用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 雅士圖國際幼稚園 - 感恩遇到好學校
go

雅士圖國際幼稚園 - 感恩遇到好學校 [複製鏈接]

本人係18-19 k2家長

(長文...慎入)

一路都唔係任何討論區玩家,亦唔識用,所以好少睇;但早前由其他家長口中得知,日前有帖文關於不實分享,越睇越唔尋常,表面看來很詳細,實際九成都是不實,有些指控更是過時。作為家長,由開校至今,以對此學校認識,如果唔出來分享一些真實情況實在覺得愧為父母。
記得小朋友一歲未到開始揀校,打算將來小學要出九龍,所以雅士圖是心目中後備學校....話晒都新校....當然唔會咁大信心。認識學校前,我同好多家長一樣,抱著好奇,知多無壞的選校心態黎聽下個免費講座。事實上佢無試過講座收費。亦唔推銷。合好則來不合則去。
講座是同好多小學既簡介會既意義相似,圍繞著理念,模式,課程宗旨等。

聽完,理念的確同我們一樣,但當時諗,講座總是美好的,再觀察下吧。
同時間小朋友有空檔,也就試下佢地既playgroup. 我小朋友係觀察型,由細到大都超痴身,莫講話新環境,基本上老師病左轉代課老師,佢都好難分離(當時係一歲多少少,親子班階段,分離指同佢分開兩個身位都唔得)
但呢一間playgroup,出奇地,佢係好快被老師既遊戲同演譯方式吸引,好輕快就完左1.5小時。
我由第一堂坐佢後面,到左第四五堂坐牆邊,到左第八九堂坐門口邊,我係覺得好驚訝。
所以,我就繼續上佢playgroup.

當時細細b既佢,最終無乜offer, 得英藝,明慧同雅士圖收,但經過一輪面試遊戲完後普遍感覺間間幼稚園好神秘,唯獨是雅士圖有school tour可以比我在上課時參觀上課時情況(班房外輕輕看下),而且面見校監時,已覺得佢睇穿我家小朋友既性格(當然有懷疑點解咁犀利,當個個老師都話咁細睇唔出既時候,ms wu就睇得出我女係well-trained,有主見) 事實上我女的確由六個月大已開始上外面playgroup.
終於,膽粗粗就選定雅士圖。

一路以來,學校由老師,行政,到姨姨,都好好。當然間中係有協調未完善,但每次都見佢地盡力同盡最快速度改善家長所提出既擔憂。而所有既改變,我敢講句係由pn到而家k2都無令我失望,而且每項決定都從小朋友出發點著想。 我唔知生意係咩,公關係咩,我只知我囡每日都好開心,學校每幾天就有小朋友日常上課相,定期有school newsletter預告下期中英普課程內容,每日老師放學都講幾句當天情況。朋友果d幼稚園,一個月一兩張相,幾個月老師才電話講下近況..我真的覺得我好了解學校做緊咩。
去到k1, 人人都叫我轉大b再考其他幼稚園,最後有根德園同聖羅撒offer, 學之園2nd in, 但面試完,見到班老師個面孔,憑感覺真係唔想讀,個個都好似教小學咁嚴肅,面試安排似以前回鄉咁大陣仗(我指style唔岩我小朋友,唔係話佢地唔好)
我仲記得我好坦白咁同ms wu講左, (因為佢份人真係好坦誠,又直接,而且佢每次講座都講話即使家長諗住轉校都歡迎隨時問佢意見,都會好希望小朋友開心,家庭開心)當時佢反應係:叻叻,我既小朋友考到呢幾間我都好開心。 一句負評都無講過,亦無勸過我做任何決定。
最後係因為佢同學校老師們既細心同愛心,我從來未試過咁肯定地原校直升。

