用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學中文 : kumon 漢源 優優
go

學中文 : kumon 漢源 優優

各位好,小朋友將入讀國際學校。中文方面要靠自己。想問下各用家意見。下面係本人小小意見,不一定準確。請問大家覺得那個課程可以keep倒小朋友中文。

Kumon: 每日有工作紙,好似幾適合中文依種要不停練習嘅語言。價錢便宜。但有D死板,Oral可能比較弱。

漢源: 價錢幾貴。但口碑唔錯。其實點解咁好,有無用家可以解釋下?請問多唔多功課俾學生?單靠一個星期一堂可以keep倒中文?

優優: 活動教學,好似幾生動。不肯定課程質數。價格ok. 好似都幾出名。

smallestpotato 發表於 19-3-30 17:30
各位好,小朋友將入讀國際學校。中文方面要靠自己。想問下各用家意見。下面係本人小小意見,不一定準確。請 ...

幾多年級?Y1?
有無想過放下補習中文的念頭?

Radiomama 發表於 19-3-30 23:04
幾多年級?Y1?
有無想過放下補習中文的念頭?

上reception.

想上補習班,因為想佢學普通話。
自己始終唔係老師,唔知點樣可以有系統D教。
覺得坊間補習社有一套系統可以follow. 自己再多D同佢認字睇書。希望中文keep倒。

smallestpotato 發表於 19-3-30 23:35
上reception.

想上補習班,因為想佢學普通話。

學校老師已是最專業、最有系統地教授,佢都唔信信外面補習社的?講不通吧?
學校一星期可能有四至五堂中文也未必能讓國際學校的學生學好中文,為什麼加多一兩堂中文補習班就行得通?
基於以上兩點,我並沒有讓孩子上補習班。

我也明白有些孩子有補習需要,例如不明白上課的單元、不明白教學的材料,那麼屆時與他預習和溫習就好了,效果更佳。

Radiomama 發表於 19-3-31 07:49
學校老師已是最專業、最有系統地教授,佢都唔信信外面補習社的?講不通吧?
學校一星期可能有四至五堂中文 ...

回覆樓主:

回覆樓主

二樓,真係要睇讀那一間IS, 中文程度個range 分別好大。你啟新最native pathway keep 到當然唔憂。人家可能fis, 中文唔補唔得。我見我女的中文堂,上課模式其實也和local school 有很大分別,有很多遊戲去給小朋友説pth 的機會。認字要靠屋企或補習班。小朋友認字有返咁上下,自然生活上好多中文也懂,興趣才會大增。老實說,一至五每日見女只有less than 2 hr . 真心做唔到咁多野。

樓主三間我都冇上過,我對公文比較反感(因為我以前教過公文數)。我女只係上屋企附近主力補中文的小型補習社。

貝珠 發表於 19-3-31 09:02
二樓,真係要睇讀那一間IS, 中文程度個range 分別好大。你啟新最native pathway keep 到當然唔憂。人家可能 ...

貝珠 發表於 19-3-31 09:02
二樓,真係要睇讀那一間IS, 中文程度個range 分別好大。你啟新最native pathway keep 到當然唔憂。人家可能 ...

係咯,小朋友讀FIS。要全靠自己。
我都明白補習一個星期一堂幫唔倒D乜。
幸好我女兒現在對中文字好有興趣,鍾意中文多過英文。所以我都有慢慢抽D字俾佢記,又借D書同佢睇。暫時都仲可以自己教
但我唔知點樣一步步教上去。唔知幾時開始應該教D乜。所以想靠下外面D班跟下進度。

smallestpotato 發表於 19-3-31 11:01
係咯,小朋友讀FIS。要全靠自己。
我都明白補習一個星期一堂幫唔倒D乜。
幸好我女兒現在對中文字好有興趣 ...

