用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到三月中面試其中一間學校o既回信 ...
樓主: 喜洋洋
go

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信  

回覆 gigayan 的帖子

QC?

gigayan 發表於 19-4-2 17:01
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20170728/s00002/1501177697026/中學面試後發信「適合就讀」-家長 ...
唔係同一間嚟, 但內容好接近

asweetmom 發表於 19-4-2 16:48
其實就是自行落選,如果想入讀只有統一派位的意思,校方覺得父母都是傻子嗎,出此下策也不害羞。
...
其實o個間學校純綷出返封信, comment 返你o既小朋友o既面試o既表現, 都幾好, 佢冇講實收定唔收, 因為今屆唔講得, 所以出年開始應該冇呢個問題.

回覆樓主

大膽假設:
該校自行收左區外(大部分)合意既考生,但又想留住一班唔錯既區內考生,於是出信俾尼批同學,乙一繼續支持。

如果自行收左,就唔洗理家長乙一點排啦。

pekovian 發表於 19-4-2 17:15
大膽假設:
該校自行收左區外(大部分)合意既考生,但又想留住一班唔錯既區內考生,於是出信俾尼批同學, ...

睇完封信的大致內容, 都有相類似的感覺! 覺得學校可能沒有在自行立即收咗, 但又覺得呢個學生都唔錯, 都希望你在大抽獎選番佢, 由大抽獎收番你!(純粹個人睇法) Btw, 都是一個對孩子的正面肯定!

大膽假設:
該校自行收左區外(大部分)合意既考生,但又想留住一班唔錯既區內考生,於是出信俾尼批同學, ...

認同你講法, 都有咁O既機會想留住區內的學生.

ykconniechan 發表於 19-4-2 17:22
睇完封信的大致內容, 都有相類似的感覺! 覺得學校可能沒有在自行立即收咗, 但又覺得呢個學生都唔錯, 都希 ...

yes yes, 其實我開心並唔係因為有機會收我個仔, 而係至少封信係正面, 如果in 得太差, 我相信都唔會寫得咁好, 呢間係區內都係名校嚟.

大膽假設:

假設合理

回覆 MCLIAN 的帖子

即係舊年或之前都可以咁暗示?但係好似其他jm講,可以理解收,又可理解唔收喎,如果我收到就頭大了

喜洋洋 發表於 19-4-2 15:43
今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信 ...

似安慰信,直覺自行落選,叫統一派位填首選

喜洋洋 發表於 19-4-2 15:43
今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信 ...
咁有誠意來特別提醒你, 如你啊仔又鐘意此校, 就考慮下放唔放乙一
我FD 佢仔, N年前IN學校, 佢主动 同校長打招呼, 之後好好傾,
聽佢媽講, 过時IN完後, 都有一封信比佢仔去上他們安排的英文班,
佢地都係放乙一, 之后派到

回覆樓主:

一般抽獎中左有獎金同獎品,抽唔中張紙會寫 *多謝惠顧*

喜洋洋 發表於 19-4-2 16:44
但係今年係唔可以提早同學生講, 就係因為咁, 我覺得呢句嘢有機會只係for 成封信埋尾而講.
可能我天真仲抱有 ...

如果今年提早同學生暗示都唔敢,仲會出封特別版既信比你揸喺手?

收到信當然開心啦,證明小孩是得到肯定
如果好想入就選乙1,之後仲可以用來扣門!如果有其它更好選擇就當冇見到封信吧!

我覺得應該問問其他同學有冇收到類似的信。如果人人都有,咁唔使多諗。如果唔係人人有,就睇叻人有還是冇。

喜洋洋 發表於 19-4-2 17:29
認同你講法, 都有咁O既機會想留住區內的學生.

樓主打聽下見左尼間既同學仔有無信,再評估形勢。

無論尼間係自一定自二,都係你心水。除非你自一都係本區,否則疊埋心水揀尼間做乙一,就算touchwood抽唔入,叩門應該都有優勢(假設唔係個個有信)。

喜洋洋 發表於 19-4-2 17:31
yes yes, 其實我開心並唔係因為有機會收我個仔, 而係至少封信係正面, 如果in 得太差, 我相信都唔會寫得咁 ...

暗示妳自行肯定唔收, 想入搏大抽獎

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

回覆樓主:

如果係跨區生,咁即係等叩門  

回覆樓主

個人覺得:自行學校只收40個學生,第41,42⋯⋯個學校都想收,但名額已滿。假如呢間係b1,學校當然唔想收到b1尾但random前既學生,所以咪出此信,希望抽獎時派到都係b1頭既學生