用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40小學校網
樓主: achankk
go

40小學校網 [複製鏈接]

miriam 發表於 19-4-19 15:29
cap 埋圖畀你

如果你咁講,的確有你的道理。
不過我只是想說hkpapa852 作各校的比較,是跟據DSE表現去定b1, 而他比較各校的b1%也是用佢果條缐,這樣才公平,因為各校也把德雅計b1, 如果你只out了旅小的德雅%,其他各校的b1%又沒有out德雅%,那麼就不公平了。留意天主教學校一向計德雅為b1英中,例如茘天派9個德雅,也當英中計。所以請你公平些,不要只抽起旅小來講,其他學校升英中一樣包德雅!事實德雅DSE成績也達b1。
不過其實不關我事,我的是兒子!

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-4-19 15:38

問旅小我答旅小,講完!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-4-19 15:38

去到大抽奬時教局資料都重要

miriam 發表於 19-4-19 15:47
去到大抽奬時教局資料更為重要

我都唔打算大抽獎,一係自行入,一係入返自己教果間算,是但求其。

miriam 發表於 19-4-19 15:46
問旅小我答旅小,講完!

其實版主你都幾奇怪,你地ek又支持hkpapa852既band1計算方法,但你又用其他方法去計旅小,公吾公平就真係見仁見智,仲要講學校份升中派位有水份,人地只註明係英中,從來都冇講係band1英中,講完。

醒目開學勳章 王國長老

MoonCFT 發表於 19-4-19 16:38
其實版主你都幾奇怪,你地ek又支持hkpapa852既band1計算方法,但你又用其他方法去計旅小,公吾公平就真係 ...

你睇返旅小係問派位個 %,唔 out 返非係教局個 b1 pool 既可以點計?

明知個間唔係個 pool 入面係咪照當係?

林大輝都係英中,咁當埋 b1?

每樣唔會得單一計法,去到填表時係咪唔睇清楚咁去填?

我都想你答我喎!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MoonCFT 發表於 19-4-19 16:38
其實版主你都幾奇怪,你地ek又支持hkpapa852既band1計算方法,但你又用其他方法去計旅小,公吾公平就真係 ...
英中, 都要分返係全英同有開英文班既中學, 唔公平既係教局, 有實力既學校一次失手就落左車, 咁岩撞彩收夠數既就上左車, 但持續多年成績都唔達 B1 要求.

B1 生去到大抽獎時都會揀全英文班既學校 (即我地講既 B1 英中, 培正例外), 家長選擇都會係全開英文班為主, 止蝕位就係有開英文班 (兩班以上) 既 B2A.

我又真係識人明明係 B1, 但係荃灣呢個災區揀讀 B2A.

點解學校升中派位資料有水份? 唔少學校唔會公布真實派位資料, 係公布叩門之後既資料, 執過晒位又點知真實個 % 係點.

另外都覆埋另一位會員強調德確係 B1 pool, 但實際上 2009 年教局已進行微調落左去可以跟據人數開英文班既中學, 所以我搵返資料畀佢睇.

仲有 #22 係問 64.4% 全部係 B1 英中, 當中包括左兩間直資, 德雅無耐地 B1 成績要留係 B2 pool, 一間基崇 B2A, 一間林大輝 B3, 所以我先 out 左呢三間出黎再計數.

數, 唔會得一種計法, 去到計某 d 野時就會轉一轉, 無可能框死.

miriam 發表於 19-4-19 18:45
你睇返旅小係問派位個 %,唔 out 返非係教局個 b1 pool 既可以點計?

明知個間唔係個 pool 入面係咪照當 ...

英中b1-3都有,尤其直資一定英中。
Hkpapa852的計法,旅小b1的%是55.77%,並冇計林大輝,基崇,瑪神,但應有把德雅當b1計(佢以DSE 表現界定),如果比較各校都以他的方法比較,易看邊間%較高。但如果英中的定義是冇開中文班,咁你講得啱。但現在討論的是以HKpapa852以DSE成績去評定b1的計法,是他自己的計法,那麼旅小b1%是5成半,並沒有說是跟EDB的分法,其實以DSE公開試應該公道些,中學校長也說德雅是b1校。
至於旅小學生派英中%,其實叩門前也差不多,只不過有學生由b1B校轉b1A校或B1C轉B1B, band one多了只一丶兩個。其實明顯旅小Pre S one AT是考得好,我覺得冇必要在個別一丶兩間學校是英中或b1去爭辯,而且旅小入德雅只4個,反觀荔天,入德雅一向比較多,2018都有9個,反而個%影響大些。旅小即使扣了德雅4個,b1%仍很高呀!但各校計派英中,一樣照計林大輝丶基崇丶瑪神,德雅就更加計了!你可以說每間都有水份。所以為何HKpapa852的計法,就變得客觀了,也可按DSE表現界定b1, 再列出各間小學派這些B1校的%。

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 19-4-19 20:11
英中b1-3都有,尤其直資一定英中。
Hkpapa852的計法,旅小b1的%是55.77%,並冇計林大輝,基崇,瑪神,但 ...
hkpapa852 係以 DSE 成績計, 德雅 output 真係 B1 成績, 但去到大抽獎填表時教局係計 B2, 呢個就係我計 % 時 out 走三間學校既原因.

去到大抽獎填表時你會點揀? 全英文班先定有關英文班行先, 呢個都係考慮因素.

旅小我無話佢派位 B1% 差啵

‹ 上一主題|下一主題