用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基(stewards pooi kei college)招手區
go

沙田培基(stewards pooi kei college)招手區   [複製鏈接]

大家好, 想和大家交流一下, 請問有人也遞了註冊表去培基嗎?
第一次出帖, 多多指教!!

先介紹下自己個女, Band 1中游, 因為培基最早收佢,  加上我覺得學校各方面都幾好, 大概係2月尾交!

註: 其實佢都好想入培僑, 但一直都係後備生, 相信機會不太!

26    0    0    0

GREATALEX 發表於 19-3-30 15:03
大家好, 想和大家交流一下, 請問有人也遞了申請表去培基嗎?
第一次出帖, 多多指教!!

我估你講2月尾所交的是注冊。對嗎?

小女是Band 1C, 也注冊了。

United 發表於 19-3-30 16:57

我估你講2月尾所交的是注冊。對嗎?
是的,多多指教
我個人覺得培基各方面幾好,幾欣賞校長, 但聽聞校長只係做埋今年!

GREATALEX 發表於 19-3-30 21:52
是的,多多指教
我個人覺得培基各方面幾好,幾欣賞校長, 但聽聞校長只係做埋今年!
...

我也只是聽聞培基校長今學年後會退休。

有沒有培基家長可以confirm 呢?若果係就真係可惜(emoji)。

United 發表於 19-3-31 16:49
我也只是聽聞培基校長今學年後會退休。

有沒有培基家長可以confirm 呢?若果係就真係可惜(emoji)。

問過校務處職員,她說是的!

我都係因爲很欣賞校長報培基, 真的要退休了, 好可惜

回覆樓主:

請問大家的小朋友是 band1 生定 band2A?

大家好
我仔在九龍城區讀書,但家住沙田。由於小朋友很喜歡,二月已註冊。
最近收到九龍城區B1中學second in,令我好煩惱。
不知如何決擇。
培基校風好,讀得開心,又近屋企,但成績一般。
九龍城B1,成績好,但較傳統

cynthiachm 發表於 19-4-1 18:09
大家好
我仔在九龍城區讀書,但家住沙田
於校內考全級十五名內,培基第一批收了,由於小朋友很喜歡,二月已 ...

九龍城band1學生只要將所有band1中學選晒,99%會入band1中學.

請問大家為何會揀培基?
我想知多些培基的優點,謝謝大家

回覆 cynthiachm 的帖子

我個女同你小朋友有啲相似,我女當年喺九龍城讀書,屬B1B,本身我自己住九龍,都揀咗培基俾佢讀!今年中二,依家係學校係精英班一份子!其實培基裏面有一班同學係非常勁,不過學校有些好叻的同學將會去外國讀書,所以一直培基DSE成績都係一般!我有個朋友個仔喺培基係一般成績,但係喺ukiset考試除咗最後一part之外,其他全部滿分,而家去咗英國讀書。我當年選擇培基原因係因為校風好,讀書風氣也不俗,雖然有宗教信仰,但係佢冇東九龍某間直資宗教氣氛咁濃厚,而且亞女本身都喜歡培基,所以佢一直都讀得好好!
我覺得最重要係睇吓你小朋友鍾唔鍾意,如果佢鍾意培基都是一個好選擇

回覆 vvmon 的帖子

好多謝你的意見。想問下培基的英文會唔會都比較優勝?語言環境好嗎?
是否都多活動?比津校更可以擴闊眼界?

培基咁多年dse英文合格率係100%,我覺得OK嘅,英文課程都唔淺,學校都着重英文培訓!活動好多,玩和唔玩可以自行決定!我兩個女都讀直資,真的不太清楚津校情況

vvmon 發表於 19-4-4 15:35

培基咁多年dse英文合格率係100%,我覺得OK嘅,英文課程都唔淺,學校都着重英文培 ...

十分多謝你的資料,因為這裡比較少談論培基學業情況,也從你這裡知道原來也有很多學生會往外地升學。
我們也是今年入讀的,我認識數位導師帶活動的(暑假往外地旅程活動)他們強烈讚這(emoji)的學生懂得尊重老師,師生關係十分好!另一間便是匯基!
你給予的資料十分有幫助,謝謝

回覆 vvmon 的帖子

好多謝你的分享我呢幾日要決定了
真係好難決擇,培基真是好學校

回覆樓主:

請問放榜後,除了要考Pre-S1那日要到培基外,7、8月要預留哪些日子回校?例如有冇適應週?返多少日?(emoji)

yamkiumama 發表於 19-4-4 18:34
請問放榜後,除了要考Pre-S1那日要到培基外,7、8月要預留哪些日子回校?例如有冇適應週?返多少日?(emoji)
...
12/8-17/8應該有S1 Bridging Programme,見eclass入面嘅校曆表係咁寫的。

yamkiumama 發表於 19-4-4 18:34
...

注册那天收到張通知。

United 發表於 19-4-4 21:00
注册那天收到張通知。
同校曆表唔同,可能改咗。我哋上年Bridging Programme要返星期一至六,今年返嘅時間冇咁長。

SSG 發表於 19-4-4 21:43
同校曆表唔同,可能改咗。我哋上年Bridging Programme要返星期一至六,今年返嘅時間冇咁長。 ...

謝謝回覆(emoji),請問可分享ㄧ下作為家長和學生對培基的感覺嗎?
‹ 上一主題|下一主題