用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 鄭丹瑞父女:探索名人爸爸的抉擇與女兒的蛻變 ...
go

鄭丹瑞父女:探索名人爸爸的抉擇與女兒的蛻變

https://www.youtube.com/watch?v=HoT3BbjATlU&feature=youtu.be
阿旦大女影片分享片段, 重點可以睇 34:29 - 50:57 呢十幾分鐘>>> 學霸阿旦大女親身感受, 叮嚀留學學生及家長, 學好中文嘅重要

教女有方!鄭丹瑞長女鄭瑤長成高學歷索女 https://www.elle.com.hk/celebrity/feature/All-about-Zaneta-Cheng

鄭家有女初長成!說的是旦哥的大女鄭瑤,金牌司儀鄭丹瑞當年的《那夜我替女兒"R"背脊》唱到街知巷聞,轉眼間原來他的大女鄭瑤(Zaneta)已26歲,在英美兩地學成畢業後,再港轉戰時裝界,不單擔任英文時裝月刊的時裝編輯,是名副其實的高學歷索女,快看看她的威水史吧!

會考11A狀元

鄭瑤笑容甜美,一口鬼妹仔口音的她,成功遺傳了爸爸的精明頭腦,於英國中學會考考獲11A佳績,更精通中、英、德、法文四國語言。她曾在訪問說:「正確來說,我係有九個A*,兩個A,我很失望,因為有兩科拿不到星,我們學校無分一二三名,但我一直都是A grade,從小到大所有科目都是top brand,除咗數學之外。」名副其實是學霸一名。

莎士比亞歷史系碩士畢業

鄭瑤畢業後回港,亭亭玉立,樣貌標緻,卻是個相對較低調的星二代,九四年全家移民加拿大,九八年回流香港的鄭瑤,先後到美國修讀英國文學及政治學,其後轉到英國修畢莎士比亞歷史系碩士,堪稱星二代中的高學歷女神。

學霸氣質遺傳自爸爸

但鄭瑤的學霸氣質其實是遺傳自爸爸,傳理系出身的旦哥鄭丹瑞,素以口才了得、博覽群書稱譽,曾在兩間電視台和兩間電台工作,台前幕後瓣瓣掂,由三個小神仙到商台營運總監,由廣播劇《小男人週記》到電視劇《金牙大狀》等,歌影視播都非常出色,更曾擔任香港演藝學院的導師以及香港無線電視藝員訓練班的校長。

從不買遊戲機

旦哥曾於訪問表示從不給女兒買玩具,兩女由細到大都沒有遊戲機,但書本可以任看任買,養成了鄭瑤今日書不離手的習慣,小時候鄭瑤笑言與爸爸也喜歡看書,但爸爸中文太好,無論如何都贏不到對方,所以自己集中看英文書而迷上英國文學。

進軍時尚界

鄭瑤的銜頭齋聽已經令人驚嘆,先後就讀於美國賓州大學及倫敦大學學院的她,曾於當地潮流雜誌《Tank》任實習生,又於TVB前著名監製葉潔馨的公關公司工作,亦擔任FleishmanHillard財經公關,現時鄭瑤為一本英文時裝月刊時裝的編輯,並開設個人網站,聯同好友創立時尚雜誌,更不時與妹妹鄭玟(Amanda)現身時尚活動和派對,正式進軍時尚界。

自由思想來自爸爸

鄭瑤自言之所以如此與眾不同,皆因有個非常老竇。「爸爸經常說,路係要靠自己打出來,而不是靠人讓條路你行,你日後想行什麼路,就要自己去找。很多人問我,讀文學、政治、歷史日後有什麼出路?我沒有想那麼多,只係因為喜歡,到時自然會找到!」

鄭丹瑞育兒論

的確,鄭丹瑞夫婦的價值觀也與女兒相類似,認為讀的科目和職業路向不同,旦哥讀傳媒,做娛樂圈;太太讀地理,當過老師後入電視台,兩女兒亦一樣:「我認為讀大學只是學生變做大人的一個階段,要學做人,讀甚麼不重要。三、四年裏要學識去做人,學識去看呢個世界。我對她們的要求只有兩樣,第一,要做個好人,第二,係做好一個人。」鄭丹瑞自由育兒論與現在的怪獸家長風氣大相逕庭,亦得到不少網民讚好。

因情傷發現時裝潛能

鄭瑤亦曾在訪問中解釋:「小時候是學校的辯論代表隊, 因為辯論題目多數關於政治,所以我就覺得日後一定要讀政治歷史。上大學後,和我第一個男朋友分手,簡直是世界末日!那時候便開始穿很多黑色衫,開始有人讚我穿黑色好看,我又開始看時尚雜誌 ,發覺原來自己喜歡fashion,後來去咗《Tank》做實習,和公關行業接觸多,又想試試從事PR行列,所以現在PR、時裝雙線發展。」

