用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 高主教幼
go

學之園 vs 高主教幼

小朋友現讀學之園pn,有高主教幼offer,應唔應該轉?小朋友讀LH讀得開心,但高幼有小學back up,佢比較慢熱,驚考小全軍覆沒,唔知點選好,大家可比些意見嗎?感謝大家

Tomatokat 發表於 19-4-1 20:37
小朋友現讀學之園pn,有高主教幼offer,應唔應該轉?小朋友讀LH讀得開心,但高幼有小學back up,佢比較慢熱 ...

LH
除非你target高主教

回覆樓主:

我也是LH用家,若果心儀高小,當然先入高幼,屬穩陣之選。但若非心儀高小,以小朋友慢熱性格,入高幼後恐怕更難考到其他心儀直私,因升小支援較少。

回覆樓主

仔定女?仔的話 & 交通安排到的話會轉。

Tomatokat 發表於 19-4-1 20:37
小朋友現讀學之園pn,有高主教幼offer,應唔應該轉?小朋友讀LH讀得開心,但高幼有小學back up,佢比較慢熱 ...

我囡本身都讀開私幼,之後有RCKG 就轉左去讀,真心冇後悔讀左高幼,佢學到既野我相信唔係LH可比到,佢有好多表現自己既機會,學校有大禮堂,我囡之前極度怕羞,到而家係開籠雀咁,佢既德育都做得好好,小囡今年考直私因有高小back up, 唔係考左好多間,但計埋高小有4間offers, 其中一間仲識左幾個LH 生,但反而高小收既學生唔係好多LH。亦都識兩個LH 既小朋友都係得1-2個offers, 所以我一定會㨂高幼,係其中一個offer group 識左個讀KV既,原來我地高幼生既中文比佢地教得仲深,但小朋友都可以handle 到,所以RCKG 絕對係進可攻退可守既龍幼!自己班眼見唔少同學都手持幾個直私offers

回覆樓主

本人細既小朋友今年都會升高幼k1

回覆樓主

LH
若升直私

icebbs 發表於 19-4-2 23:15

我囡本身都讀開私幼,之後有RCKG 就轉左去讀,真心冇後悔讀左 ...

我係LH 用家請問你小朋友有讀過LH 嗎?如何比較到高幼學到嘅野LH 冇呢?
另外,今年高幼考到高小餘下嘅街外位,LH 佔左22個,只不過每年最後選擇讀的人數寥寥可數。
Offer 數量多少亦不是重點,最重要是否心儀。
我明白各人都會支持自己學校,但希望評論要中肯,謝謝!

樓主亦清楚今年LH 數據,不同分校考慮因素亦有不同,祝樓主找到自己應為適合小朋友既路。

回覆樓主

高小小一160 個位,高幼上大概 100 out of 180, 剩下大約60個位街外生爭,收咗LH 22個。如果話LH 唔掂,不如掉返轉數最後有幾多LH 生真正心儀高小

如果我個係女,RC 真係唔會考慮。因為港島比RC 更好的女龍比比皆是

Usagicat 發表於 19-4-3 21:47
高小小一160 個位,高幼上大概 100 out of 180, 剩下大約60個位街外生爭,收咗LH 22個。如果話LH 唔掂,不 ...

22個係包括所有分校?加埋成470人中有22個?
聽聞LH的調查是家長提供資料而沒有作進一步核實的。 不知可信性有多高。  

如果不心儀,應該報也不報,何來offer?

lcyesther 發表於 19-4-3 23:41
聽聞LH的調查是家長提供資料而沒有作進一步核實的。 不知可信 ...

5間分校,5百幾個K3 學生,唔會全部都考RC, 22 個有RC offer, 亦都唔會最後全部都揀RC, 心唔心儀,家長心裡有數。

音小有2百幾個offer, 最後又有幾多個揀?

lcyesther 發表於 19-4-3 23:41
聽聞LH的調查是家長提供資料而沒有作進一步核實的。 不知可信 ...

