用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生英文寫作的常見問題
go

初中學生英文寫作的常見問題 [複製鏈接]

好多學生去到高中考公開試嘅時候先書到用時方恨少,後悔初中hea足三年,冇好好學過英文。語文底子打得唔好,到高中嘅時候學嘅考試技巧都係徒勞無功。英文當中,香港學生最有問題嘅通常係寫作,主要問題有幾個:

1. 個腦諗唔到ideas
2. 詞彙太貧乏,諗到都寫唔到
3. 句式太幼稚

1、2同3嘅解決方法都係要睇書。咁睇咩書呢?好多初中嘅學生一係就唔肯睇,掛住玩電話,一係就只係睇啲好BB嘅書。初中學生應該趁自己都仲有時間,去睇多啲自己冇按觸過嘅類型嘅刊物,尤其係news articles嗰啲,因為DSE嘅Reading同Writing都好常出non-fiction writing。同時,同學都應該睇嘅同時留意作者用嘅詞彙同句式,再想辦法用返啲句式落自己嘅作文中。咁睇得多就自然諗嘢都會好咗。

另外,學生作文嘅時候要練習從多角度思考,尤其是argumentative essays,一定要諗邊個係件事嘅stakeholders,咁樣諗arguments就會容易好多喇。

6    0    0    0

jas_kwok 發表於 19-3-29 14:23
好多學生去到高中考公開試嘅時候先書到用時方恨少,後悔初中hea足三年,冇好好學過英文。語文底子打得唔好 ...

閲讀也不足夠,還要多寫,在閲讀時看到不同句式,嘗試用同一形式表達不同意思,我相信只要多寫,就習慣如何表達。
‹ 上一主題|下一主題