用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Portfoilo
go

Portfoilo

Jenniechy 發表於 19-4-2 18:02
大家有幫小朋友準備入小一整過Portfoilo嗎?可分享下/推介下邊間整啊?感謝
...
自己整。

Jenniechy 發表於 19-4-2 19:08
求教學(emoji)(emoji) 有sample?

上網好多資料
搵到

回覆樓主:

我個人覺得 portfolio 係一份要改完又改,改完又改的工程。因為內容上、排位上,設計上家長都會想改到最符合自己要求才定稿。仲要間間學校要求的頁數唔同、你又可能想 tailor made 。如果外判,恐怕要作不必要返來覆去的溝通、等待,甚至要俾更多錢來改。如果屋企有電腦和文書軟件 (如果只得 Word 也可以, 雖然也有其他更好的 softwares),加上有網頁美圖秀秀任改圖,建議花幾日來研究下點樣砌 portfolio, 咁你就可以無間斷任改,改到 deadline 前一刻先印都得!

回覆樓主:

加油呀,我舊年份份都改到幾乎 deadline.....

Jenniechy 發表於 19-4-3 13:19
大家有無咩程式介紹去整Portfoilo啊?

Powerpoint

我去年是用來叩門,每閒學校的要求不同,有D有限頁數,我當時就將自己覺得最好的比賽成績擺前面,個人覺得除非入到second in,否則老師根本沒有辦法全部看完

回覆 Jenniechy 的帖子

其實就是好簡單用powerpoint 將重點+圖片; 第一版簡單個人資料,第二版獲得獎項,證書(有照片),第三版興趣愛好家庭活動,第四擺下義工賣旗,準備8版夠用了。

回覆樓主

我用publisher 整

Jenniechy 發表於 19-4-3 16:27
請問係邊度下載啊?有咩功能啊?

Microsoft office publisher

Jenniechy 發表於 19-4-2 19:08
求教學(emoji)(emoji) 有sample?
用powerpoint + word要做到滿分,除了內容精筒,圖畫要切題及eye catching...
我覺得網上profile 都係最基本,你可以改良這些profile, 按学學校要求做得筒潔及握要外,亦要能特顯小朋友強項和優點。。。通常5-6頁就可以