用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基vs啟思中學
go

沙田培基vs啟思中學 [複製鏈接]

小朋友是IB學生,好動,性格貪玩,易心散,估計Band 1,家住將軍澳。如何決擇?

0    0    0    0

bbface22 發表於 19-4-1 07:23
小朋友是IB學生,好動,性格貪玩,易心散,估計Band 1,家住將軍澳。如何決擇?

如果錢唔係問題, 學術要求唔高, 又唔想煩要執/跟進小朋友既行為問題 (可能被學校勸喻), 選啟思吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bbface22 的帖子

小朋友是啟小學生嗎? 如果想繼續接受IB 課程,當然揀啟中
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

bbface22 發表於 19-4-1 07:23

需要考慮由將軍澳去沙田培基路程嗎?

回覆 onchai 的帖子

正是,所以小朋友想啟中

回覆 GREATALEX 的帖子

很遠所以猶疑,如到校門要轉兩次車,到大老山隧道行去學校都要轉一次,试過幾個方法都要6:40出門又怕將軍澳隧道塞車

回覆 hkpapa852 的帖子

小朋友無行為問題,返而在校很守規矩,有操行獎,但玩心好重,會將玩放第一,上堂有時不專注
見佢成績ok, 我多心再佢讀間成績好D

bbface22 發表於 19-4-1 10:48

小朋友無行為問題,返而在校很守規矩,有操行獎,但玩心好重,會將玩放第一,上堂 ...
只係啟思中學成績一般, DSE既3322率比全港平均低, IBDP成績只係全平均左右, 而且可修讀IBDP既人數一年比一年少(因為要順應EBD要求, 要少於一半人, 甚至只有1/3人可讀IBDP).

真係想讀IB, 搵間國學校吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係,就係覺啟中成績一般,但國際學校太貴,又怕佢free 到掛住玩
而且小朋友話喜歡做project, 但有時見佢分析同思考能力一般,又有D擔心
另外,有考慮大D送去英國讀書,想佢獨立D、見識多D

除非住清半,之前小學都是kln tong. 可以轉綫搭去沙田

回覆 puiyima 的帖子

家出九龍塘都要成個鐘,以前返學有校車,唔怕打風下雨

培基四月頭還有offer嗎? 如果兩間有offer,  地點永遠係第一考慮因素, 除非你搬屋, 或有車之餘而有決心日日送佢返學, 否則你未必捱過頭一兩年, 你同你個仔只會痛苦! 以我所知, 的確有唔少家長為了仔女搬屋買車 !!

但如果唔考慮地點問題, 個人認為培基會比較好!

bbface22 發表於 19-4-1 11:34
回覆 puiyima 的帖子

家出九龍塘都要成個鐘,以前返學有校車,唔怕打風下雨 ...
除非小朋友本身能力唔夠 (唔係B1學生), 否則留係九龍城區抽官津中學, 點派都都唔會派得差得過呢兩間

交通..... 如果去到中一, 交通應該唔會係大問題吧?

bbface22 發表於 19-4-1 10:48

小朋友無行為問題,返而在校很守規矩,有操行獎,但玩心好重,會將玩放第一,上堂 ...
啟中:
-如果玩心重, 讀傳統可能會比較吃力, 反而IB做project 自發得嚟又學到嘢. -講英文會叻d, 適合將來海外升學
-校風比較開放, 似國際學校. 如果係女仔就要再睇緊d...
-成績麻麻, 不過如果打算讀兩三年去英國就冇乜所謂啦
-教師流動率高. 但在讀嘅學生話冇影響教育質素
-好free, project功課做幾多老師都唔多理. 所以好睇學生嘅自律性及好學度

培基:
-啟小的學生去培基冇適應問題 (之前聽啟小家長講)
-朋友的仔讀緊話少功課
-open day的體驗課用活動教學法, 但小朋友話老師的英文講得差
-下年會轉校長

回覆樓主:

如果是讀啟小,又是 band 1
我估小朋友可有更好的發展
我也是啟小畢業的
當年啟中剛成立及收中一生
但我最後選了另一間私立學校

啟中不是不好,
而是有很大的進步空間

我本身很喜歡啟思, 但有一次搭109M, 剛放學時, 聽到數名女生講粗口同一些非常噁心的三級說話(外表很斯文且靚女的), 所以我即刻改了觀, 不過, 如果唔太保守, 也是的, 始終年輕人同埋國際學校! 只是比我親耳聽到, 我有些唔太好的印象.

hkpapa852 發表於 19-4-1 10:51
只係啟思中學成績一般, DSE既3322率比全港平均低, IBDP成績只係全平均左右, 而且可修讀IBDP既人數一年比一 ...

51%學生修dse
49%學生修ib
是教育局的規定

但 有部分學生 會因為不能修ib
而轉校甚至提早出國

也有的學生選了ib
但因為選修科目未如理想
而轉校或提早出國
所以是有很多因素影響的

但是啟思中學的確有很大的進步空間

tsangv 發表於 19-4-8 21:24
我本身很喜歡啟思, 但有一次搭109M, 剛放學時, 聽到數名女生講粗口同一些非常噁心的三級說話(外表很斯文且 ...

坦白說,
好多中學生甚至小學生也會說粗口的
但我反而好奇
她(們?)是說英文的粗口還是中文的粗口?
純粹好奇

回覆 bbface22 的帖子

培基有架巴士去觀塘算快、平時上車計20~25mins到九龍湾~83x
‹ 上一主題|下一主題