用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 需要一部靚音既樂器去audition 嗎
go

需要一部靚音既樂器去audition 嗎

結他 靚既2萬蚊部 值得嗎
女想dse入音樂系 吾係classical 係composition個邊 實在r 頭。黎緊要audition 手頭上個部佢說音色不太好 最近見副Lakewood 成兩萬 太貴啊 是否

pypy405 發表於 19-4-2 00:34
結他 靚既2萬蚊部 值得嗎
女想dse入音樂系 吾係classical 係composition個邊 實在r 頭。黎緊要audition 手 ...
係量產年代,我估(只係估)唔多音樂創作人用吉他創作音樂。如果係諗住學composition,而唔係classical,係唔係投資係電子樂器好過吉他?
另外,如果吉他係指民謠吉他,主考會唔會覺得民謠吉他唔入得大雅之堂?你同佢講你玩吉他,佢會唔會諗緊你係玩緊古典西班牙吉他?彈貝多芬命運交響曲,甚至係The Magic Flute既Queen of the Night's Aria嗰啲?

十分同意王家爸爸的意見,
我所知香港主要大學音樂系主要教授古典音樂為主,學作曲學生大部份都有鋼琴或古典樂器低子,audition會考這些樂器和交作品樂譜,有些同學會演奏自己作品啊!
用吉他演奏自己作品audition,自彈自唱?比較小見,因為吉他創作大都是流行樂曲,唔通是古典吉他!
至於樂器價錢,大部份樂器在音色上的確是一分錢一分貨,當然有經驗的樂手一定會聽得出分別啊!
浸大音樂系今年新曾了一個課程:創意產業音樂學士(JS2050),但都要有8級樂器和5級樂理的要求啊,交自己流行樂作品的錄音或MV錄影啊,和要樂理筆試

id00288 發表於 19-4-2 11:24
十分同意王家爸爸的意見,
我所知香港主要大學音樂系主要教授古典音樂為主,學作曲學生大部份都有鋼琴或古 ...

Thank you so much for advices. 小女就係想入arts in music 當中有music production composition 呢d