用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 肥中文讀本測驗
樓主: YolandaTam
go

肥中文讀本測驗 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 19:07
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。 ...

昨晚一家三口坐低詳談過,我哋分享咗當年面對要補習嘅心態。我自己成世人只係中二補過一個學期數學。當時係因為唔明白數學老師教緊乜,補到考全級第三,即 cut。老公就因為預科 phy Chem 老師照書讀,補呢兩科應付 AL 。我哋都勉勵佢,有時補習唔一定因為自己唔掂,可以係老師唔掂亦可能因為唔夾。
佢鬆口,如果嚟緊大考唔理想,會去上範文。亦會繼續喺作文下苦功。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-2 19:26

YolandaTam 發表於 19-4-2 19:10
多謝回覆。小女反而識答內容題,修辭手法就
睇書多,到高中就發揮到出來。

October. 發表於 19-4-2 19:18
YY學生眾多,考試局見到千篇一律既答案,唔知點?

咁當然都要考學生自己寫野嘅功力,見過相近嘅題目亦教過佢哋點答,學生至少都唔怕嚇窒咗唔知點答。

YolandaTam 發表於 19-4-2 19:19
昨晚一家三口坐低詳談過,我哋分享咗當年面對要補習嘅心態。我自己成世人只係中二補過一個學期數學。當時 ...

唔係話要鼓吹補習,只係覺得就算相信自己幾叻都好,有時都要明白個遊戲點玩,對自己才會最有利。

草原    發表於 19-4-3 14:31

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 19-4-1 10:56
已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁  三分俾一分,老師無解釋無評語,根 ...
我女初中時中文都係麻麻,反而今年升左S4開始好左,佢話因為今年的中文老師教得好。我女都好抗拒補習,上年開始肯係出面補古文及範文

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 19:07
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。 ...
係呀,我喺飛卜見到有條片訪問啲學生都係咁講。我自己都想去見吓佢真人聽吓佢課。

佢條team裡面有以前係佢補習學生來的,讀女拔,有教寫作班的。

問咗人揾YY筆記研究吓,咁本身我自己有興趣嘅。

已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁  三分俾一分,老師無解釋無評語,根 ...
好多時嗰啲個案研究 research,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女係4年前呢個 帖已開始記錄 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998&fromuid=1539350

希望過幾年我与你女女考DSE 後,我及你女係成功嘅個案!

唉!小女依家S2,但小女中文尤其係中作真係唔知點算!啱啱上兩星期派卷,中作唔合格! 但當日考完中作嗰日,小女仲好開心打電話俾我話作得好、好似寫緊小說咁、篇文無離題。但,最後竟然係唔合格!

其實,我係擔心將來阿女考DSE 中文時又自我感覺良好以為考得好,最後中文無 level 3就大吉利事喇

P.S. 樓主女及小女自小已閱讀台灣中文書、金庸/陳郁如作者小說、古文了,但我及樓主女中學嘅中文暫時係

小時了了 發表於 19-4-3 21:25
好多時嗰啲個案研究 reasch,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女 ...

咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊?有冇得問返老師啊?因為通常老師認為離題再加技巧唔夠先會唔合格喎?

YolandaTam 發表於 19-4-3 22:07
咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊 ...

阿女S2 第二學期考試題目: "蠟燭", 照睇題目應該好易作!

唉! 回帶睇返幾年前妳曾分享 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998&extra=&page=6
15-11-9 YolandaTam  #115 ....寫作嘅嘢好主觀,小女今年啲文,寫"穿越時空"題材,寫到又古代又未來再飛天遁地都俾老師話內容平淡,得70多分,無法強求。

我女又係好似妳女當年咁, 佢寫爺爺嫲嫲用 "蠟燭" 呢樣野作為穿越時空古代與現代 (篇文好似時光倒流七十年套戲咁樣), 所以阿女咪話好似寫小說咁囉!

後來阿女話老師對卷, 俾佢哋睇隔離班同學考到高分嘅呢篇文係喻意人生大道理: e.g. 蠟燭雖微小, 但盡本能發光發熱, 照亮人生云云. 我聽到咁, 我就話咁妳應該寫"蠟燭"就好似基督教突破機構嘅火柴人 logo 產品理念:"與其咒詛黑暗,不如燃燒自己"咁至合格什或高分喇!

火柴人網頁 https://www.matchman.com.hk/ >>> 與其咒詛黑暗,不如燃燒自己。
火柴人是「突破」禮品中的其中一個人物。他早期的名字是蔗渣,是一枝盒裝火柴枝,他勇敢熱情但怕水,夢想做大隻消防員。
早期,火柴人在四格漫畫中,角色側重於表達合作精神的可貴,經過市場的考驗,我們認定火柴人就是這在個逆境時代的勵志象徵物,而對象就是成長中的年輕人。蘇恩佩女士(「突破」創辦人)曾經在一張小書籤上道出對青年人的勉勵:「與其咒詛黑暗.不如燃燒自己」,這句說話和蘇恩佩女士的生命成了今天火柴人信念的啟發,藉著這枝怕水(外在環境挑戰)又怕火(內心對成長憂慮)的小火柴和他對堅持理想(夢想做大隻消防員)的傻勁,我們希望他能成為年輕人在成長過程中的一點支持。
生命中有很多的不可能,這些不可能可能是外在的(環境改變 ——被火機人取替!?),也可能是內在的(內心憂慮——失去信心失去定位!?),甚至是與生俱來的(一些不會改變的事實——如容貌體質,或者自覺資質不及別人——如知識聰明——怕水!?)。面對種種的不可能,人往往會表現兩種不同的態度:一是咒詛批評,使不可能繼續按本份地成為不可能;一是積極面對,使不可能轉化成為有可能的改變。火柴人的生命,就以「與其咒詛黑暗,不如燃燒自己」作為生命的基石,以聖經的一句說話「你當剛強壯膽」作為堅持的動力,在「轉化」的過程中不斷對創造對生命對別人有新的發現,對自我重新肯定,繼續向著夢想進發。

P.S. 之前係 EK 成日見網友講DSE中文難考得好, 就係難在揣摸閱卷員喜好, 依家我開始體會到了

咁奇
我嗰隻係理人數腦又牛脾氣再加懶媽就話啫,令嬡文人,聽教,jm你又咁努力栽培佢,點解啊 ...

