用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 肥中文讀本測驗
樓主: YolandaTam
go

肥中文讀本測驗 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 13:58
目標最好定高小小好啲,我仔當年咪又係打算拎3就可以,最後2左

咪就係囉,中文咁主觀,點話得埋

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:36
佢成日有個觀念:補習=唔掂。成日以毋須補習為榮。
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會 ...
唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要开香檳……-額汗考个3番黎~

Yanamami 發表於 19-4-1 15:45
唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要 ...

多謝你,呢個女硬頸 要佢自己諗通。佢總想自己再努力吓,但係時間唔等人架嘛,中三咯都,容乜易 DSE  

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:53
多謝你,呢個女硬頸  要佢自己諗通。佢總想自己再努力吓,但係時間唔等人架嘛,中三咯都,容乜易 ...
不过範文好dd? 我女果年係最後-年無範文

Yanamami 發表於 19-4-1 15:55
不过範文好dd? 我女果年係最後-年無範文

佢今次咪係測範文囉
希望只係個別老師唔夾啦,佢13/30, 屬於尾嗰25%。背足晒都咁,無符。

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:59
佢今次咪係測範文囉
希望只係個別老師唔夾啦,佢13/30, 屬於尾嗰25%。背足晒都咁,無符。
...
會唔會範文都唔係背咗就叫做識咗呢?都要講靈感。

學校如果中文取3既%高,就唔洗擔心。

Yanamami 發表於 19-4-1 15:45
唔掂咪唔掂!係衰左打就要企定。不过無人可以俾我女中文更差嘞~小学—至六年班从未A过,中学唔係E就D, C要 ...

你错啦,我仔衰過你女多多聲,小學大部份時間中文都唔合格或6字頭,到呈分试先追到7字,數長期9X英文都8-9字頭,唔明點解中文可以咁差,你话佢语文唔得咩,但佢考dse英文卷有星,吹漲,中文根本係佢死穴  

YolandaTam 發表於 19-4-1 15:59
佢今次咪係測範文囉
...
一次啫仲有時間追,dse有範文已經比早幾屆好啦!

我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習?同自己成績鬥氣,最後受苦係自己,仲要果科係中文!除非佢每次作文都可以接近 7 字,否則唔係次次都咁好彩可以靠作文拉分,離題少少你都即刻玩完。

我做補習,10 個有 4-5 個都係本身成績好好,又讀名校,點解仲要外補?精益求精,亦怕老師教得唔好。人地狀元受訪,係感謝補習老師,唔係學校老師吖。呢個年頭,補習好普遍,唔洗覺得羞恥,放學去補習社行一轉,睇下有幾多係名校生。基本上攞 5 以上,10 個有 8 個本身都係成績好又讀名校啦,你覺得補習老師真係咁神奇,Band 3 變 Band 1,叻果批從來都係錦上添花。

我當年父母避免我逃課:1. 專門接送 2. 最好有朋友一齊上,方便監察同鼓勵我去。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我小學中文老師話我中文好好添,完全睇唔出我中文可以 80 分滿分,我連雙位數字都攞唔到。
人地話語文唔得,按道理作文應該係最反映到,但偏偏我作文就係最高分,閱讀同說話就掹車邊。我唔明白點解人地作文會唔識分段,講夠咪分段囉,但閱讀理解人地問我點分段,我就真係答唔出。

October. 發表於 19-4-1 17:30
會唔會範文都唔係背咗就叫做識咗呢?都要講靈感。

學校如果中文取3既%高,就唔洗擔心。

係評卷老師唔跟校本教材裏面嘅分析呀。佢學校好得意架,唔同老師教同一課出入可以好大。佢隔離位29/30,但大部份長答內容同佢一樣。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 18:39
一次啫仲有時間追,dse有範文已經比早幾屆好啦!

多謝,希望追到啦。

1998Ruby1998 發表於 19-4-1 19:42
我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習 ...

佢啲 fd 一係聲稱冇補,一係私補

我以前都有補習=唔掂嘅概念,所以唔多肯去。但事實我又唔係年年考第一。問下考頭 20,有幾多個係完全冇補習 ...

我覺得補習增潤既效果係好過補底,成績好去補習係錦上添花,成績弱係各有各既問題,复雜啲.

