擇就是不太正路呢.....乙一b1c.....所以更苦惱......請問可唔可以分 ...
如果你女B1A自行,甲一,乙一都係馬中,估計自行應該收左!未必要大抽獎!譚伯羽一來係中中,二來順記升上去多,我女保記好少同學會揀佢!同埋較遠!而田中較近,上年有師兄師姐升左入去,都話讀得好開心!不過本身自一,甲一,乙一都係揀百周,乙二又唔會擺董中咁浪費,所以擺馬中同田中!

因為馬中收生準則分得好散好多項,不是成績好有絕對優勢, 唔敢抱太大期望…..所以大抽獎都要好謹慎,我女不是保小/順小, 所以其實如乙二譚中都有少少冒險,不過女女上次去譚中mock in 感覺不錯, 而且較田中近屋企, 所以我本身傾向譚中多少少,下星期一要交draft比學校,
下星期六家長日老師與再同我地傾, 所以都係填住先…..thanks for your information~

annielui 發表於 19-4-6 12:21

因為馬中收生準則分得好散好多項,不是成績好有絕對優勢, 唔敢抱太大期望…..所以 ...
係!馬中比較多活動,我女學校都好多band1生去報,手上拿著不同香港中英普朗誦比賽冠軍亞軍嘅獎項!仲有最佳領袖獎,書法比賽獎,籃球比賽獎項!所以學校話B1A多人揀,但最多人揀嘅一定係1B同1C嘅學校,因為1A嘅會揀佢做保險線,1B,1C又會揀佢!1C-2A嘅邊緣人又會揀佢博!

所以我都不太有信心,做好自己嗰part, 餘下既交比上面那位🙏

回覆樓主

請問大家,有冇聽過,馬中定田中,話自己去年收的全是b1生?
因為我記得去過佢地簡介會,有人咁講过,但又忘了是邊間學校(但我印象中似是田中)

回覆 lovelybaby2015 的帖子

馬中有有暗示過😅,不過我唸大部分b1中學都有機會明示/暗示過

回覆樓主:

各位,請問屯門小學考全級20左右,應該算band幾,我小女係華都鄭任安? 因為唔太sure

回覆樓主:

因為係二線小學,所以我都唔sure

大華仔 發表於 19-4-6 22:56
因為係二線小學,所以我都唔sure

老師應該會講

bbeasy25 發表於 19-4-6 23:29
老師應該會講

多謝回覆,不過就係老師答得好唔清楚,冇咩指引

大華仔 發表於 19-4-6 23:30
多謝回覆,不過就係老師答得好唔清楚,冇咩指引

今年小六?老師點講?
你想報邊間?