每個家長既考小(或考幼)策略都唔同,有d鍾意大包圍報好多間,真係有offer時先慢慢揀,有d唔心儀或太遠直情連報都唔報,所以不能一概而論。

LH既offer數據係家長提供,所以係未經證實,呢個係事實,但同樣ek網友分享既亦係佢地既見聞,同樣未經證實。大家作為家長自己衡量準確性同全面性,信唔信/信幾多自己考量。

另外,高小係分2條隊考:100位預俾高幼生及其餘位俾外來生,雖然2者同樣要面試,但兩者唔同隊唔係直接競爭,根本不存在直接比較: 唔係LH考到高小位多就代表叻過高幼生,亦唔係高小最終收好少LH生代表LH差過高幼。公道d講,每間學校都有表現好同表現無咁好既學生,無必要比較邊間學生勁d,最重要係學校適合自己。

樓主小朋友係慢熱,如果唔改善,其實即使考高小都較蝕底(因為用面試評核),同埋有ek網友提過高幼預留位入面如果有人唔take,個位會放俾街外生,即係你第一round入唔到果個預留pool, 就連waiting機會都無,呢點樓主要留意/考證。

Usagicat 發表於 19-4-4 01:02
5間分校,5百幾個K3 學生,唔會全部都考RC, 22 個有RC offer, 亦都唔會最後全部都揀RC, 心唔心儀,家長心 ...

老實說,如果一間分校除開只有幾個人有offer,真不算特別多,好多北角區的幼稚園也有此數目。
不知閣下是否LH家長,能否反映LH家長心態。作為家長,我考學校前先初步了解學校,覺得也希望自己小朋友入讀才考,並非為了集郵。所以只說心儀的學校之中有排序,但每一間也是想入讀的。最後如果有offer,即使是差不多人人有offer的學校,我也十分感恩學校欣賞自己小朋友,也會十分尊重學校。(也絕不會以取笑輕視的表情對待)

回覆樓主

LH和高幼也是我心儀的學校。很欣賞LH的教材和升小支援。 而高幼中文較強,德育較好。
如果選課程,我選LH.如果選升直私,我選高幼。感恩小朋友下年有LH和高幼offer,我選了高幼,因為身邊的朋友有人讀迎海LH,現在K3,有用心栽培但最後只有不太心儀的私校offer,現在等抽獎。另一朋友讀st.cat,又係只有不太心儀offer,等抽獎。讀高幼有一半以上機會上高小,而港島男龍不多,高幼係穩中求勝之選。

我既是高幼用家, 又是LH用家, 雖然我都有自己的喜好, 但我希望我的經驗分享也可以幫助樓主更認識兩間學校的分別。大女是LH畢業生, 由PN讀到K3. 細仔讀了三年LH, K3時轉讀高幼. 細女沒有讀過LH, K1-K3讀高幼。
我欣賞LH語境強. 大女當年選了英普, 有NET及北方老師做班主任, 上小一普教中, 都好快掌握都得到普通話教學. 另外, LH的自訂教材, 細女即使不是讀LH, 都有用來做課外讀物, 真係愛不惜手. 我也欣賞LH透明度高, 好多小朋友的影片及相片分享, 有很強的家校合作. 不得不讚學校的升小支援, 學校會舉行多場的分享會, 也有小一面試班. 不過, 個人認為LH較商業, 也很注重小朋友的學術表現.

高幼, 的確, 在教材及語境方面較LH遜色, 學校只有一位NET TEACHER (但時常轉), 不是班主任, 也沒有普通話老師做班主任. 雖然語境較弱, 但各方面都好平均, 非常重視中文,  不過選得高幼的, 重點都不是語境, 而是小學的BACKUP, 以及其德育. 論德育, 高幼比LH強很多, 不只禮貌、責任感這些基本的素質, 由於有宗教背景, 小朋友學懂感恩、欣賞.  小朋友很喜歡上學, 老師也很好, 校長很有心辦學, 事事親力親為. 家校合作也不弱, 學校每逢有宗教禮儀, 都會邀請家長一起參與, 我見有不少家長即使火是教友, 也會參與禮儀, 可見家校上下齊心. 升小支援可算是零, 因為高幼只會幫你「考」高小, 例如會安排K2家長參觀高小, 又會辦家長會, 但絕對沒有培訓小朋友考其他直私.

