用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (虛心求教)St. Mary插班一問
go

(虛心求教)St. Mary插班一問

已爬過文,但關於 St Mary 插班嘅資訊少之有少。 請問St Mary 插班大概幾時考,幾時有結果?

回覆樓主:

點解吾直接問學校 ?

pandc 發表於 19-4-2 10:25
已爬過文,但關於 St Mary 插班嘅資訊少之有少。 請問St Mary 插班大概幾時考,幾時有結果?
...

請問小朋友成績一定要級三前,定有音樂天賦才敢插?

assado 發表於 19-4-2 12:16
點解吾直接問學校 ?

已打去問過,學校話未有消息。
求賜教往年面試及結果通知日期。

回覆 pandc 的帖子

路邊社消息係無明確出通告, 5, 6月打去問就話你有最後一次成績表就可以寄去申請, deadline 也無講只叫你有就盡快寄。(呢間絕對睇o黎自邊間小學同名次)  會揀人筆試, 筆試ok再call 面試, 有面試也唔係必收

利申: 無報呢間, 以上是聽朋友講

回覆 shevachevy 的帖子

Thanks 🙏

shevachevy 發表於 19-4-4 11:57
回覆 pandc 的帖子

路邊社消息係無明確出通告, 5, 6月打去問就話你有最後一次成績表就可以寄去申請, deadl ...

有時候,大抽獎派到麻麻地既學校,但級一,又會唔會被拒於門外呢?大抽獎派得唔好都冇計。我朋友個女係又乖又叻。不過性格唔外向,考直資沒有offer, 所以都未必敢報尼間。

回覆 Wonderlady 的帖子

St Mary's 愛收 SFA 多,但亦試過收 APS、GH、培僑、培正、HF。如果係比較「普通」少少嘅小學,建議試天神。

五月初寄成績表,7月中會收到電話去考筆試及面試,同一日早上進行,約60分鐘, 筆試之後會見校長。小二插班大約會有十個小朋友可以參加筆試。同日下晝兩點會call收唔收。

回覆 WSheryl 的帖子

唔該晒你呀🙏

1998Ruby1998 發表於 19-4-6 18:56

St Mary's 愛收 SFA 多,但亦試過收 APS、GH、培僑、培正、HF。如果係比較「普通 ...

其實係SFA, GH 讀一直得好,點解又要轉?

龍校嘛,又唔洗畀學費。
最近我知一個係 DGJS 轉去 GH,呢個我先完全唔明白。

Wonderlady 發表於 19-4-9 18:45
其實係SFA, GH 讀一直得好,點解又要轉?
sfa - 有雙lac 唔食等自摸? 我身邊有個case, sfa 插到香港區有中學名校,但最後冇去留番在sfa, 個個fd都ou 頭,唔通志在集郵?

MrBeast 發表於 19-4-9 19:22
sfa - 有雙lac 唔食等自摸? 我身邊有個case, sfa 插到香港區有中學名校,但最後冇去留番在sfa, 個個fd都ou ...

我感覺 SFA 同 SM 呢D唔係比噚常孩子噚常家庭的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 19-4-9 18:49

龍校嘛,又唔洗畀學費。

要走可以有好多原因,孩子讀得唔開心,父母唔喜歡學校某件事的處理手法,孩子被同學或老師針對等等。去翻咁上下學校應該與成績無關。

1998Ruby1998 發表於 19-4-6 18:56

St Mary's 愛收 SFA 多,但亦試過收 APS、GH、培僑、培正、HF。如果係比較「普通 ...

Hf = holy family ?
同教會都收插班?

回覆 janiceau88 的帖子

係,亦曾經有一個係 SFCS,不過內情如何就唔知,可能係搬屋、有推薦掛。

1998Ruby1998 發表於 19-4-9 18:49

龍校嘛,又唔洗畀學費。

請問几年級轉的?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識人SFA級20內,轉到St Mary
但唔同年份,級7/8,St Mary 唔收,天神收
恐龍家