K1上eca, 佢每個學期都親自提名學生適合讀邊個班,最後係家長決定報讀與否。而且一些公開試是幼稚園做試場邀請考官到幼稚園考試,如果覺得唔值,要平,我諗太子都大把教學中心。但小朋友咁細,走來走去學野仲要為呀爸呀媽慳少少錢要轉陌生地方考試,我寧願在學校上了。 2-300令蚊,值得。學校亦不厭其煩咁開放個班房比小朋友在內午餐,不厭其煩咁設置午餐枱椅,夠鐘又不厭其煩咁清潔..... 中間老師仲會好好地黎睇下小朋友,家長見親老師又捉住佢地問長問短,我成日都見老師們好遲先食飯,或者掛住做邊做電腦工作邊食飯,仲係滿面笑容,我心諗真係少d愛心耐心都做唔到.....
有d小朋友甚至扭計唔食飯,老師都會聽到有異樣入黎望下,氹下佢,其實老師可以唔理咁多,按章工作,但沒有。
我小朋友是好有主見,強自我中心,要引導佢聽指令比普通小朋友要花多一兩倍精神同時間,k1 都還有時間,畫線畫圈唔喜歡,老師都只是叫我勤力練手指肌,從來無比過壓力我們,(因為我知好多幼稚園教唔掂就叫家長回家練功課,仿佛家長要做埋老師-這是理念問題,ms wu好注重家庭關係,記得佢同班主任都講過,醜人由佢地做—呢句我記到今日)
今年k2好緊要。ms wu見面時亦好坦白咁問我意願,想如何配合小朋友性格選之後方向,佢亦知我家是兒童為本,同時家庭希望去直私小學。現實歸現實,唔少家長的確是天生天養同時想入神校小學,我自問小朋友未夠本事,培養佢內內外外可去到直私是我心裡願望但矛盾係唔想扭曲小朋友性格。
咁自我既小朋友,要佢聽指令是很難,ms wu好認真坦誠地焦急地同我商量(焦急到每晚wtsapp 到凌晨),了解大家方向後隔左幾日又搵我講佢諗到個方法可以試(結果小朋友不知不覺咁越來越聽指令,亦唔會無左本身性格,我好感恩..連教學以外佢地都諗埋。我相信無幾多老師同校監會咁嘔心瀝血地除教完課程外還要諗點樣引導呢d頑童。而家到左小朋友下學期,面臨面試即將開始,當出面人人都話我小朋友學習能力高,記性好,但學習睇環境睇同學看心情,易氣餒(iq勁,無eq是大忌)班主任再有耐性都係激勵小朋友嘗試不放棄精神,而ms wu更體貼地,入班教學不斷試唔同模式(分小組定大組適合佢呢?比題目後要佢一次過做晒得唔得?唔得,咁分幾次比題目,又能否獨立完成呢?當佢自暴自棄唔嘗試時,在佢耳邊鼓勵定係催眠方法引佢試好呢?)ms wu又跟我幾晚wtsapp越了解小朋友平時原來待人處事會有咩特徵,又諗到更好方式再嘗試(縱使未必成功,但佢死心不息地試;佢就靠了解我小朋友日常來諗點樣配合教學,我靠佢反過來話我知我小朋友既一切行為既背後原因,配合如何家教,兩人講下講下,我比以前更了解小朋友想法,而佢更遠大地唔係只著眼現在小朋友有幾高能力,而係想佢預到困難時如何克服自己唔放棄,將來先會成功)出面好多老師,見小朋友達標就唔會再理,ms wu唔係,佢當正小朋友係自己既小朋友咁諗諗諗。
呢幾年我聽過好多次佢多謝我聽佢咁長氣既諗法—-(我真的覺得佢傻的,邊有人咁勞心勞力為自己小朋友諗,我多謝佢都黎唔切,佢仲走來多謝家長? 個小朋友同佢無血緣的,家長比錢唔係大晒的,無佢地一班咁有使命既教育人員,唔會有一班心靈健康既小朋友,最多只能做贏起點,上小學自生自滅,輸終點既港童)
重申:我只感覺到校監,同三年來既老師既愛心耐性,學校大大小小小既變化都是為小朋友著想,仲要讚既是門口的姐姐,每次我地家長既瑣碎事找佢都處理得好好,電話佢接,放學行政都係佢,一人頂二三人工作,比以前既行政人員還要細心好記性;相反其他學校頂多就是校長企門口歡迎下番學送下放學。門面野唔係我心目中的教育重點🤷🏻‍♀呢d我唔介意有定無。
反之ms wu是個校監......佢要忙既事太多了,仲堅持每個小朋友親自入班觀察親自比專業意見家長親自出外為小朋友找小學資訊...我真係覺得小朋友在呢個環境學習好放心,遇到呢度既所有人都不容易....
如果我無感受過,或者唔會花心機寫咁多親身經歷來抱不平;某些有心人既惡意中傷誹謗,我們作為父母,如果受恩都唔出來為學校發聲,我如何做小朋友榜樣,如何教小朋友見義勇為,知恩圖報,不生事不惹事但更不怕事。

