用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後成績
樓主: Mat_Dad
go

升中後成績   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-5-3 10:20
回覆 TwinWong 的帖子

我女都係, 見佢都懶懶地, 成績只係中等, 真係有時皇帝唔急, 我依個太監急

所以到高中, 更加無法令佢改變,
中三前还會好地地, 努力KEEP在上游,
高中就泥HEA,  現只望佢合格,
唔車望佢有咩突圍, 上得就上, 唔得咪出去做野
做做下野, 佢就會知書到用時方恨少

我女都係, 見佢都懶懶地, 成績只係中等, 真係有時皇帝唔急, 我依個太監急

我覺得你女已經好乖,起碼早瞓,玩電話按時

回覆 JJDBB 的帖子

佢仲係乖既, 但成績總係在校內冇咩突破

咁將來上唔上到大學, 係咪出社會做事, 真係理唔到咁多

你之前話你女考得好好,是級二十幾,不是很好嗎?何解又話只係中等?

回覆 持之以恆 的帖子

下學期深左, UT 退步了, 6月大考都唔敢有期望, 如果佢比上學期退了, 應只有級中間的位置了

TwinWong 發表於 19-5-3 09:16
可惜依d例子, 只能有一兩小朋友肯去接受改善,
真係見有越大越hea. 越搞越夜, 一份功課可以做天光,
做來做 ...

是的。肯做的孩子好少,jm她是包裝得好好才出台與孩子講提議用這方法學習,起初真係困難重重,要哄要氹才肯試少少試少少,後來才叫OK習慣咗80%左右,其實這方法反而可以讓孩子花少DD時間溫書,長達孩子多數願意試試,係起步難少少。所以這方法除咗適合上面講嘅兩類孩子之外,亦適合喜歡"學習懶人包"的學生。

TwinWong 發表於 19-5-3 09:27
你後段就係我囡小學時的功課模式
佢邊做邊温書, 當年佢仲可以9:30瞓的,
小四后測考温都係自己搞掂

有些女孩子真係好喜歡多睡覺,我女兒亦是喜歡訓覺。不過,她訓醒後好精靈,無論做功課溫書效果十分好。你囡囡以前試過上面所提嘅那方法,如果e+肯繼續應該慳好多溫書時間。另外,你說得對,如果她肯放多D時間响學習溫書,成績必定好好,我女都係咁!其實愛睡覺的女孩子生性就是不喜歡多做太多。不過,從好角度看,代表她們係有能力做得更好,只是情願選擇多DD小休少DD辛苦,但响重要時刻或未來工作迫於無奈下才願意辛苦多D都會完成手上的任務嘅!

妹妹頭 發表於 19-5-3 15:16
回覆 持之以恆 的帖子

下學期深左, UT 退步了, 6月大考都唔敢有期望, 如果佢比上學期退了, 應只有級中間的 ...

成績起起跌跌偶有發生, 唔同老師出卷也有深淺, 所以跌可能大部分一起跌, 總之排名keep住40%-50%範圍內就ok.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我都係咁同阿女講,升升跌跌(好似股市)係正常,名次跌後左,就要努力追,依d至叫做「目標」,一日未到終點,一日都未有勝負。

Mat_Dad 發表於 19-4-3 17:07
阿仔升中後成績都幾漂忽, 上學期測驗, 中史唔合格, 但世史全班最高份.
到下學期測驗, 變成通識和地理不合 ...

升中後成績,我覺得只需要睇兩關,一係中三成績揀科,二係考大學。其他時間分數上落冇意義,唯一條件係佢要了解課程教緊乜嘢,真正跟到上,尤其係理科。早發力遲發力冇所謂,只要唔留級就得!

妹妹頭 發表於 19-5-4 08:51
回覆 gracelam 的帖子

我都係咁同阿女講,升升跌跌(好似股市)係正常,名次跌後左,就要努力追,依d至叫做 ...
雖然嬴在起跑綫係好, 有好語境, 好氣氛下讀書,
不过就唔好理过程, 學習當中更有情緒起伏,
好似我囡年年成績都係高山底谷, 我只望佢嬴在終點綫,
神科唔会望, 因為佢係見好就收,
只要求其入到5大攞到一個學位, 我就滿足

我女同你個女好似..... (見好就收), 我都同阿女講, 最終都係考同一個試, DSE, 到時是旦入到8大, 有個學位, 我已經心足, 真係唔駛入神科, 入到都讀死佢....

P.S. 5大? 即係邊5大?

妹妹頭 發表於 19-5-10 10:14

我女同你個女好似..... (見好就收), 我都同阿女講, 最終都係考同一個試, DSE, 到時 ...

啊囡心中的五大係
HKU, CU, HKUST, CITY, POLY
当然成績如果強差人意,
低低地都要接受其他大學的位啦
如果係明愛學位就唔諗啦,
佢爸爸話如果上唔到大學, 就去佢到担泥學嘢

我唔貪心, 8大是旦一間都可以....

IloveJJ 發表於 19-5-9 22:57
咁要點了解係咪「了解課程教緊乜嘢,真正跟到上」呢?

以我仔為例,我要佢知道課文教乜嘢,有乜嘢背後意義,例如sin,cosin,tan係乜,點應用。

功課同測驗錯咗唔緊要,只要知道點解錯,再有類似題目識得點答就可以。

中三之前只要達到上面目標,佢經常放學打機都得,但要佢保持平衡,打得耐就要停,睇下課外書甚至YouTube都可以,當然亦要有運動同其他課外活動。

佢升中後發覺自己語文成績唔好,就自願搵補習,但好快又覺得作用唔大,寧願靠自己,我哋都俾佢自己選擇,最緊要係佢自己要有目標。

IloveJJ 發表於 19-5-10 21:30
IC,我贊成只睇中三和DSE成績,但要好似你咁做,就即係父母要了解學習內容啦喎!
...

其實中學後係唔會點跟到佢學習內容,亦冇咁打算,我哋係要求佢自己做到呢個標準,只會不時提點下佢。

‹ 上一主題|下一主題