用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小小年紀已經要面對不公平現實
樓主: samhongkong
go

小小年紀已經要面對不公平現實  

醒目開學勳章

samhongkong 發表於 19-4-3 14:03
小女初小,就讀沙田熱門小學之一。昨天放學回家後很不高興,問她時便激動地哭,很傷心。
原來上英文堂時, ...
反而想講下學校安排,按學生能力分組都ok,但點解唔同組別又一齊上課,咁咪無咗個原意?

其實幾有趣,外國人確實係唔同啲。從來老師只會偏心成績好,操行好的同學,今次竟然反過來,貶低成績好,好乖冇出聲嗰班學生,真另類。

akys 發表於 19-4-4 15:59
其實幾有趣,外國人確實係唔同啲。從來老師只會偏心成績好,操行好的同學,今次竟然反過來,貶低成績好,好 ...

係架,在國際學校,D老師一般唔會只「集中」讚賞叻的學生架,唔想佢地覺得自己「太特出」,反而「差」的學生有動力向上佢地會好欣賞。

samhongkong 發表於 19-4-3 14:03
小女初小,就讀沙田熱門小學之一。昨天放學回家後很不高興,問她時便激動地哭,很傷心。
原來上英文堂時, ...

我想起這幅圖片

picamama 發表於 19-4-4 16:16
係架,在國際學校,D老師一般唔會只「集中」讚賞叻的學生架,唔想佢地覺得自己「太特出」,反而「差」的學 ...

外國老師是這樣,我仔班裡學術最叻的幾個不會多得讚賞,反而數學最差的有一點進步就會被讚到誇張。IS小學無競爭意識,大家happy,無人會在意這些。樓主囡囡心思細膩有競爭心,多寬解就ok,唔係多大件事。

醒目開學勳章 貢獻勳章

haihaimom 發表於 19-4-4 17:03
我想起這幅圖片

exactly!我都係諗起呢張圖!

樓主,試下同阿女傾下上要幅圖,睇下佢明唔明白呀
我兒學校前任校長曾經响新生家長briefing show 過,我好明白.... 對高嘅孩子,自己唔喜歡右圖...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

今日見女兒心情好,我又同佢傾多D,原來佢個組真係有人傾計,所以扣分。女兒不開心是因為她覺得老師從來不罰較弱的一組,就算他們有傾計也沒有罰,而她自己沒有傾計,卻因為其他組員而受罰。
我明白老師是想鼓勵較弱的同學,但我真的不知道怎樣去安慰女兒,因為我相信她很乖,而班主任也說她上堂很專心和認真。

我明天就讓她看看上面的圖,試試解釋某些同學需要多些鼓勵和幫助。但是她沒犯錯而受罰,其他人犯錯卻不用受罰,我又怎去解釋好呢?

samhongkong 發表於 19-4-4 22:37
回覆 小曳人 的帖子

今日見女兒心情好,我又同佢傾多D,原來佢個組真係有人傾計,所以扣分。女兒不開心是 ...

你女兒尚沒有團隊概念,她還是一個個體,只想做好自己。要不你普及她一下"連坐"吧?

yovin 發表於 19-4-3 18:50
如果熟實:
因能力弱就→被過份偏袒、被老師強化保護,老師不是幫助,而係害緊小朋友。

我同意你,不同意那張公平及平等圖。

回覆樓主:

內地流行一種說法,可憐之人必有可恨之處。

回覆 asweetmom 的帖子

請問"普及她一下連坐" 是甚麼意思?

我完全沒有恨意,也明白老師用意。
但我自己不會用此方針,我覺得應該因材施教。例如我兒子天生認字有困難,讀書不好,我不會強求他跟家姐一樣有好成績,亦不期望老師會特別照顧他。

反而他的數感很好和很有藝術細胞,我會多培養他的藝術創作,將來做他有興奮的工作便滿足了。每人也有長短處,不應該只用成績去衡量所有人。

samhongkong 發表於 19-4-4 23:33

我完全沒有恨意,也明白老師用意。

只有父母才可能因材施教,對學校只是不會實現的理想。

samhongkong 發表於 19-4-4 22:37
回覆 小曳人 的帖子

今日見女兒心情好,我又同佢傾多D,原來佢個組真係有人傾計,所以扣分。女兒不開心是 ...

你試下解釋。

在群體的社會中, 特別係工作嘅團隊, 如果因為一個人嘅錯, 真係會無辜嘅都會被牽連, 首當其衝就係團隊。對小朋充 要用淺白的比喻,如: 廚師煮嘢食不清潔, 食物中有曱甴。 那麼, 老闆可能會被罰款、 嚴重啲舖頭會執笠/ 封鋪、 連累所有同事 都失業。
有時, 不在團隊的人 也被影響。 用以上例子, 就是吃了不潔食物 入醫院的人。
此事中學到什麼? 團體中的個人重要性 和影響。
如果囡囡handle到, 你可以反問 如果你係老師 你會點做?

其實,學校就是社會的縮影, 老師可能就是 希望學生們多想想,為什麽? 不明白的, 可以禮貌地直接問老師 亦可以問家長和長輩。

PS.以上事情,我小時直接問老師而學會的。希望 幫到你。

asweetmom 發表於 19-4-4 22:49
我同意你,不同意那張公平及平等圖。

我都明白 點解你唔同意張圖。 細心去睇一睇就知道呢兩張圖潛藏著 誤導。

上面原圖
因為右邊嗰張圖, 係就係公平待遇, 不過 就好容易 令人錯覺 變成
⇒「公平待遇中 過份不平等待遇」
而左邊嗰張圖,也令人錯覺變成
⇒「平等待遇沒有用」
雖然原圖沒有錯, 但帶有誤導性去負面解釋。

我試下 用下面我畫嗰幅圖(加了基本線) 去解釋 平等待遇VS公平待遇會唔會 感覺好啲 正面啲?

bobbob 發表於 19-4-4 14:12
反而想講下學校安排,按學生能力分組都ok,但點解唔同組別又一齊上課,咁咪無咗個原意? ...

我都覺得真係好奇怪。

反而想講下學校安排,按學生能力分組都ok,但點解唔同組別又一齊上課,咁咪無咗個原意? ...

我估其一係資源問題,其二可能容易集中關顧較弱一組,其三較弱學生有role model學習

Diversifyedu 發表於 19-4-5 11:24
我估其一係資源問題,其二可能容易集中關顧較弱一組,其三較弱學生有role model學習
...

只看到兩敗俱傷的局面。

bobbob    發表於 19-4-5 18:07

我女學校都係按能力分組,唔同組做唔同程度堂課工作紙,聽呀女講有時老師會安排能力高果組d同學去教其他組嘅同學。我諗老師都係想因材施教同時同學間互相鼓勵。

醒目開學勳章

Diversifyedu 發表於 19-4-5 11:24
...
分組好處係唔駛遷就不同程度教學,影響學生學習,亦避免弱嘅小朋友失去自信,但咁嘅安排真係睇唔出有乜好處,反而壞處就有唔少。資源唔夠其實都可以做到,只要每級同時間上同一科,再安排同程度學生一班上堂就得。