用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小小年紀已經要面對不公平現實
樓主: samhongkong
go

小小年紀已經要面對不公平現實   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-4-11 22:43
一個勤力,成績好,運動叻,全人發展好的亞洲人,入不到某名校,另一個無咁勤力,成績無咁好,運動無咁叻 ...

呢d種族嘢係美國係掂不得。報名牌大學,寫personal statement邊個唔係想爆腦,但有報導話有黑人學生,成篇就係不斷重覆black life matters,結果成功獲哈佛定邊間名校取錄。

Jane1983 發表於 19-4-12 12:33
呢d種族嘢係美國係掂不得。報名牌大學,寫personal statement邊個唔係想爆腦,但有報導話有黑人學生,成篇 ...

其實我明白黑人受欺壓多年,社會要比黑人多些機會。問題係比多幾多才合理,比多幾年才合理。是否要每樣種族平分學位才公義?呢個就是圖片中箱子效果,公義?

香港平機會判一定 affirmative action 敗訢。

shadeslayer 發表於 19-4-12 12:59

其實我明白黑人受欺壓多年,社會要比黑人多些機會。問 ...

矯枉必須過正,睇個社會思潮...有排搞。
‹ 上一主題|下一主題