最後祝各家長有合適選擇, 上到心儀幼稚園

3    0    1    0

回覆樓主:

剛察覺幾日前有人在這裡投訴該校唔好的 post 被刪帖,因為學校出信給EK 還"保留法律權利"。日日見到 EK 都有大大小小的 post 評論各學校好壞,好多都係道聽途說/不盡不實的評論。如果間間學校都惡到出信睇黎好多 post 都 delete 得。

聽過學校講座,相信學校老闆初心是想做好學校應該是真的。至於學校如何進步(包括manage 家長的期望落差),就要看辦學者的功力和真章了。

回覆 sailormercury 的帖子

是的,正常討論跟本是討論區既原意。

不實討論就是誤導他人。

況且學校未出信前,學校現讀家長正常回覆遭無故被刪文後,賬戶更被凍結,呢點大家要留意背後是什麼原因。

即使sailormercury你一直發表對雅士圖國際幼稚園的質疑,但又不是幼稚園用家,你的帳戶有被刪除嗎?
有人發表對學校不實評論,凍結他人帳戶和刪除其他家長post , 多次把留言置頂明言想希望多些家長看見不實評論,現在學校光明磊落逐一澄清又看不過眼,大家家長真的可以衡量這幾位帳戶的真確性。

亦由此可見,學校對任何意見都是認真對待,如板規呼籲,文責自負。這個就是發言者的「基本責任」, 亦是你所說的真章和初心.

唔認同唔喜歡也可以,但不是誹謗。

回覆樓主:

質疑下學校當然唔應該被刪除賬戶啦,討論區的原意就是要讓真理越辯越明。況且之前發投訴 post 那個不是我啊,我同其他留言者只是路過搭嘴,唔好話我 "一直" 質疑學校啦。我好多 post 都留言,唔會只 focus 任何一間學校喇.引起誤會僅此致歉。

sailormercury 發表於 19-4-2 10:57
質疑下學校當然唔應該被刪除賬戶啦,討論區的原意就是要讓真理越辯越明。況且之前發投訴 post 那個不是我啊 ...

:)
當然不應被刪除(emoji)(emoji)對

所以當有人首先刪除幼稚園現讀家長用户更令人起疑

非幼稚園用家發差評沒被刪除,現讀生家長反而被滅聲.

多謝 sailormercury你路過。

希望在這裡分享的都是真實經歷,讓家長們找合適自己家庭和寶寶的學校。

首先要表明我自己本身不常用baby kingdom,絕不是打手,這次出帖是見到不公正的言論才決定出帖寫寫對雅士圖幼稚園的感受,聲明以下所寫的都是我作為K2家長真實的經歷:
我家孩子自playgroup已在雅士圖幼稚園上課,直到現在K2,在這幾年時間里,我有好深切的感受。創辦人Ms Wu非常關心及喜愛每一位小朋友,不會擺架子。每每看見學校裏的學生,她必定抱以親切的笑容,跟小朋友對談時也會蹲著保持跟小朋友同一水平線對望,喜歡和小朋友一起玩樂、擁抱,這是我平常觀察到的點滴。Ms Wu對小朋友觀察入微,她會入課室觀察小朋友上課情況,也會花時間致電家長,在很多時候都讓我驚嘆,Ms Wu會看到我看不到的地方,自問自己對我家小朋友性格的了解比不上Ms Wu,我家小朋友專注力差,感官系統也差,學校和老師 會幫助家長一起想辦法改善,試問有邊些人會願意花時間和你傾這些問題!無論是性格行為上還是選小一問題上,她都會給於非常詳細的分析及講解。身為用家,我感受到學校和老師 對教育的那份熱城及對學生的那份關愛!此外,學校和老師亦經常檢討,聽取各方面意見,力改不足。
在雅士圖幼稚園3年的時間,感受到的都是老師們滿滿的愛,記得去年我家小朋友身體不適沒上學,期間老師們寫慰問咭、老師更和小朋友們錄製影片幫我家小朋友打氣,讓他知道病了沒上學但依然有老師和同學仔記掛,讓他感受那份溫暖,試問有哪幾間幼稚園可以做得到?
老師們有耐心愛心滿滿,對小朋友的影響深遠,小朋友要感受到那份愛才能學習付出那份愛去關心及幫助身邊人!眼看到的都是一班喜歡上學,在家仍會記掛同學仔及老師的小孩,一間學校好不好,師資非常重要,我選啱學校,亦感恩揾到一所不會只是關愛精英學生,而是關愛每個學生的學校。