父女檔拍住上

早前在一時裝派對上,鄭丹瑞帶著兩名女兒出席活動。原來大女兒鄭瑤鍾情時裝,甚少出席社交活動的他,也破例跟女兒一起前來。Zaneta早前亦為爸爸自編自導自演的電影《小男人週記三之吾家有喜》客串,父女檔拍住上。

有一法籍男友

說到感情狀況,鄭瑤有位法籍男友Conor在比利時工作,目前兩人為異地戀,除了Conor一年飛來香港一、兩次外,鄭瑤也會飛到巴黎探男友,她亦經常大方上載男友合照,非常恩愛。

小女兒鄭玟出身自考古學

而阿旦小女兒鄭玟22歲修讀偏門的考古學,阿旦曾經撰寫一篇有關讓女兒去讀考古的文章,被網友瘋傳為「潮文」。鄭丹瑞說:「人生而要『搵食』,這個當然。但也有很多種『食相』,有人狼吞虎嚥,甚至食埋隔籬嗰份,結果人吃飽了,卻餓死了靈魂。我寧願我的女兒慢慢咀嚼,先餵飽靈魂。」如今24歲細女鄭玟已完成學業,晉身Slasher行列,兼任瑜伽導師、手倒立導師和兼職製作人。

https://www.sundaykiss.com/173130/magazine/sunday-family/%e5%a5%b3%e5%85%92%e5%ad%b8%e6%88%90%e6%ad%b8%e4%be%86-%e9%84%ad%e4%b8%b9%e7%91%9e-%e8%80%81%e5%a9%86%e7%ae%a1%e6%95%99%e6%9c%89%e6%96%b9/

女兒Zaneta和Amanda已分別25、24歲,從英美大學學成歸來,成績科科A,但兩人皆非讀「賺錢」科目,Zaneta在美國賓夕凡尼亞大學讀政治及英國文學,Amanda的科目更冷門,在英國倫敦大學學院讀考古。年前旦哥一篇女兒去考古的文章,成為教育潮文,久不久就被網民「翻loop」。旦哥夫婦明白人要搵食,但寧願女兒慢慢咀嚼,先餵飽靈魂。鄭太從小就教好女兒道德觀、自立及自學精神,培養她們成為一個有獨立思想,有靈魂的人。

國際學校功課一樣多

90年代初兩女出世不久,旦哥便舉家移民加拿大,1998年回流返港,兩女入讀德瑞國際學校,完成中小學。傳統本地學校出身的鄭太未曾接觸過國際學校,欣賞德瑞的新穎教法,鼓勵女兒多向媽咪分享,「我話你哋喺學校學緊嘅嘢,可能我都未學過,我已經讀完書,不如你哋教番媽咪啦,佢哋講得好開心!」

Zaneta聞言即為國際學校的學生平反,功課量絕不輸本地學校,學生競爭之大更是國際級。「我哋嗰陣都做到半夜兩三點,一樣要考試,我哋唔只同香港學生鬥入香港嘅大學,係同全世界鬥入好嘅美國、英國大學,如果入唔到一間好嘅大學,喺學校會被視為失敗,所以壓力都好大,唔勤力考多啲A點入到。」鄭太指德瑞教到學生自發向上,重紀律,惟中文教簡體字,要從課外書補充繁體字知識。

讀書須尊師重道

無論讀哪一間學校,鄭太對孩子的要求非首重成績,而是尊師重道。「返學一定要尊敬老師,聽老師話、嗌早晨,唔可以有任何不敬態度,呢一點好重要。可能我同以前老師仲有聯繫,個女就睇到原來學生可以同老師關係咁好,將來可以成為朋友,所以佢哋覺得老師係好好,返學好似返屋企咁,教乜嘢都容易接受。」

課餘她們最愛看書,一本Harry Potter兩姊妹輪流看,每人四小時一日看完,沉迷書本的程度猶如細路打機不離手,食飯都要看書,父母要勸她們「食埋飯先睇啦!」鄭太從小帶她們到書局,讓她們自行選擇,培養了她們的閱讀習慣。Zaneta指小時候受到Roald Dahl作品《Matilda》的啟發,書中的女主角5歲已看完兒童圖書館的藏書,6歲開始看成人館藏,「我都想好似佢咁!我開始喺學校圖書館入面由A睇到Z,全部書都睇晒,之後就可以睇成人部。書係有種魔力,有好多選擇,去到邊都睇得,加上以前冇internet,但我依家一樣搭車會睇書,行路都睇到。」