我仔成個初中數學成績穩定係8X分,一直突破唔到9字頭,升中4暑假去咗補習社操數, 跟住中4統測及中期考都取得9X分, 有啲人可能覺得為果幾分去操數好冇謂,但果幾分可能就等於一粒*, 同埋佢唔去做數,在家都係多啲時間打機(佢已經做唔少運動), 佢依家要去補習社上埋M1堂,我叫佢不如唔好補CORE數啦, 佢都唔肯, 佢都要去, 我知道係好成績俾咗成功感佢, 亦是推動佢去學習既動力, 比起咩物質獎勵有效得多.

草原    發表於 19-4-2 09:22

4月1日不但是愚人節,更是中學文憑試被俗稱「死亡之卷」的中文科卷一(閱讀)和卷二(寫作)的開考日。今年3篇閱讀理解篇章的長度,均比歷年精簡,但題目較去年困難。

白話文的閱讀篇章部份,分別為中國當代知名作家魯迅的寓言故事《聰明人和傻子和奴才》及錢鍾書《談教訓》的節錄。前者更附有寫作背景,包括當時中國正面對列強瓜分、外憂內患的困境。考生需要解讀出文章中主人、奴才、聰明人及傻子所比喻的人物,並要解讀出文中「破小屋」、「開一個窗」的寓意。考生在說明題,亦要闡釋「聰明人」的聰明之處,以及作者對「聰明人」的批評。考生也須比較兩篇文章,表明哪一篇諷刺文章更值得欣賞。

而文言文的閱讀篇章部份,佔30%分數,考核範圍是12篇指定文言文範文。考生須閱讀清代文人劉熙載的《海鷗》,以作答試卷中部份的問題,並須作答範文《論仁、論孝、論君子》、《山居秋暝》及《始得西山宴遊記》之問題等。

教協理事、資深中文科老師張珉聰表示,今年的卷一較去年困難,尤其是乙部課外篇章的部份,選取了兩篇近代的諷喻文章,考生要利用高階思維能力,理解文章背後的意思,別無他法,「如果淨係睇字面意思,無可能拎到高分數。」他稱,魯迅終其一生都通過文字,針砭當時中國人的流弊與缺點,所以如學生理解這點,應可理解在《聰明人和傻子和奴才》一文中,聰明人代表讀書人、傻子是革命家、奴才則代表當時的百姓、破屋子則隱喻當時動盪不安的社會,而「開一個窗」則代表激烈的改革行動。

張老師續表示,以往卷一多選取抒情文章作為考核篇章,諷喻文章在一般學生的學習歷程或測考經驗中,較少接觸。他估計考評局有因應考生的能力高低,提供背景資料,並提醒考生要注意時代背景。張老師預期考生在卷一的表現極端,如能掌握作者的思路,自然能理解文章的中心思想,「一係好叻,一係茫無頭緒。」至於範文部份,張老師稱今年的題目不算特別困難。

至於卷二方面,張老師認為今年的寫作卷與往年難度相若,大多考生應可輕易取得及格成績。他稱,第1題是傳統的記敍文且不算艱難,「正常識中文都可以理解到」,考生只要立意清晰,情節詳略得宜,應可正常發揮表現。第2題則要求考生閱讀一篇以「想想別人」為題的新詩,再就此表達體會或聯想。張認為,題目容許考生就該新詩述說自己的聯想,相信考生作答時,只要有回應該首新詩,即使稍有偏題,也不致「全軍盡墨」。第3題則要求考生談談對「讀書無用」的看法,是傳統的議論文題型。張老師稱,如考生能夠善用範文中《勸學》的內容及典故,可令文章論據更飽滿豐富,相信考評局出題時,或希望作答此題的考生對題目不感太陌生,不致沒有論據,無典可引。

src appledaily

IloveJJ 發表於 19-4-1 23:04
問佢如果最終中文攞唔到3會唔會後悔?

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到,最快中四先至算,另外又或者係同評卷老師唔夾......

YolandaTam 發表於 19-4-1 23:37

佢死拖,唔正面答,例如佢會話要補都唔係而家即刻去到, ...

有範文後,考核模式已經有變,我细仔中文不差,但明年都想佢去yy度收下風,我認為唔值得同自己前途鬥氣。

讀書好靠自己,由其上到中學如果冇心讀,父母迫都未必有用,所以良好學習態度必須從小培養,培養自學能力自己負責。
我仔個老師直頭同學生講,冇心學就唔好浪費家長金錢,要迫就無谓去了。
‹ 上一主題|下一主題