用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 鄭丹瑞父女:探索名人爸爸的抉擇與女兒的蛻變 ...
樓主: 小時了了
go

鄭丹瑞父女:探索名人爸爸的抉擇與女兒的蛻變 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-4-4 19:54
真正以人為本,你老闆唔需要靠仔女既成就黎令自己面上貼金,所以可以好睇得开。當接受左仔女自有佢地自己 ...

我老闆忙到抽筋一日48個鐘都唔夠用
但佢又犀利在教到兩個仔女都大方得體(唔係表面上得體,係真正有教養心地好又nice)
佢個女話驚考得唔好,老闆百忙之中去香港嘅ib補習校視察(考慮過停學返香港備考,校園內壓力太大);睇完之後老闆震驚!話自己讀咁多年書從未見過咁嘅變態密封式大型補習學校!佢話呢d唔係學習,決定唔幫個女報
可能佢作為高管,見過太多高分低能,所以佢對分數睇得好淡

Charlotte_mom 發表於 19-4-4 21:56
但佢又犀利在教到兩個仔女都大方得體(唔係表面上得體,係真正有教養心 ...
識做人同健康係長遠既,你老闆禁叻-定早已睇通睇透。佢仔女都已有良好教育,就算分数未去到頂級又何妨?因為態度同其他soft skills搭夠已可以好出色。

Charlotte_mom 發表於 19-4-4 18:32
呢方面我都好佩服我老闆

老闆博士級,做商界高層(亞太區阿頭級數),兩個仔女都在英國讀一流boarding sc ...
以退為進是好策略,我有位親友大學year one struggle 科數,我建議佢take a gap yr, 不過冇聽,雖然好努力但最後都是畢唔到業,e加做宅男⋯

Charlotte_mom 發表於 19-4-4 21:56
但佢又犀利在教到兩個仔女都大方得體(唔係表面上得體,係真正有教養心 ...
我們暫時冇的補,但at some pt 我估都要接受現實

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-4-5 06:32
我們暫時冇的補,但at some pt 我估都要接受現實

其實佢個女本身都攪得掂,但自己俾自己壓力大,同輩間亦追求好高目標個個都想入牛劍,佢見哥哥咁叻都撻Q自己更驚,咪攪到幾乎爆煲

補得一時,補唔到一世!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 19-4-4 22:07
識做人同健康係長遠既,你老闆禁叻-定早已睇通睇透。佢仔女都已有良好教育,就算分数未去到頂級又何妨?因 ...

From my son’s sharing about working relationship in the company, attitude and sense of humour are so important and useful.

Yanamami    發表於 19-4-5 21:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 19-4-5 18:25
From my son’s sharing about working relationship in the company, attitude and sense of humour are  ...

對,我地好多高分低能。老闆成日背後話佢地spoiled child, kindergarten kid (因為我地仔女差唔多年紀所以成日講仔女經)
成日I want I want I want但永遠唔會先考慮自己可以點付出

回覆樓主:

讀考古的說「香港只有政府有考古,主要坐office似做PR多過做考古。」 目光未免太狹隘。
我相信若果佢中文和中國歷史了得,(當然是考古級數,識去茶記叫乾炒牛河唔算),機會應比較多,就算唔上大陸,國際拍賣行和大學都會爭住請。
看看拍賣行成交價就知道佣金可以有幾和味,邊個話讀考古唔會發達。

宮二 發表於 19-4-6 20:46
讀考古的說「香港只有政府有考古,主要坐office似做PR多過做考古。」 目光未免太狹隘。
我相信若果佢中文和 ...

考古個D出土文物,通常收歸國有,同博物館工作/研究有關係D,拍賣行個多數是fine arts出身。

讀本科,同人既興趣傾向、思維訓練有關啲?只要培養到個人自信,就唔愁揾唔到工。而職業既嘢,揾唔揾到啱,可能關條命多啲?識人好過識字,IQ好不如EQ好啦?
呢個世代,本科讀咩真係唔重要,重要係有冇興趣讀,同埋讀唔讀得好。大學果四年係幫學生點培養成為一個獨立自信既自己啫,咁畀佢地揀、畀佢地負責唔係第一步咩?