餵飽靈魂比賺錢重要

Zaneta經努力之下,IGCSE摘下11個A升讀美國賓夕凡尼亞大學(University of Pennsylvania),主修政治及英國文學,學習世界不同議題,她最希望了解到自己在世界上的位置。「我想領悟呢個世界發生咩事,我個位置喺邊?我係一個點樣嘅人?讀讀吓我發覺政治講唔到俾我聽,之後我上咗堂莎士比亞,喺一個話劇入面佢講咗一句:人只係海嘅一滴水。我哋喺世界嘅地位係點,我覺得文學仲清楚講到俾我聽,因為文學仲要知道作家寫時嘅政治氣氛,所以我揀埋讀文學,最開心功課係要求每星期睇故事書,有時仲可以揀睇戲,原來戲係可以另一角度欣賞嘅。」

Zaneta之後到英國攻讀莎士比亞歷史系碩士,進一步領悟這位大文豪。為賺錢而讀書,還是為滿足靈魂而讀書,各取所需。旦哥夫婦寧願女兒餵飽靈魂,旦哥曾道出,「人生而要搵食,這個當然。但也有很多種『食相』,有人狼吞虎嚥,甚至食埋隔籬嗰份,結果人吃飽了,卻餓死了靈魂。我寧願我的女兒慢慢咀嚼,先餵飽靈魂。」兩個女都做得到了,細女Amanda亦考入英國倫敦大學學院(University College London),卻揀選最小眾的科目「考古」,一度惹起家長間談論。

考古搵到工

Amanda笑言,當初選科未清楚方向,曾考慮過歷史,但怕將來工作死板坐office,不如「考古」四出挖掘,可以飛來飛去。「讀考古係好玩,但我都知道搵工難好多,讀完睇吓有冇機會用囉,考古訓練到我好organized、好detailed, 可以擺入其他工作度。」Amanda返港後已找到工作,擔任旅遊節目的製作助理,繼續飛來飛去!

2013年旦哥寫了一篇潮文講細女讀考古,當時Amanda讀Year 2,到Year 3文章又被瘋傳,「我有朝起身突然收到幾十個messages,『喂,點解facebook有篇文講你嘅?』我係睇過篇文嘅,有提到難搵工,其實讀邊科都難搵工,就算醫生、律師都好大競爭,仲勁過我想做嘅工啦,不過我可以做嘅工種少啲。」她有考慮過找回考古工作,但香港只有政府有考古,主要坐office工作,好少外出機會,「似做PR多過做考古。」
去以色列考古實習的一段經歷教她最難忘,在打仗中挖掘歷史,「掘咗兩三星期後,以色列打仗好多爆炸聲,成日聽到響鐘聲叫人去安全地方匿埋,凌晨三點都要起身。其實整個經歷都唔太驚,因為啲炸彈唔喺我哋附近落地,又冇見到炸過嘅地方。」

兩姊妹畢業後沒打算留英發展事業,選擇返港回父母身邊,在港工作吸取經驗,再作打算。Zaneta說:「喺英國我同妹妹一齊住,我做過一陣時裝雜誌,但佢哋冇錢繼續留我,而我又好掛住爹哋媽咪,婆婆都90歲喇,所以我想返嚟陪佢哋一陣。」她有位比利時律師男友,但現階段不想在比利時發展,現正在香港一本時尚雜誌任時裝記者。「我覺得文字同著衫都係一種溝通方法。」
旦哥夫婦原以為兩個女鬼妹仔性格,畢業後會在外國落地生根,豈料兩女愛回家,旦哥覺得自己賺咗。「我話過你哋鍾意返嚟又得,喺邊搵到食就最好啦,佢哋諗清楚後都係想返嚟攞經驗先。本來冇期望佢哋返嚟,呢兩年突然返嚟身邊,係好開心。」

現在一家四口的關係像朋友,話題比以前更闊,女兒亦不再是小女孩,旦哥樂得輕鬆。「夜晚唔使再提佢哋考試溫書,聽日要返學。佢哋已經大個女,有自己工作、生活,但又住埋一齊,呢種感覺係未試過,以前係我take care佢哋,依家等佢哋take care 我,好似今日做完訪問,家姐今晚煮飯俾我食。」

小女兒上大學,揀選了考古這一科。一眾 uncle auntie、契爺契媽都暗地裏問我:「吓!你俾個女讀考古?第時佢出嚟做咩? 點搵食呀? 」

如果人原來只是為了「搵食」而生存,小時候逼她學琴學功夫學體操,都是為了將來可以輕鬆「搵食」,那做人豈不是很容易,但也很可悲?

