用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non-jupas 留位費
go

non-jupas 留位費

請問大家, 如果BU non-jupas 直接取錄year 1, 而已交留位費, 其他大學會否再給予offer?

yes
同一大學都得!
重只需俾一次錢

979catcat 發表於 19-4-4 14:09
會,Non jupas 是可以得到多一個offer的
同一間u?

samsam123321 發表於 19-4-4 14:56
同一間u?

yes

回覆樓主:

吾止收多一個offer, 而且可以同一間大學吾同學系都得,我女兒當年有5個offer, 有2個是同一間大學吾同學系,但每個offer 留位費要1萬元,可能最後出的offer才是你最心儀的,咁就好煩惱

vf_mom 發表於 19-4-19 14:47
吾止收多一個offer, 而且可以同一間大學吾同學系都得,我女兒當年有5個offer, 有2個是同一間大學吾同學系, ...
所以,同一大學唔同學系的offer 要比兩個留位費,是嗎?

Anniemun 發表於 19-4-19 14:56
所以,同一大學唔同學系的offer 要比兩個留位費,是嗎?

我講得吾清楚,同一大學,我地冇要第1個offer,之後就收到第2個offer,我地要左,這是5個offer中的最後1個,我地1共俾左2次錢,是頭尾兩個offer,但吾同大學。

vf_mom 發表於 19-4-19 15:11
我講得吾清楚,同一大學,我地冇要第1個offer,之後就收到第2個offer,我地要左,這是5個offer中的最後1個 ...

請教那一個大學可以申請五個學科嗎?

我只知道三大最多兩科或三科。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-4-20 23:06

吾好意思,講得吾清楚,是4間大學出5個offer,其中中大出2個,其餘是科大、港大和浸大

vf_mom 發表於 19-4-21 11:49
吾好意思,講得吾清楚,是4間大學出5個offer,其中中大出2個,其餘是科大、港大和浸大
...

你的表達十分有問題,誤導性資料不會有正確及合理的解釋!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-4-20 23:06

港大可以申請五個學科,可以同時接受幾個offer,都係一個報名費同一個留位費。

ANChan59 發表於 19-4-21 17:12
你的表達十分有問題,誤導性資料不會有正確及合理的解釋!

我從來沒說過同一間大學出5個offer,是一路有會員講話同一間大學可出多一個offer,我見你有誤會已立刻出來詳細說明,咁叫做"誤導性資料會有正確及合理解釋",我以後都不敢上來發言了,費事無端人鬧(emoji)

vf_mom 發表於 19-4-21 23:33
我從來沒說過同一間大學出5個offer,是一路有會員講話同一間大學可出多一個offer,我見你有誤會已立刻出來 ...

非常多謝你提供的寶貴資料,
你提供的資料再一次印證non-JUPAS 投考本地大學對比JUPAS是有莫大的優勢!!

Band5 發表於 19-4-21 17:44
港大可以申請五個學科,可以同時接受幾個offer,都係一個報名費同一個留位費。
...
我見樓上家長回應是,冇要第一個offer 後才收到第二個offer, 據你了解是否可以要完第一個offer, 而第二個或之後的 choice 也同時可以比offer 呢? 謝謝!

Anniemun 發表於 19-4-24 09:01
我見樓上家長回應是,冇要第一個offer 後才收到第二個offer, 據你了解是否可以要完第一個offer, 而第二個或 ...

是的。同一間大學,接受了一個offer,是會有第二個offer的。

Anniemun    發表於 19-4-24 10:49
Anniemun    發表於 19-4-24 10:49

kls12 發表於 19-4-24 09:53
是的。同一間大學,接受了一個offer,是會有第二個offer的。
咁簡單講就係可以multi U, 去multi apply, 可以multi offer, 跟住就 mulit choice啦, 幾開心.

ilyrd 發表於 19-4-24 11:04
咁簡單講就係可以multi U, 去multi apply, 可以multi offer, 跟住就 mulit choice啦, 幾開心.  ...

城大不止是 multiple, 是無限。每個申請200元,報曬都得。大會話有冇advanced standing 要分開報,但個別學系話會問你是否接受冇advanced standing 若覺得你合適。

Anniemun 發表於 19-4-24 09:01
我見樓上家長回應是,冇要第一個offer 後才收到第二個offer, 據你了解是否可以要完第一個offer, 而第二個或 ...

Guideline for Accepting Multiple Offers

Step one
Check your offer conditions and deadline for accepting your offers

Step Two
You can accept more than one offer without paying additional admissions deposit

Step Three
Your other programme choices will still be considered

Step four
Read the full instructions carefully and do not miss out any details

Step four
Declare your final programme choice after submitting your final result.