用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 肥中文讀本測驗
樓主: YolandaTam
go

肥中文讀本測驗

2019年中學文憑試(DSE)核心科目筆試今日(1日)正式開考。今年中文科作文卷題目同樣是三選一,當中第一題要求考生以「這一句話,我會記上一輩子」為首句,續寫文章。考評局資料顯示,該題要求考生以一句令人刻骨銘心的話為線索,抒述個人對人生的體會。

中文科老師張珉聰表示,本年的作文題目相對淺白,考生應較有安全感。他表示,若考生選答第一題,必須立意清晰、詳略得宜、帶有轉折位,才能獲評高分,他直言該題是「合格容易,高分難。」

作文卷第一題要求以「這一句話,我會記上一輩子」為首句續寫文章,張珉聰認為,題目要求較直白及容易,考生在理解上不會有太大偏差,預料大部分考生均會選答該題。

考評局題目要求考生 以刻骨銘心的話為線索

考評局資料形容,「話說得好,即如暮鼓晨鐘,令人幡然大悟,一生銘記;可是說話傷人,往往比肌膚之痛楚更令人痛苦、難受。」題目主要要求考生以一句令人刻骨銘心的話為線索,抒述個人對人生的體會。

題目簡單惟不易獲評為上品

然而,題目簡單易明並不等於容易獲評上品,張珉聰形容:「合格容易,高分難。」他指,考生宜透過文章帶出正面、有教育意義的訊息,此舉較容易獲得中文科教師的垂青;若要取得高分,考生作答時必須立意清晰、詳略得宜、帶有轉折位。

《想想別人》需先了解詩歌涵義

至於第二題,要求考生就詩歌《想想別人》的體會或聯想,以「想想別人」為題,寫作文章,張珉聰認為,考生需先理解整篇詩歌涵義才能作答,預料最少考生選答該題;因而第三題談「讀書無用」,將成為考生的次熱門選項。

考評局資料顯示,考生的立論宜明確,分析須有條不紊,如能引古今中外事例,或生活例子為證,則更具說服力;考生的立場不拘,只要是言之有物,從而反映對人性或社會現象的觀察和思考即可。

張珉聰引述,過往有考官批評普遍考生撰寫的議論文論據不足,影響作答表現。由於第三題屬議論文,張進一步指,鋪陳太多名人格言、經典名句,缺乏清晰立意及論述,便不能取得高分。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 07:53
有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。 ...
我諗法同你一樣,不過等佢S4先。中文卷講求整合同拓展,加上要有“捉到套路”嘅能力。
暫時先比佢喺學校打好基礎。
我囝每日花十五分鐘做網上平台練習,佢就話有用。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-2 12:41

中文真係難

978212 發表於 19-4-2 10:58
中文真係難
答題技巧仲難過英文

978212    發表於 19-4-2 11:23

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 07:53
有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。 ...

MrBeast 發表於 19-4-2 09:23
2019年中學文憑試(DSE)核心科目筆試今日(1日)正式開考。今年中文科作文卷題目同樣是三選一,當中第一題 ...
"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”……

洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-2 12:40

Yanamami 發表於 19-4-2 12:15
"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”…… ...

同感,至少我e加知,仲有時間
⋯睇多d劇

"敘述个人对人生体会”……我成日觉得只係做左16年人,唔知有乜可以“体会”…… ...
”少年不知愁滋味,為賦新詞強說愁“, 少年人對他們的人生也有不同于成年人的體會吧。

October. 發表於 19-4-2 12:45
”少年不知愁滋味,為賦新詞強說愁“, 少年人對他們的人生也有不同于成年人的體會吧。
...

但係出題就要懶有深度先得咩?先考到語文水平?我記得自己会考果年出題(大概啦……史前年代)问对而家时下流行歌曲夾雜中、英文既睇法……禁唔係更貼近年青人既題目咩?

Yanamami 發表於 19-4-2 12:48
但係出題就要懶有深度先得咩?先考到語文水平?我記得自己会考果年出題(大概啦……史前年代)问对而家时下 ...

同意架,出題不仿雅俗共賞,更能引起年青大眾共鳴。

DSE同以前會考又有唔同既,依家需要設個關卡篩選學生,需要唔同深淺度題目。我冇去驗究評分準則呀,以個人認知,要年青人講人生體會,只要感情真摯、言之有物、文筆流暢、表達清晰,觀點不違背社會道德,都應俾分。

揭開依家中學中文課本,有唔少古今大家名篇,如果有幸遇到教得好既老師,投入去學習,一啲都唔悶。

小女最鍾意寫呢類,當小說寫,將自己代入一個中年人嘅角色,通常比其它類別高分

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:36
佢成日有個觀念:補習=唔掂。成日以毋須補習為榮。
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會 ...
拿, 呢樣嘢我阿大就從善如流喇, 佢知自己數學唔掂, P5暑假已經叫我霸定補習位, 你見好多JM依家P5下學期, 至話數學抄咗, 專補得唔得, 都4月, 得返兩個月, 幾難追呢你話。我哋由9月開始補, 輕鬆幾多呢。 同阿女講, 掂唔掂都好, S3要補高分D, 免得拉低個分影響揀科到時唔夠分要入文科班就知味道。

不過, 阿女唔係讀你母校咩? 又唔覺中文唔得喎。

我過咗不惑之年至對人生有些少體會。

little_yolky 發表於 19-4-2 14:00
拿, 呢樣嘢我阿大就從善如流喇, 佢知自己數學唔掂, P5暑假已經叫我霸定補習位, 你見好多JM依家P5下學期, 至 ...

校長喺家長會表示中文唔掂,有部分人因為中文入唔到大學。
上學期,我哋以為揀科計總排名原來係邊緣個案先用。揀唔揀到理科主要睇 CHEM(CHEM, MATH, ENG 三科加權後名次),完全唔睇中文

回覆樓主:

另外想問各位,你哋學校高中文範文,係咪問好多修辭寫作手法架?我見 DSE 無乜點問,問內容多,但小女今次份卷出到成份中國文學咁,內容唔多問,幾乎題題問修辭寫作手法

YolandaTam 發表於 19-4-1 23:37

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到, ...
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。

YolandaTam 發表於 19-4-2 14:35
另外想問各位,你哋學校高中文範文,係咪問好多修辭寫作手法架?我見 DSE 無乜點問,問內容多,但小女今次 ...

我仔話考修辭手法初中多,屬於低階啲既,佢覺得較容易執分,依家高中考內容多,係難咗。

October. 發表於 19-4-2 19:08
我仔話考修辭手法初中多,屬於低階啲既,佢覺得較容易執分,依家高中考內容多,係難咗。 ...

多謝回覆。小女反而識答內容題,修辭手法就

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 19:07
傳聞yy今年又贴中左題,有温過佢啲notes 就識答,唔去收風就係自己蠢豬囉。 ...
YY學生眾多,考試局見到千篇一律既答案,唔知點?