用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non-jupas 留位費
樓主: Gospels
go

non-jupas 留位費

ic, thanks 兩位!

Non Jupas神科有唔同要求 :-

Non Jupas applicant

HKU只容許你放BDS第一   or 放MBBS第一   or 放LLB第一

否則 BDS or MBBS or LLB 唔考慮你

CUHK只容許你放MBChB 第一 or 放LLB第一

否則MBChB or LLB 唔考慮你

Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可以睇住上一年收生嘅成績排A1, A2, A3

A1可以博 , A2博小小,  A3放上年收生 low quartile分數, 好多人係咁跟DSE成績排位成功入到 Band A 選科 ; Jupas 夠分一定要收你

Non-Jupas你每間U獨立入 application form, 填3 個選科 Priority 1, 2,&3. 每間U 可以比一個 Conditional Offer 你 , 通常

Priority 1選科比咗 Conditional Offer (CO), Priority 2 & 3 唔比,
Priority 1唔比 CO, Priority 2才考慮,
Priority 1&2 唔比 CO, Priority 3才考慮

好處:
如果你報10 間 U 可以有 10個 CO , 如果間間 U 都俾 CO 你

唔好處 :
係你meet唔到CO 就 無學位畀你, 你冇得轉個排位,
出咗成績之後,  但係你meet唔到 CO, 你再問Priority 2 同3 (神科) 都唔會俾offer你 .

試過有人

HKU
Priority 1放牙醫 ,
Priority 2放Law,
Priority 3放 BBA,

中大
Priority 1放 Law,
Priority 2放BBA,
Priority 3放 Econ

結果meet唔到港大牙醫CO, 去咗中大讀 Law,

本來佢嘅成績應該入到港大Law,  佢同班啲同學, 考得差過佢都入到香港 Law,  

呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

醒目開學勳章 王國長老

bbtung 發表於 19-11-13 09:58

有辣有唔辣,我女係nj轉大學(已讀緊year one申請轉第二間,而家重讀year one)
以佢dse成績,申請jupas一定無可能入到而家呢科,但nj就考慮左其他野,包括工作經驗(兼職暑期工),義工服務,面試,大學成績等
Jupas有選科彈性,但收生係幾乎只睇dse分數,無nj考慮咁全面

Charlotte_mom 發表於 19-11-13 14:06
有辣有唔辣,我女係nj轉大學(已讀緊year one申請轉第二間,而家重讀year one)
以佢dse成績,申請jupas一 ...
請問你女 NJ 之前大約幾時有 Offer ?

醒目開學勳章 王國長老

Anniemun 發表於 19-11-21 19:19
請問你女 NJ 之前大約幾時有 Offer ?

佢3月尾面試,好快就收offer
不過佢係轉u,同其他hd上degree嘅人一齊見,可能時間性同中學生有唔同

vf_mom 發表於 19-4-19 14:47
吾止收多一個offer, 而且可以同一間大學吾同學系都得,我女兒當年有5個offer, 有2個是同一間大學吾同學系, ...

del....

bbtung 發表於 19-11-13 09:58

其實有冇機會同一間大學會同時出唔同科的offer呢?
我囡申請了兩間大學,暫時各有兩次唔同科的面試,
大學A:首選和三選(唔同科,唔同系)
大學B:首選和四選(同系唔同科)

係米如果首選出了offer,第三,第四選就唔會出offer?

仲有我囡昨天偷聽隔離面試生説不是放MBBS在首位但都收到interview邀請

醒目開學勳章 王國長老

cpmummy 發表於 19-12-17 17:33
其實有冇機會同一間大學會同時出唔同科的offer呢?
我囡申請了兩間大學,暫時各有兩次唔同科的面試,
大學 ...

有機會
https://aal.hku.hk/admissions/international/frequently-asked-questions-0

Charlotte_mom 發表於 19-12-18 11:09

系喔, 好清楚,唔该嗮, 我冇scroll翻上前板看,原来你有post过啦,只系我明明唔知边到见过,又揾唔番,上埋网揾又见唔到,一定是眼盲。THANKS!

醒目開學勳章 王國長老

cpmummy 發表於 19-12-18 12:22
系喔, 好清楚,唔该嗮, 我冇scroll翻上前板看,原来你有post过啦,只系我明明唔知边到见过,又揾唔番,上 ...

唔緊要,我都經常發盲

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