說說我自己的PREFERENCE. 當年細仔讀LH都很開心, 但想回大女考直私時, 當年雖然有LH升小支援, 但茫茫大海考直私, 加上我大女是細B, 考了十間八間, 雖然最後心儀學校收了, 不過過程相當相當痛苦! 所以至細仔K2時我開始惆悵他的升小路. 我全家是天主教徒, 一直都心儀高小 (細仔只有15分, 唔想抽獎, 只能考直私, 當然K1沒有報高幼, 因為我們住新界), 所以嘗試插高幼, 好開心成功插班, 更由新界搬至港島. 細仔考直私比大女輕鬆得多. 只報考四間當熱身, 然後重點培訓他考高小. 最後除了高小, 還有另一間有OFFER的. 不得不提的, 是細女讀高幼的那班同學, 上年考小一, 全班29人, 到最後高小THIRD IN, 基本上OVER 26人都有高小OFFER.

論考直私, 雖然LH是強, 但我相信小朋友的性格及家長對小朋友的裁培都很重要. 我大女當年也有不少LH同學沒有心儀OFFER要抽獎, 細仔也有高幼同學考到名小, 所以絕不能單憑學校去評定小朋友成直私的成績.

我個人的見解, 如果你接受到讀高小的, 應該讀高幼, 始終好大機會入到. 到時重點培訓小朋友考高小, 再進可攻退可守考其他直私, 悉心裁培, 高幼生也可以考到其他名直私的.
如果你著重德育, 也很應該讀高幼.
如果你想有龍小做BACKUP輕輕鬆鬆考小學, 應該選高幼.
如果小朋友是作戰型, 你可以和小朋友長期作戰堅持考十幾間直私, 應該選LH.
如果你著重語境, 要有NET, 那麼就選LH.

HauMiranda 發表於 19-4-4 09:13
我既是高幼用家, 又是LH用家, 雖然我都有自己的喜好, 但我希望我的經驗分享也可以幫助樓主更認識兩間學校的 ...

Hau, 多謝你詳細的分析,你講得好中肯啊!其實考小成功與否,好大好大關鍵係家長培育和小朋友性格/資質。兩間各有利弊,揀選其中一間就要諗定如何填補不足之處,以前入左龍校/名幼就大安旨意就會後悔莫及了。

suzuki12 發表於 19-4-4 12:27
Hau, 多謝你詳細的分析,你講得好中肯啊!其實考小成功與否,好大好大關鍵係家長培育和小朋友性格/資質。 ...

不過要補充一下,如入半龍校,真要有心理準備可能小學部會唔收。加上正當身邊同學們大部分都入圍小學部而自己做後備,果下心理打擊都算好大架(高小11月尾就放榜,但其他學校有好多都未出結果,係果段空窗期估計應該好難頂嘅)。

HauMiranda 發表於 19-4-4 09:13
我既是高幼用家, 又是LH用家, 雖然我都有自己的喜好, 但我希望我的經驗分享也可以幫助樓主更認識兩間學校的 ...

多謝你很用心的分享! 你既小朋友看來現在也升上小學,很想了解一下,弟弟上了小學後和姐姐的學術表現是否差不多(雖然在唔同學校)?  很多家長也認為在幼稚園時要補定底,甚至要超前學習,到上小學後也可以繼續保持成績優勢。

CXW 發表於 19-4-3 13:24
我係LH 用家請問你小朋友有讀過LH 嗎?如何比較到高幼學到嘅野LH 冇呢?
另外,今年高幼考到高小餘下嘅街 ...

我識人讀LH, 都係今年考小一,眼見一個一間唔心儀私小學,另一個等大抽獎,再且,某d傳統津小除左注重學術都著重小朋友德育。

suzuki12 發表於 19-4-4 12:34
不過要補充一下,如入半龍校,真要有心理準備可能小學部會唔收。加上正當身邊同學們大部分都入圍小學部而 ...

其實讀SC KV 既補得仲勁過龍幼小朋友!
身邊親人就係例子