用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基(stewards pooi kei college)招手區
樓主: GREATALEX
go

沙田培基(stewards pooi kei college)招手區   [複製鏈接]

yamkiumama 發表於 19-4-4 22:37
謝謝回覆(emoji),請問可分享ㄧ下作為家長和學生對培基的感覺嗎?

阿女在沙田區是B1的,個性活潑好動,傳統學校(太多功課及谷的)並唔適合佢。我哋小六時參觀完培基,一家人都好喜歡,之後爬文又問了在培基讀書的人,回覆都好正面,所以一收到offer就決定入讀了。阿女讀精英班(全級五班中有兩班),佢話讀得開心,亦讀得唔錯。我覺得功課量適中,活動多元化,亦鼓勵學生多閲讀及參與義務工作。學校亦常舉辦一啲講座,給予家長們學習的機會。學術方面,學校好著重英文科的,英文特別好的同學會上特別班(可以算是拔尖班)。當然有同學有啲科考得唔理想,都有補底的。另外要留意學校在欠交功課及紀律上都好嚴謹的,你哋之後回校聽入學資訊就會明白了。

Vvmon個女係我阿女嘅師姐,我上年也在EK請教了她很多,佢哋令我哋了解學校更多,真的感謝她。所以,歡迎各位師弟妹有咩唔明就問,我哋會盡力回答。

多謝你們的資料
請問精英班是否真的全英語教授,上課只用英文?
有幾多機會是外籍老師教授呢?

SSG 發表於 19-4-5 09:50
阿女在沙田區是B1的,個性活潑好動,傳統學校(太多功課及谷的)並唔適合佢。我哋小六時參觀完培基,一家 ...

感謝兩位家長對學校的分享!

cynthiachm 發表於 19-4-5 10:12
多謝你們的資料
請問精英班是否真的全英語教授,上課只用英文?
有幾多機會是外籍老師教授呢? ...
其他班唔知,但阿女話佢哋班係全英教學的。當然,有時候如果有好深嘅英文,老師講完而有好多同學唔明,老師先會用中文解釋個生字。而平時用英文教學的科目,如果學生要問嘢或答問題,老師都要佢哋用英文的。另外,每兩個星期都有一日(連續兩堂)係由外籍英語老師教的,就係Drama堂,亦會教授speaking skills。

回覆 SSG 的帖子

聽落真係唔錯好多謝你的分享
我諗我都會為小朋友揀培基
希望佢好似你們的小朋友一樣,讀得好又開心

回覆 SSG 的帖子

我咁問係因為見過有人留言話老師d英文唔好

cynthiachm 發表於 19-4-5 23:59
回覆 SSG 的帖子

我也見到有人說英文老師英文不好!但是我孩子卻說英文老師英文好也十分友善,就連中文老師也很好,面試過程中他感到老師的耐性!

回覆 cynthiachm 的帖子

事實上佢嘅英文DSE咁多年合格率都係100%,校長係簡介會仲講笑叫我地唔好做第一個破壞傳統嘅人

回覆 vvmon 的帖子

我女是新界區BAND 1C生, 因女兒在OPEN DAY及INTERVIEW之後, 對比傳統津校是很喜歡培基書院, , 亦慶幸上年收到培基書院OFFER, 培基有很多讀書好叻的學生, 我女雖然不是入讀精英班, 但編班上的教學很配合到女兒程度, 所以讀得輕鬆又有自信, 功課量不太多,有時需上網花些時間去找資料完成, 有些功課又可以不需第二日交, 所以多些時間溫吓書(相比傳統小學精英班實在太催谷了), 可能是宗教學校關係,  校風以中學來說已不錯, 因無論Band 1,2,3學校都會有些較頑皮學生, 只要學校老師處理得好,多關心了解學生因由, 相信學生一定會改好的 , 而校長﹑老師以及校工都很有愛心經常笑容滿面,  由其中文科老師是知道文言文較難明和沉悶, 所以老師會以輕鬆幽默來引導學生容易明日, 而女兒亦多了跟我分享學校生活, 而最近又分享她班跟校長分組食lunch閒談,  女兒仲話校長好關心學生, 了解他們是否適應中學生活和每個同學嘅理想,女兒話從未試過跟校長傾得咁開心又輕鬆, 因這時段正值女兒青春期仍能跟她保持良好關係是很難得的, 另外, 亦都講吓培基都著重學生安全S1-S3要留校午膳,要等到S4先可以外出LUNCH, 所以女兒非常期待的, 謝謝收看分享。

NSLNSL 發表於 19-4-6 12:39
回覆 vvmon 的帖子

我女是新界區BAND 1C生, 因女兒在OPEN DAY及INTERVIEW之後, 對比傳統津校是很喜歡培基 ...

感謝家長分享,對於我們將入讀的學生和家長,派了定心丸!

cynthiachm 發表於 19-4-5 23:59
回覆 SSG 的帖子

係咩?唔知噃,如果有的話,個老師可能係教中文或中史呢!🤣

vvmon 發表於 19-4-6 09:23
回覆 cynthiachm 的帖子

事實上佢嘅英文DSE咁多年合格率都係100%,校長係簡介會仲講笑叫我地唔好做第一個 ...

對,大家要努力keep住傳統之餘,還要更上一層樓呢!

babadogcat 發表於 19-4-6 13:11
感謝家長分享,對於我們將入讀的學生和家長,派了定心丸!
最緊要家長和小朋友都喜歡,又覺得適合就是了。Welcome to SPKC!

回覆樓主:

衷心感謝各家長回覆,我地對培基加深了解,謝謝!~~~~另外,想問:
1)大约放學時間是何時?會很多時要留校活動嗎?
2)樂器方面,是否要學一種敲擊樂?是平時上堂老師教嗎?

回覆 NSLNSL 的帖子

好多謝你的分享!見到你們幾位家長的分享,成個人放鬆晒,可以安心為囝囝選擇培基。好多謝你們🙏🏻

大家知唔知新校長會是哪一位嗎?

yamkiumama 發表於 19-4-6 23:17
衷心感謝各家長回覆,我地對培基加深了解,謝謝!~~~~另外,想問:
1)大约放學時間是何時?會很多時要留校活動嗎? ...
正常放學時間係 15:45。但逢星期一有週會,放16:15左右。 其他日子有參加課外活的話,一般都係放 18:00/18:30。音樂活動方面,管樂、弦樂、敲擊樂(包括打鼓)、手鐘、合唱團&A cappella 都有。上音樂堂時老師會叫同學用不同樂器夾歌,學琴的就可以用Melodica夾。

回覆樓主

我囡將會入讀1920,好高興認識大家、住九龍

SSG 發表於 19-4-7 14:06
正常放學時間係 15:45。但逢星期一有週會,放16:15左右。 其他日子有參加課外活的話,一般都係放 18:00/18 ...

thx

我哋都好開心可以加入呢個大家庭, 希望小朋友嚟緊嘅6年中學生涯會過得開心, 同埋可以發揮佢嘅所長.....
‹ 上一主題|下一主題