我跟他們開玩笑說:「我未聽過讀完考古,畢業之後會餓死!」「但讀考古係唔會發達㗎噃!」「你睇吓阿邊個個仔讀 Finance 嘅,返嚟香港入啲大行做暑期工,閒閒哋三四萬人工!呢啲科至會發達㗎!」

他們苦口婆心勸我,還未及提出「金錢非萬能,發達無本心」的道理,又收到朋友來電:「有無搞錯!俾個女去以色列考古?你知唔知嗰邊打緊仗?」

我知!女兒在 Facebook 告訴我,每當聽到警報聲,全組同學就要躲入防空洞,「十分刺激!」女兒又告訴我,每天都挖得一面一身泥,日曬雨淋,「十分享受!」實在太危險了,領隊帶他們去了死海避避風頭,無端端多了幾天假期,「十分好玩!」

就憑女兒這三個「十分」的報告,已經再次肯定我讓她揀選考古這一科是做對了。

人生而要搵食,這個當然。但也有很多種「食相」,有人狼吞虎嚥,甚至食埋隔籬嗰份,結果人吃飽了,卻餓死了靈魂。我寧願我的女兒慢慢咀嚼,先餵飽靈魂。

撰文:鄭丹瑞
欄名:依然快樂
2011年10月05日刊於香港經濟日報

依然快樂 (先餵飽女兒靈魂) ------ 鄭丹瑞 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3236058&fromuid=1539350

大半年前自己曾計劃過及考慮過小女會唔會去英國讀 Sixth Form, 當見識又好, 當體驗又好, 當補償自己無機會去外國讀中學.

但之後我了解到阿女間學校竭盡所能、不遺餘力咁為咗學生考好 DSE 及升大學, 以及睇完阿旦大女嘅分享後, 阿女應該會係香港考埋 DSE 才再打算海外留學了.

小時了了 發表於 19-4-3 15:57
大半年前自己曾計劃過及考慮過小女會唔會去英國讀 Sixth Form, 當見識又好, 當體驗又好, 當補償自己無機會 ...
升高中前出去交流,拓寬眼界後再考慮自己要揀邊條路,可能清晰好多?

小時了了    發表於 19-4-3 18:57

我都係等两个女考完DSE先出国……想留多幾年係身边,唔係唔捨得,係觉得呢个年紀近住我好d. 講-百句有一句入腦都好,我做一千件事佢有一件記得都好。我亦似阿旦,讀乜我無意见,將來你对你自己既生命負責,自己走自己既路。依我生女全知女心肝,放左出去就唔会番黎,所以我珍惜住中学仲可以同佢地相处既日子。大女都係讀埋d唔等洗科,不过我都觉得大学幾年学soft skills都好重要,係真正準備佢地步入社会。

小時了了 發表於 19-4-3 15:42
https://www.sundaykiss.com/173130/magazine/sunday-family/%e5%a5%b3%e5%85%92%e5%ad%b8%e6%88%90%e6%ad% ...

原來佢兩個女讀德瑞,很難得,大女學霸竟然不入神科。

當屋企有千幾萬散紙閒錢,將來唔洗養家,當然可以揀喜愛的科目讀啦!

隨非想行non jupas入香港大學,如不,考完DSE先去開眼界不妨,以我女為例, 初初去頭一個月,佢真係好唔慣!呢一個月極速長大!視像電話對住我懺悔!話以前唔珍惜父母對佢好嘅日子云云! 而家學識煮飯,照顧自己,戒甩港女性格 ,暫時嚟講海外升大學仲係好正面! 思想成熟嘅去海外升學更加 適合!

我個人有啲怪, 希望佢喺嗰邊落地生根, 因為香港而家環境唔好,政治混亂又多人!可惜阿女好鍾意香港,話將來都想返嚟香港發展

王家爸爸    發表於 19-4-8 10:24

雖然以前睇過新聞話阿旦蝕左600萬好慘,但如果佢兩個女入到德瑞,家庭背景應該差極有限。   張堅庭更加吾好講吧,佢自己都會佢太太(楊受成個女)曾經因為每一小朋友不能自己每人有一間套房而吾開心....
家庭有一定財政能力,大有條件㨂冷門科讀吧。

like_travel 發表於 19-4-3 22:42
當屋企有千幾萬散紙閒錢,將來唔洗養家,當然可以揀喜愛的科目讀啦!