我囡係今屆DSE,佢A1~A3係同一大學,但科系既選擇就非常唔同。佢爸既角度係,支持佢任何決定一一呢個係當爸一貫既偏寵,所以我囡雖然有時有啲偏,思路未算寬,但人就頗有自信。

有時,覺得幾奇怪,當父母既,一方面話希望子女自信獨立,一方面又不斷以行動向佢地投不信任票:無論升中選校、高中選科、大學選校選系、揀男女朋友、求職……等,咁點令肯聽話既媽寶成長?唔肯聽話既,引子女既精力去如何同父母角力果方面,唔係曳搞?

不過,家庭背景又真係好影響子女成長。據我觀察,父母心裡貧窮(唔係現實上貧窮,呢啲係相對既,睇吓你同咩人比)既,子女選科多半比較現實,家庭較有底蘊的,子女先選如音樂、fine art或其他「搵唔到錢」既冷門

一般打工仔家庭係大多數,個人睇法,仔同女會有啲唔同,當初我女大學選科,我哋輕輕建議過揀門專科讀,需要有牌果隻,但係佢唔中意,有自己選擇,結果我們都冇意見。

男仔又唔同,一般社會對男仔期望既角色係養家活兒,選科無可避免多點從現實角度出發,就像樓上charlotte_mom老闆仔既例子,中意拉丁文,可能過程中興趣改變或認知受到咩應響,最後既結果咪又係入讀美國一流大學商科。

csy_ma    發表於 19-4-7 13:54

csy_ma 發表於 19-4-7 10:42
讀本科,同人既興趣傾向、思維訓練有關啲?只要培養到個人自信,就唔愁揾唔到工。而職業既嘢,揾唔揾到啱, ...

求教:

睇送食飯,應該揀名校次愛科目,還是其他大學心愛科目呢?

nkd 發表於 19-4-8 15:34
求教:

睇送食飯,應該揀名校次愛科目,還是其他大學心愛科目呢?
其實,咩係名校呢?
我囡有好友考到,我先聽聞,原來,港大護理系畢業後受歡迎程度,甚至或遜於東華或OU出來的??

30年前,讀醫毫無疑問揀港大,30年後,中大港人好似叮噹馬頭,各有擁躉?

還是回到基本:什麼是真實而恒久既哩(冇錯,我係抄歌詞)?

教,實在唔敢講,自己個囡都唔聽我之笛,我都不知幾羨慕在此分享的諸位我只能好似《小王子》中的國咁,叫太陽日出而升、日落而末,順應規律向女兒提建議吧了……

csy_ma 發表於 19-4-8 17:50
其實,咩係名校呢?
我囡有好友考到,我先聽聞,原來,港大護理系畢業後受歡迎程度,甚至或遜於東華或OU出 ...

謝謝你的提點。

我也想,還是選科第一,名不名校第二吧。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-4-7 12:49
一般打工仔家庭係大多數,個人睇法,仔同女會有啲唔同,當初我女大學選科,我哋輕輕建議過揀門專科讀,需要 ...

都話炒左拉丁文,仲點讀啊。除非入間唔係心儀嘅學校,佢又唔想

醒目開學勳章 王國長老

nkd 發表於 19-4-8 18:04
謝謝你的提點。

我也想,還是選科第一,名不名校第二吧。

兩皮有時係需要平衡
咁本事大把貨當然叻叻豬
但勁校非心儀科目vs非勁校心儀科目,係的確要唸唸的

要去到旦哥嘅層次,完全唔care個女讀d咩做d咩,有幾多香港家長真係可以做到呀

crocodylian910 發表於 19-4-18 18:11
要去到旦哥嘅層次,完全唔care個女讀d咩做d咩,有幾多香港家長真係可以做到呀 ...

佢乜野層次?可能講極個女都唔聽佢支笛,啞子吃黃蓮

睇得出兩個女都好尊重daddy 喎。
‹ 上一主題|下一主題