用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到三月中面試其中一間學校o既回信 ...
樓主: 喜洋洋
go

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信  

CONNIEQ 發表於 19-4-2 17:34
回覆 MCLIAN 的帖子

即係舊年或之前都可以咁暗示?但係好似其他jm講,可以理解收,又可理解唔收喎,如果我 ...
其實我的理解是自行唔收 , 除非人人有此信。

喜洋洋 發表於 19-4-2 15:43
今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信 ...

請問那間學校

回覆樓主:

其實暫時看以似個個有in 都收到這信
http://hk.myblog.yahoo.com/matthewlai-0210

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
咁似我都有報個間? 火車站附近個間?

如果係, 簡介會時校長講過好似話第一年安排俾返個面試表現俾每一個同學

取錄與否作為一個回報俾學生, 了解自己面試表現, 所以收兩個回郵信封

我都諗緊係咪自行有機定想叫我大抽獎時繼續揀佢

我的內容講完小組討論就係, "己經符合入讀本校的要求, 盼  貴子弟能把握機會,於統一派位選校時,以本校為第一志願,來年成為本校的一份子。"

喜洋洋 發表於 19-4-2 17:31
yes yes, 其實我開心並唔係因為有機會收我個仔, 而係至少封信係正面, 如果in 得太差, 我相信都唔會寫得咁 ...
我小朋友收到封信真係好開心, 佢面試完都滿意自己表現

回覆樓主:

暫時我看咗幾位同學的內容,如以上説,有符合入讀子眼是選中,其他那些就應該是無
http://hk.myblog.yahoo.com/matthewlai-0210

我朋友幾年前都遇到相若情況,所有自行揀佢既學生都有信收,衹係字眼上有分別,例如”表現卓越“,“表現良好”,”表現理想“等,不過唔理表現係咩,到最後都係叫人乙一填佢。當時一班家長研究後,認為呢封信係不需理會,因為好多野根本唔係學校可控制到,例如有幾多學生比自一/直資截糊,所以學校根本無能力作收生預告,發信既目的應該都係想谷大乙一條數。
舉例學校自行有40個位,表現最top既50位學生派“卓越”信,後備既30位派”良好“信,其餘不接訥既派“理想”信。如果無學生被自一/直資截糊,咁呢50位”卓越“學生中,就有10個人會被拒門外;相反如果自一/自行被人搶左部分“卓越”學生,咁剩下既學位,就會由”良好“學生頂上。所以學校同我地一樣,係咪可收齊“卓越”學生,要到放榜才知

其實學校出此信多此一舉, 跨區生乙1無可能報此校啦, 浪費郵資

從內容收到較肯定的信息是自行冇收到,其他內容就令人好疑惑。

YDLFATHER 發表於 19-4-3 21:57
其實學校出此信多此一舉, 跨區生乙1無可能報此校啦, 浪費郵資
學校點知你大抽獎係邊區?

都係當睇完就算,如果封信寫到討論時表現就停,咁就唔駛解讀,起初只希望了解小朋友面試的強弱。

同校報名的同學都已經收到了

Chenglc 發表於 19-4-3 21:01
我朋友幾年前都遇到相若情況,所有自行揀佢既學生都有信收,衹係字眼上有分別,例如”表現卓越“,“表現良 ...
我最後都傾向認為係咁,因為人人有信

gigi1227 發表於 19-4-3 18:08
咁似我都有報個間? 火車站附近個間?
應該係同一間,我唔明我個仔點解冇左“已經符合入讀本校的要求“呢句, 而我個仔就多咗句“甚得老師讚賞“,我 個仔同學同你個封係一樣。我個仔嘅成績都符合入校要求, 點解冇呢一句字? 唔通啲老師覺得我個仔係唔符合入校要求?

回覆 小天使 的帖子

我個仔嗰班 有一個band1尾嘅同學都係揀同一間去in, 佢課外活動有又沒有 特別, 但佢都收到一封信寫住:你已經符合入讀本校的要求“,但我同我個仔都估應該唔會收到佢,因為嗰間學校實在太多學生畀佢揀

但如果我是學校,自行我唔收你,我即係唔想你入讀啦!我點會仲叫你揀我呢!如你抽中,我咪要收你囉!

喜洋洋 發表於 19-4-2 17:04

睇内容似自行冇收,但佢又好覺得你小朋友好合乎佢學校所以想你揀返佢學校,都希望收返你小朋反。

pekovian 發表於 19-4-2 17:15
大膽假設:
該校自行收左區外(大部分)合意既考生,但又想留住一班唔錯既區內考生,於是出信俾尼批同學, ...

對呀,其實好多學校都係咁。

該校在自行階段收了區外成績與本區相約或更佳的學生,為確保如意算盤打得響,合資格的本區學生若在統一派位選該校,就不擔心會收了一些低banding的學生。

Anniemun    發表於 19-4-10 09:03

學校:多謝你黎我地 interview,冇放飛機。請多多支持,大抽獎再見!

Ak112318 發表於 19-4-2 16:59
屋企人的子女有收過,類似內容,最後收左的
但是可能不是自行,而是乙一抽入的。上年也有朋友有類似事件,结果不成功!

以下纯推理可能性而已:
若在自行收取名單上的,学校根本毋须出这類"鼓勵"信件
只有在学生未能在自行名單上,但表現亦佳,附合校方收生的喜好,才会有誘因出这類信件,令学生乙一继續支持,大抽獎入。
當然,若連面试表現也未如理想,那这信就可省回了!