用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到三月中面試其中一間學校o既回信 ...
go

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信  

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信通知我地收咗,
有冇經驗o既媽媽知道, 呢間學校大唔大機會收咗我個仔? (但佢又叫我地統一揀返佢地)
定係每封學校o既回信, 都一定講到嚟in 個小朋友好好o既?

我唔識加圖上嚟, 內容大致如下︰

中一自行分配學位面試表現

xxx 成績優異,課外活動表現不俗。於三月十六日,xxx 參加了本校面試,
討論時能圍繞主題明確地表達個人意見,且態度投入,能恰當的回應別人的言論,
甚得老師讚賞。盼    貴子弟能繼續支持,於統一派位選校時,以本校為第一志願,
來年成為本校的一份子。

回覆 喜洋洋 的帖子

今年不會提早通知

你可問吓去年這校是否有此做法,及今年其他報讀此校的同學是否也收到類似信件。
這能更清楚是否例行出信。

回覆 MCLIAN 的帖子

icic

喜洋洋 發表於 19-4-2 15:43

中一自行分配學位面試表現

xxx 成績優異,課外活動表現不俗。於三月十六日,xxx 參加了本校面試,
討論時能圍繞主題明確地表達個人意見,且態度投入,能恰當的回應別人的言論,
甚得老師讚賞。盼    貴子弟能繼續支持,於統一派位選校時,以本校為第一志願,
來年成為本校的一份子。

其實答案已經呼之欲出了。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我唔會信間學校,如果已經收左,駛咩叫人第一志願楝返佢。

純粹我個人感覺。
希望每天開心渡過 ;-)

奥脫福 發表於 19-4-2 16:00

心水清!!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我覺得純粹tum你繼續選佢啫

今日收到三月中面試其中一間學校o既回信, 內容講我個仔面試不錯,
我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信 ...

我記得舊年有學校咁做,只係提醒家長大抽獎繼續揀佢乙一,無特別意思。

主旨:请继续支持本校!

奥脫福 發表於 19-4-2 16:00
但係今年係唔可以提早同學生講, 就係因為咁, 我覺得呢句嘢有機會只係for 成封信埋尾而講.
可能我天真仲抱有希望, 因為當時in 完我個仔都話自己ok, 而封信返嚟都話ok, 所以點都開心o既, 起碼封信係正面先.

我想問, 我地呢一屆升中應該唔會直接出信 ...
邊間中學?

little_yolky 發表於 19-4-2 16:23
我記得舊年有學校咁做,只係提醒家長大抽獎繼續揀佢乙一,無特別意思。
...
oic, 起碼封信係正面先, 我再八下其他同學仔.

喜洋洋 發表於 19-4-2 16:44

但係今年係唔可以提早同學生講, 就係因為咁, 我覺得呢句嘢有機會只係for 成封信埋尾而講.
可能我天真仲抱有 ...

所以重點係是否任何人都收到這封信?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

其實就是自行落選,如果想入讀只有統一派位的意思,校方覺得父母都是傻子嗎,出此下策也不害羞。

回覆 喜洋洋 的帖子

貴子弟能繼續支持,於統一派位選校時,以本校為第一志願,
來年成為本校的一份子。

>呢句看來應該自行不入選了

回覆樓主:

屋企人的子女有收過,類似內容,最後收左的

回覆樓主

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20170728/s00002/1501177697026/中學面試後發信「適合就讀」-家長批誤導-教局-不恰當

上年都有呢單新聞出現,唔知是否同一間

Ak112318 發表於 19-4-2 16:59
屋企人的子女有收過,類似內容,最後收左的