用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學中文 : kumon 漢源 優優
樓主: smallestpotato
go

學中文 : kumon 漢源 優優

回覆樓主

其實預咗會幾困難。
但幸好,依家個女仲好聽我講,認字亦快,所以想把握機會教多D,等佢有多D興趣。 遲D唔知會點。見步行步。所以想搵D嘢輔佐吓。
14樓建議都好。遲D識埋其他媽咪睇吓有無得搞。

smallestpotato 發表於 19-4-1 16:19
其實預咗會幾困難。
但幸好,依家個女仲好聽我講,認字亦快,所以想把握機會教多D,等佢有多D興趣。 遲D唔 ...

smallestpotato 發表於 19-3-30 17:30
各位好,小朋友將入讀國際學校。中文方面要靠自己。想問下各用家意見。下面係本人小小意見,不一定準確。請 ...

我試過公文中,我覺得太操練,本身自己個女已經唔鐘意中文,上埋公文中更討厭中文,現在一星期一堂小北x,但始終一星期一堂成效不大,我反而買西遊記和名偵探柯南比佢睇(Y.2)反而仲鐘意中文,日日都想我讀比佢聽認字

回覆 mslam1016 的帖子

想查詢小北x,你小朋友上左幾耐?上兩堂會否好些?係咪可以一路補到中學?謝謝

mslam1016 發表於 19-4-2 10:40
我試過公文中,我覺得太操練,本身自己個女已經唔鐘意中文,上埋公文中更討厭中文,現在一星期一堂小北x, ...

但中文要寫下,同英文唔一樣,無得拼音,只睇書唔太得,所以覺得公文每日有D功課做下好似啱學中文。
不過你講得啱,都要睇個小朋友受唔受依套。

貝珠 發表於 19-4-1 00:28
單對單通常補唔長,而且未必有教材。通常各區也有專補IS 中文的老師,學生上老師家4至5個一組,呢種比較長 ...

好同意你嘅講法,教才係一個原因,另外亦好睇小朋友自己適唔適合。

smallestpotato 發表於 19-4-1 16:19
其實預咗會幾困難。
但幸好,依家個女仲好聽我講,認字亦快,所以想把握機會教多D,等佢有多D興趣。 遲D唔 ...

我小朋友9月都會開始FIS, 我都準備俾佢出去學中文,認字。打算試吓創憶學坊。有同學仔讀緊,話認到好多字。

Ms.Greyson 發表於 19-4-2 14:19

我小朋友9月都會開始FIS, 我都準備俾佢出去學中文,認字 ...

都有聽過,等我了解下。 謝謝(emoji)(emoji)
你小朋友邊個campus? Reception too?

回覆 Ms.Greyson 的帖子

可以search下舊post,這間有方法去教認字,教導發音,字義就無,手法就…個人難以接受。
上過2堂,未上完都唔去,碰巧我去果間行政亂,見家長企門口就叫小朋友落堂(上左1小時),又教d已識得既字。適合只求讀音,不求甚解。

ywwmama 發表於 19-4-2 16:38

可以search下舊post,這間有方法去教認字,教導發音,字義就無,手法就…個人難以 ...

邊區?

ywwmama 發表於 19-4-2 16:38

可以search下舊post,這間有方法去教認字,教導發音,字義就無,手法就…個人難以 ...

創憶係幫小朋友認到很多字,我明白你的concern , 所以已經找了另一間正統學中文的小型教育中心,學筆順,造句等等。但又公道d講,創憶幫我女追返哂認字,佢由K2下學期開始上創憶,一星期一堂,再在暑假intensive 上一星期兩桌,現在year 1 下學期,13月期, 佢中文不下local school (已認字計)k3 . 對中文自信大增,現在新的教育中心也説她有local 程度。

smallestpotato 發表於 19-4-2 15:51
都有聽過,等我了解下。 謝謝(emoji)(emoji)
你小朋友邊個campus? Reception too?

JL campus

大埔區

回覆 貝珠 的帖子

有方法、有成效先開到咁多分校。初讀一堂學到5個單字,聽舊同學講,讀耐d一堂學到8個。
你小朋友好叻!

ywwmama 發表於 19-4-2 18:12
回覆 貝珠 的帖子

有方法、有成效先開到咁多分校。初讀一堂學到5個單字,聽舊同學講,讀耐d一堂學到8個。

過獎了。

小女學術能力並不出眾。只是家中有廣普語境,兩老唔識英文,多說國語,小女從少也不抗拒中文。

我覺得多聽多講像學所有外語一樣,是最基本。上星期回校有演出,她跟我說上台要「赤腳」,我心想你不是說「唔著鞋唔著襪」,詞彙也豐富。

貝珠 發表於 19-4-3 00:14
過獎了。

小女學術能力並不出眾。只是家中有廣普語境,兩老唔識英文,多說國語,小女從少也不抗拒中文。

有PTH背景在學中文尤其初期真係易pick up好多

回覆 貝珠 的帖子

我想問你哋夫婦同兩老是用廣東話還是普通話溝通?我家兩老也是講普通話長大的,來香港三十多年,現在已差不多只說廣東話,但有些發音仍然會和普通話混淆。試過將「豬膝」 聽錯「豬舌(se)」,好彩係兩老自己發現聽錯,及時改正番。有時都擔心個仔同一個音要認兩個字(廣及普),會不會認錯……

mandy_ng207 發表於 19-4-3 09:16
回覆 貝珠 的帖子

我想問你哋夫婦同兩老是用廣東話還是普通話溝通?我家兩老也是講普通話長大的,來香港三 ...

我地之間講廣東話。我奶奶廣東話有少少口音,應該和你所形容的差不遠。所以,我女會叫佢講返普通話,大家聽講都舒服d。

回覆 Jane1983 的帖子

可否pm 是那一間bilingual IS 呢?

回覆 little_jcl 的帖子

都係果幾間。
討論唔係想讚揚學校,係想講即使bilingual school較重中文,學生亦有唔少係愛英厭中,學好中文一樣有逆風。