父母既然為子女選了英文和法文為主的學校,那是⋯無話可說。
當大家都認為補習是必要及必然的時候,我只是想提出另外的想法而已。

回覆 貝珠 的帖子

係呀,你是否 working mom?我仔的同學如果是 full-time mom ,好多自己會在家教認字,未必一定外補,但好似我咁放工先有親子時間的,有時間都想伴讀先,認字造句都係外判舒服啲。

mandy_ng207 發表於 19-3-31 22:16
回覆 貝珠 的帖子

係呀,你是否 working mom?我仔的同學如果是 full-time mom ,好多自己會在家教認字, ...

Working mum , 否則冇錢交學費。同佢玩,傾計都用左好多時間,好珍貴的時光。學術交俾其他人教,人家有教材,事半功倍。

回覆 Radiomama 的帖子

你揀學校,學校揀你,再計地區/ 學費等因素,選學校都是一個緣份遊戲,有什麼「無話可說」?讀FIS 等中文程度不高的學校,想外補中文也是無可厚非吧!
利申:working mum, 阿仔仍是3歲人仔,將入讀中文程度應該不太高的IS, 最近也在找中文班(繁體字)

另,想請教,出去小班補習還是找個人老師上門單對單比較好?仔是好動多咀型~

chocotung 發表於 19-4-1 00:21

你揀學校,學校揀你,再計地區/ 學費等因素,選學校都是一個緣份遊戲,有什麼「無 ...

單對單通常補唔長,而且未必有教材。通常各區也有專補IS 中文的老師,學生上老師家4至5個一組,呢種比較長久。你打聽一下。

貝珠 發表於 19-4-1 00:28
單對單通常補唔長,而且未必有教材。通常各區也有專補IS 中文的老師,學生上老師家4至5個一組,呢種比較長 ...

請問九龍區有介紹嗎?可否pm?

chocotung 發表於 19-4-1 00:21

你揀學校,學校揀你,再計地區/ 學費等因素,選學校都是一個緣份遊戲,有什麼「無 ...

我反而唔會為了中文課程而去決定選那一間IS, 因為中文自己也懂而且很多資源可以校外補,其他因素如學校歷史,alumni, ethnic mix, 學校成績track record等我會考慮多一點,因為這些因素是自己改變不了的。
利申我當年都冇揀一間受歡迎重中文的IS, 揀了另一間少中文westernised 的IS, 自己教中文加外補,現在y1,她中文還可以,甚麼青出於藍,滿戴而歸都識。不過佢D英文實在太快,可以一小時睇完一本初階chapter book,相對沒有耐性看中文,我為了要她看多些中文唯有伴讀,讀晒成本兒童小說,真係口水都乾埋。

picamama 發表於 19-4-1 08:05
我反而唔會為了中文課程而去決定選那一間IS, 因為中文自己也懂而且很多資源可以校外補,其他因素如學校歷 ...
請問你外補係邊種形式?我小朋友 k2, 而家我都只係初起步, 用啲 flash 咭教認下字.
始終 working mum 時間唔係好夠用, 教得一樣又教唔到第二樣, 如果有啲支援我會輕鬆啲

揀一間將中文當第三語文的IS,確係打逆風波,家長需要出多好多努力幫小朋友。

我女讀bilingual IS,佢中文算好。出去參加和本地學生一起比賽現場中文作文都有獎。但係,幾乎每一年佢都有同學仔問佢點解中文咁weird佢都鍾意

回覆樓主

IS學生學中文真係一個漫長戰爭。家家有本難念的經,很難有一個方法係人人適用。入得IS,盡力而為,程度夠生活上嘅應用便可,無需同local學生比加重自己壓力。

smallestpotato 發表於 19-3-30 17:30
各位好,小朋友將入讀國際學校。中文方面要靠自己。想問下各用家意見。下面係本人小小意見,不一定準確。請 ...

我都想搵,唔知沙田有冇呢?我是ftm,可惜阿仔都唔受我教現在還在local school ,學校老師有要求溫習中文都唔想理我,來緊要讀國際學校,實大大減低學習中文的意欲