就係呢次中作咁嘅成績, 上個月阿女肯去補中文了

依家, 阿女主科 中、英、數 3 科都外判咗出去補習了.

其他科合格我就收貨 (唔合格, 如果唔太離譜而又升到班我亦收貨的, 最多高中唔選嗰啲唔合格科目就算了)

我策略係保住阿女主科成績, 我自己心目中幾年後阿女 DSE  4 core target 要有 level 4, 我睇住呢個 target 為阿女打氣, 加油, 補習&外國遊學交流安排

咁奇

以下呢條片, 阿女上星期介紹俾我睇, 我見佢自己連續睇咗兩次, 佢同我講條片阿 sir 講得好, 有道理.
2019 DSE YY S.6 課堂Overrun 最後感言 https://www.youtube.com/watch?v=J31Vd_HvsTk

唉! 青少年, 聽朋輩、聽佢心目中偶像講道理都唔係好聽阿爸阿媽講了. 我見阿女暫時都幾鍾意嗰中文補習老師肯聽佢教及入腦. 呢啲錢係要咁樣洗!

小時了了 發表於 19-4-3 21:25
好多時嗰啲個案研究 reasch,會追蹤個案主人翁一段長時間。而EK有關自己子女中文學習情況,樓主及我兩個女 ...
唔好凈係睇一次成績,要睇多幾次先客觀啲。

小時了了 發表於 19-4-4 09:11
以下呢條片, 阿女上星期介紹俾我睇, 我見佢自己連續睇咗兩次, 佢同我講條片阿 sir 講得好, 有道理.
2019 D ...

我嗰隻牛,無偶像,覺得朋輩幼稚。我哋講佢已經係算最聽架啦。

小時了了 發表於 19-4-4 09:11
2019 D ...

好認同yy所講,現實係殘酷嘅,一試定生死,要有心理準備勇敢面對,考試有時都要睇天時地利,睇運氣,付出唔等於一定有回報,但你肯付出至少享受過學到嘅野。
正如我仔當年補佢最終只係攞到2,但到今日我仔都仍然會話唔補佢可能2都未必攞得到,最重要係個過程有得著,無需氣餒。

小時了了 發表於 19-4-4 08:47
阿女S2 第二學期考試題目: "蠟燭", 照睇題目應該好易作!

唉! 回帶睇返幾年前妳曾分享 https://www.edu-ki ...
一見你女條題, 我第一時間想起的就是燃燒自己個寓意, 其實我覺得此寓意是非常普通(及老餅),
即是最大問題你女同我仔仍是小朋友, 不懂得捉老師口味, 是考試技巧多過中文技巧的問題.

我亦有看過我仔的中文教材, 反正最多的是關於人性, 對初中生來說是很難捉鹿脫角的.   

反之你女用比古至今對我來說更新鮮, 但要寫到有寓意, 不流為一般只談歷史及寫實("蠟燭" 古代生活, 同現代生活的對比),  可能要花更多的心思及鋪排.   例如, 奶奶時代奶奶身為一位女性, 對家庭的付出如蠟燭, 在別人眼中雖小, 卻是付出了身心的全部,  到現在我們要成為電燈, 用電..即我們的學識, 去更好地照亮自己及別人....但是蠟燭不是被電燈取代, 而是成為party 中的主角, 快樂地安享晚年...

已經努力温亦極多閱讀。
叫女睇下滿分同學, 同佢差多少,
起碼知衰到几遠

TwinWong 發表於 19-4-8 16:12
叫女睇下滿分同學, 同佢差多少,
起碼知衰到几遠

用唔同說話講幾乎一樣的內容
問教佢嘅老師,老師都
最慘無評分標準喺手,出卷老師講明如果直接揾佢問一啲對卷嗰日佢講過嘅嘢,問一次扣一分(我諗佢嚇吓學生或者係表示對學生問完又問嘅厭煩),小女唔熟悉出卷老師,唔知佢講笑定講真。

YolandaTam 發表於 19-4-8 16:22
問教佢嘅老師,老師都
真係會有人SHOW 滿分/失分兩份卷 比老師睇,
希望老師解釋一下,  同學只希望日后作出改善,
跟住老師比返分佢, 同解釋差在那里寫得不夠贴題

YolandaTam 發表於 19-4-8 16:22

其實唔好比老師話扣就唔敢問,
我地都唔係執意個一分,
只係想明白錯在那里, 先知掂改善錯處

TwinWong 發表於 19-4-8 16:26
真係會有人SHOW 滿分/失分兩份卷 比老師睇,
希望老師解釋一下,  同學只希望日后作出改善,
跟住老師比返分佢 ...

多謝你。我諗如果係精英組應該可以的,但小女係普通組 (英文試過類似情況,老師話字唔靚拒絕加分)。
會繼續嘗試求証,萬一失敗,只當上了一課。
‹ 上一主題|下一主題