隨非想行non jupas入香港大學,如不 ...
絶對不怪,我都預備由下一代開始溝下溝下,第日全部都唔再係黄皮膚

小時了了 發表於 19-4-3 15:57
大半年前自己曾計劃過及考慮過小女會唔會去英國讀 Sixth Form, 當見識又好, 當體驗又好, 當補償自己無機會 ...
thx for sharing, 借花獻佛forward 左去戰場
curious what major factors 令你決定dse 後才出國 (vs dse 前)

MrBeast 發表於 19-4-4 12:51
thx for sharing, 借花獻佛forward 左去戰場
curious what major factors 令你決定dse 後才出國 (vs dse 前)
3 個原因:

1) 影片中, 阿旦學霸大女咬牙切齒、苦口婆心分享佢自己中文唔好, 少咗好多機會. 佢不停勸在座家長及學生, 要學好中文及英文.

2) 阿女間學校高中選修科科目幾乎全港數一數二多科目選 (Category A 、B、C 都可以修讀), 佢間學校真係真心一意為學生好, 盡力幫學生準備DSE 及考大學, 咁好嘅學校, 我想阿女讀到畢業, 唔好嘥咗間咁好學校學習嘛.

3) 考公務員, 中文學歷係必要. 我擔心日後政府有一日只承認 DSE 嘅中文學歷, 唔承認 GCSE 中文, 斷咗阿女將來可能或者考政府工後路. 詳情可以參考以下帖:
認可中文資歷 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3642583&fromuid=1539350

小時了了 發表於 19-4-4 13:23
3 個原因:

1) 影片中, 阿旦學霸大女咬牙切齒、苦口婆心分享佢自己中文唔好, 少咗好多機會. 佢不停勸在座家 ...

agree w 1,3. 另外阿旦和女都提到social aspect, 唔好只顧讀書和中情唐人街,這個越大越難避免,若manage 唔到,倒不如留港仲實際

有閒錢唔洗養家,當然隨心所慾啦
在海外考完A LEVEL Non-jupas 番hk 梗係易d入神科.

小時了了 發表於 19-4-4 13:23
3 個原因:

1) 影片中, 阿旦學霸大女咬牙切齒、苦口婆心分享佢自己中文唔好, 少咗好多機會. 佢不停勸在座家 ...
我都同意1,3. 虽然我都想阿女讀完留係果边落地生根,但万一揾唔到工要番黎,都叫有多條後路吖~

醒目開學勳章 王國長老

picamama 發表於 19-4-3 21:36
原來佢兩個女讀德瑞,很難得,大女學霸竟然不入神科。

呢方面我都好佩服我老闆

老闆博士級,做商界高層(亞太區阿頭級數),兩個仔女都在英國讀一流boarding school
大仔學霸級,pg 想讀咩就讀咩果種,但偏偏立志讀拉丁文學(明明係歐洲人),又偏偏公開試失手果一科。成家人好睇得開,gap year!返大陸打工,用一年時間想清楚
一年之後阿仔決定入讀美國一流大學商科

到細女,其實父母無俾壓力佢;但細女驚到情緒失控,最後又決定,唔理考成點,咩大學都唔報,gap year再算!

然後細女ib 39分去gap year思考人生。最近拎到一大堆名校offer仲揀緊,但老闆話唔記得咩科,總之騎呢科

Charlotte_mom 發表於 19-4-4 18:32
呢方面我都好佩服我老闆

老闆博士級,做商界高層(亞太區阿頭級數),兩個仔女都在英國讀一流boarding sc ...

Yanamami    發表於 19-4-4 19:49

Charlotte_mom 發表於 19-4-4 18:32
呢方面我都好佩服我老闆

老闆博士級,做商界高層(亞太區阿頭級數),兩個仔女都在英國讀一流boarding sc ...

真正以人為本,你老闆唔需要靠仔女既成就黎令自己面上貼金,所以可以好睇得开。當接受左仔女自有佢地自己既路時就会睇得开。佢俾左最好既support仔女(唔係講錢,而係精神同心理),遇上乜事,屋企都係自己既支持。

小時了了 發表於 19-4-3 15:41
https://www.youtube.com/watch?v=HoT3BbjATlU&feature=youtu.be
阿旦大女影片分享片段, 重點可以睇 34:29  ...

睇左條片,但佢大女D工作機會好似全部都係因為佢英文好才得到的(佢GSIS, 入IVY league, master in Shakespeare study, 英文仲好過西人,仲識德文),如何做到中文又好好英文又咁好, 佢英文如果只是一般好水平(一般local school再出去讀幾年),外國人不會咁容易給她在外國做公關和英文雜誌的編輯吧,果然係學霸要求咁高。