回覆 jellymiugut 的帖子

認同樓主的說法,我們到親子王國看評論是希望了解學校真實的一面,然後給選擇思考。那些道聽途說和不盡不實的評論足以影響及誤導我們,難聽講一句是誹謗,使閱讀者對這學校卻步。與事實不符的造謠,學校出信是合理一D都唔惡。相反做謠者及一些看似盲從附和者更惡。

回覆樓主

樓主你好,我之前發貼都係針對學校行政,以下有三張圖片:1.有家長喺fb評價 2.學校喺fb公布升小一成績 3.學校俾家長嘅email
第2張係原校生,第3張係參加面試班嘅學生(當中包刮左其他幼稚園嘅學生)
你可以參考一下。我都有講過學校嘅老師姨姨都好好,好有愛心嘅~

回覆 KKbaby2018 的帖子

第1 張圖:
首先,這是結業前既playgroup而非幼稚園。而且,我自己亦曾是playgroup 家長,Playgroup 因租金逼遷,但已安排退款。文中家長投訴請假要補堂,請問有何不妥?依家出面好多機構冇補堂,或者完堂之前要補晒,只是你覺得一個月補堂唔夠,這不是行政問題。圖中家長上完半年課程(24堂),再上48堂只不過說明雅士圖師資好,多長期學生。無論小小雅士圖和幼稚園都有出信通知所有家長,做事光明磊落。
請問你是從那個家長發現沒退款?不如請他們致電學校查詢?如果家長已辦妥退款手續,完全不需要猜測直接及盡快問就可以。學校沒有消失等他來處理。
第2張圖:已經 清楚說明是幼稚園學生升學成績
第3張圖:已經 清楚說明是,小小雅士圖即Playgroup直私面試班升學成績。亦清楚寫明「致小小雅士圖家長」
兩升小成績題目光明磊落
其實你對學校都未清楚,不如直接同學校查詢吧。見你這裡找找圖那裡找找通告,請問你是否幼稚園家長?定是面試班家長? 還是只從東南西北找些圖和通告來製造謠言的路人?
不論是幼稚園還是面試班家長,看來都幾一知半解。
不如光明正大的跟學校聯絡還有那些你覺得「不合理」「勁差」的事件,讓他們盡快幫幫你?相信你咁嬲一定好委屈,我作為現任家長真係好心想幫你解決真正問題,相信在這裡公審都未必有你想要既結果,因為所有「指控」都已解釋而且你國民只在看,不能出手緩助你。
既然有這麼多「証據」,就一於到學校約個時間商議吧。
其實你的所有「指控」都是一些學校行政上決策,或是面試班家長所面見校監的內容你又知多少?
為什麼你這麼肯定你所說既「勁差行政」是是校監她一人的「安排」?面試資訊請問又係怎樣既資料才覺得最好?
就算你是公司老闆,也不會每天幫員工聽電話和出email比日常客戶(所謂的通告延誤)掛?
管理的不是只得校監一人,咁多對管理眼睛或好老師望住,她可以錯到一個地步而沒有其他人知道和否決?
請選定「人選」再來學校咨詢吧!
對你既用心我越來越好奇。歡迎預約時間大家交流。

jellymiugut 發表於 19-4-3 10:42
回覆 KKbaby2018 的帖子

第1 張圖:

