用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 肥中文讀本測驗
go

肥中文讀本測驗 [複製鏈接]

已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁 三分俾一分,老師無解釋無評語,根本睇咗卷都唔知衰乜野,有人答近乎一樣嘅嘢滿分,唔知老師唔鍾意啲咩。
叫佢問老師,佢話唔係教佢嗰位出,統一對卷,時間倉促唔俾問,去教員室揾老師又唔喺度。
佢又唔肯補習
   51    0    0    0

如果答差不多的嘢,但人地3分攞滿分,佢攞1分。有可能係個marking scheme係要一定有某個詞語或者類近的字先有分。

要問老師搞清楚,呢d係答題技巧,同語文能力和多閱讀無關。好可惜的。

Jane1983 發表於 19-4-1 11:32
如果答差不多的嘢,但人地3分攞滿分,佢攞1分。有可能係個marking scheme係要一定有某個詞語或者類近的字先 ...

多謝回覆。
我 check 過佢學校教材,小女堅係照背,連用詞都相同。可能因為「入品」(今次測嘅係 DSE 12篇古文裏面古詩三首。有部分題目,同樣內容,可因評卷員認為表達是否好而分上上至下下共九品)被評為下品。
我諗真係要如你所講,問清楚老師先得啦。

YolandaTam 發表於 19-4-1 10:56
已經努力温亦極多閱讀。
照學校老師編寫嘅校本教材背足都係咁  三分俾一分,老師無解釋無評語,根 ...

小囡又係肥了中文,呢科真係令人擔心

evayanyan 發表於 19-4-1 12:09
小囡又係肥了中文,呢科真係令人擔心

惟有靠寫作,聆聽,綜合拉分啦。有3都願。
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文攞3。

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:13
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文 ...

問清楚學校老師啦,虛心啲問老師都應該會答嘅。
不過答题技巧學校老師未必有教,所以高中我都頃向出去補習社學下,始终得益都係自己。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:17
問清楚學校老師啦,虛心啲問老師都應該會答嘅。
不過答题技巧學校老師未必有教,所以高中我都頃向出去補習 ...

我同你睇法相同,早就預咗筆錢俾佢出去上 yy lam。係佢硬頸,唔肯認輸。

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:22
我同你睇法相同,早就預咗筆錢俾佢出去上 yy lam。係佢硬頸,唔肯認輸。
...
多啲鼓勵佢啦,我大仔當年中文都係好差,由细到大都差,最终就係炒中文而错失入大學機會,行多好多冤枉路先可以返入八大,须然而家炒中文大學會酌情處理,但始终中文仍然是好重要,不容有失。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:29
多啲鼓勵佢啦,我大仔當年中文都係好差,由细到大都差,最终就係炒中文而错失入大學機會,行多好多冤枉路先 ...

佢成日有個觀念:補習=唔掂。成日以毋須補習為榮。
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會承認學校中文科表現欠佳。

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:36
佢成日有個觀念:補習=唔掂。成日以毋須補習為榮。
但其實唔掂嘅唔一定係佢,佢校長喺家長會 ...

我又唔會介意人點睇,補習就一定唔掂?補習都可以係拔尖架,眼光要放遠啲,當你成绩亮麗入倒心儀學系,何须介意有冇補習,就算有補亦唔代表個學生就一定得,一分耕耘一分收穫,學生都一樣要付出同努力。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 12:44
我又唔會介意人點睇,補習就一定唔掂?補習都可以係拔尖架,眼光要放遠啲,當你成绩亮麗入倒心儀學系,何 ...

你講得實在太啱嘞     

回覆 YolandaTam 的帖子

開解吓女女,最緊要end result,過程係自己死讀、補習或者問老師,都唔重要,外人亦唔關心。加油!

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:13
小女誇張咁話,如果佢揀到想讀嘅科,3x+math+m2 攞星都易過中文 ...

但係亞女有無諗過,中文科成績會令你揀唔到想讀嘅科。

LingChiBaBa 發表於 19-4-1 12:58
但係亞女有無諗過,中文科成績會令你揀唔到想讀嘅科。

佢想讀嘅科(JS 4719)係計best 5, 中文只須 3,佢認為自己靠作文,綜合會拉到

YolandaTam 發表於 19-4-1 13:19
佢想讀嘅科(JS 4719)係計best 5, 中文只須 3,佢認為自己靠作文,綜合會拉到
...

我想講中學會唔會因為中文而揀唔到想讀嘅3X。

LingChiBaBa 發表於 19-4-1 13:22
我想講中學會唔會因為中文而揀唔到想讀嘅3X。

唔會,講明唔計
所以先令佢完全覺得補習嘥時間。

YolandaTam 發表於 19-4-1 12:22
...

YY Lam補得過,成個team去研究答題技巧tip埋題,上過佢FB睇過佢(or 佢條team啲人寫)啲心得,係值得駛呢啲錢,技巧真係重要。S4會去見識吓。
有個S6師兄(依家入咗U)話上完佢堂級名次由6x變6,
我估佢個底唔差但掌握咗答題技巧加上又勤力咗,所以有咁大改善。

草原 發表於 19-4-1 13:30
YY Lam補得過,成個team去研究答題技巧tip埋題,上過佢FB睇過佢(or 佢條team啲人寫)啲心得,係值得駛呢 ...

多謝分享,我明呀,係年輕人牛脾氣 咁大個人又冇得迫,佢有手有腳絕對可以人在心不在或簽名報到後走咗去。

草原    發表於 19-4-1 13:41

Jane1983 發表於 19-4-1 12:53
回覆 YolandaTam 的帖子

開解吓女女,最緊要end result,過程係自己死讀、補習或者問老師,都唔重要,外人 ...

係呀多謝你。年輕人敏感,介意人點睇,其實佢校大把人補習啦

Jane1983    發表於 19-4-1 14:30

YolandaTam 發表於 19-4-1 13:19
...

目標最好定高小小好啲,我仔當年咪又係打算拎3就可以,最後2左
‹ 上一主題|下一主題