如圖

感覺這個post好有反效果

回覆樓主

我是雅士園幼稚園現讀K1 的家長 我的小朋友是由 PN 開始讀起 初初選呢間學校諗住只是絆腳石 讀一年就會走 我貪佢位置方便 有net 老師 價錢合理 便揀呢間 但一入去讀左就感覺到吾同哂 我囡是怕羞型 頭返學幾天 校工姐姐已經識我囡個名 應該係話全校老師都識我囡個名 呀妹喊左足成個月 睇返學校的相 黃老師于老師 等等抱住我囡上堂 感覺好warm
我平日多數只睇babykingdom 但好少留言 但今次睇到咁多無讀緊既路人會無理無據地抹黑 不良用意好明顯 我不得不留言一下

回覆樓主

當年哥哥是讀 Kx 順理成章妹妹K1時都考到哥哥的學校 我問十個朋友大部份人都會選哥哥果間 冇辦法 論名氣哥哥的學校贏曬 經過一年PN 生活 我願意給我的小朋友留下來 我會覺得小朋友不應該只是論名氣幼稚園 仲要睇埋學校怎様培養品格 自理和知識 最後我老公都支持我們的小孩留在雅士圖 一所愛心的學校 希望幼稚園階段女兒能快快樂樂成長 做父母就已經好開心 每個人想法不一樣 需知道世事就算做得再好 都會有好多人因為私慾去傷害人是很多 空穴來風既原因都解釋得清楚 相信路遙知馬力 真金不怕火

回覆樓主

希望我哋大人為小朋友做個好榜樣,學樓主一句「我們不生事、不惹事,更不怕事,不怕為公義發聲。」

好多人抹黑?我淨係睇到學校發完律師書去forum然後突然好多"家長"跳出黎長篇大論讚學校同Ms.Wu。有所謂"家長"為雅士圖放棄根德園

CXW    發表於 19-4-6 22:24

chrischris1206 發表於 19-4-6 19:44
好多人抹黑?我淨係睇到學校發完律師書去forum然後突然好多"家長"跳出黎長篇大論讚學校同Ms.Wu。有所謂"家長 ...

這位樓主是否對雅士圖有什麼不滿 ? 你的小朋友是雅士圖學校的學生嗎? 我都吾係好明白我留言的文章 會比你話所謂‘家長’  感覺很冇禮貌 好像對雅士圖充滿仇恨 要針對我們的用家 我都不明白你的用意 如果你小朋友不是在這間學校讀書 而又這麼留意這間學校有好多‘家長’ 跳出來留言 如果你的小朋友在這間學校讀緊的話又這麼不滿但又要係度讀?百思不得其解 (emoji)

回覆樓主:

我都覺得點解突然吟多人支持此校?

chrischris1206 發表於 19-4-6 19:44
好多人抹黑?我淨係睇到學校發完律師書去forum然後突然好多"家長"跳出黎長篇大論讚學校同Ms.Wu。有所謂"家長 ...

你當然睇唔到, 因為你都係呢幾日先留意我地校既post.
不過好多謝你「有心」地,專登「跳」出來回覆,但就只從「學校」信後開始講起。歡迎多來看學校的家長分享。

無錯,讀左快三年我真係無見過有家長不滿學校或ms wu。如早前各家長提過,有什麼事只要有疑惑,學校都認真處理晒。所以就只有讚而且人人都是真實經歷。

所以我同你一樣,我也唔明點解有人無端抹黑,而且你將學校信在這帖文回覆成「律師信」。解釋了為何你唔會明點解該文會引起現讀家長迴響。

重申,從來無最好的 學校只有最適合的學校,
唔覺得有需要拿其他學校來比較令別的學校無辜牽連。

SWANTSANG 發表於 19-4-7 21:15
我都覺得點解突然吟多人支持此校?

就是因為有段故

回覆 pp328 的帖子

沒有不滿,只是看見最近各"家長"出post令我覺得無報Aristle像是一個正確的選擇。

我留意主要是有朋友受aristle playgroup 結業影響,因為這個事實令我感覺學校行政安排不周。

你就當我無禮貌了,我的用意就是見到突然咁多"家長"長篇大論跳出黎支持Aristle有啲可疑,希望提醒其他版友,畢竟網絡世界無人知誰是誰非,無人知究竟係抺黑定係真實,究竟係「用家支持」定係「學校打手」

‹ 上一主題|下一主題