用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遺失小六呈分試卷需全級重考
樓主: shevachevy
go

遺失小六呈分試卷需全級重考   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-3-31 11:46
非呈分卷只影響校內成績,只要學校唔派返啲卷,校內考試卷、測驗卷唔見咗根本無人會知道。 ...
謝謝你嘅解答啊!我之後都有去google吓,原來都有啲報導係學校唔見試卷,不過解決方法各有不同...大多數見都會重考,但係都有唔重考兼劃一全級當嗰份卷滿分...其實如果

真係唔會影響其他學校嘅話,

唔洗重考又計滿分其實都幾好吖,唔洗大家辛苦多一次.

la5711 發表於 19-3-31 15:57
校內呈分試的成績,只是決定校內排名,對全港banding排名是沒有影響的,所以不存在"對其他學校不公平"的情 ...

受教受教

se6b03 發表於 19-3-31 14:46
改功課就可以接受,但係公共地方改卷我就不能接受,更加不會用「佩服」去形容。同學仔花時間心機溫測考, ...

巴士改卷只能用「求其」或「草率」去形容。
唔好話係呈分卷呀,就算係普通卷,都應該打醒十二分精神翹實個袋啦!這些是學生們的心血結晶!大佬,唔係工作紙呀!
疑惑一、如果佢真係在巴士改卷,咁隻手改住的卷又點會唔見呢?
疑惑二、假設訓著,d卷咁重要,「正常」人都會用手翹著裝著試卷的袋才打盹吧!!
真係⋯⋯⋯解釋唔到!

現代科技足以避免試卷丟失,對於重要考試,學校只要安排老師或老師助理將所有試卷掃描留底即可,如覺得工作量大,可請家長義工協助。學校將試卷留底後不僅可避免老師帶卷返屋企丟失或更改試卷之嫌也可避免學生在對卷時更改試卷之嫌。

回覆樓主

就當考一份卷需要5分鐘,如果一級有150個學生,學校又搵一個老師改晒全級的同一科嘅卷,個老師已經要用12.5小時去完成,試問個老師點可以係學校抽咁多時間去改卷。遺失試卷固然有錯,但如果要求老師一定要係校內改卷,咁未免太不人道。

跳楼那位在津校教书都没有犯这类大错wo

我講係制度上個教師定過抬油。

跳楼津校教帥可能和有冇犯錯系無關。

例子:保良副校和學生發生關係,都係調校而已。

Ryan_baba 發表於 19-4-1 07:27
就當考一份卷需要5分鐘,如果一級有150個學生,學校又搵一個老師改晒全級的同一科嘅卷,個老師已經要用12.5 ...

唔會全級一位老師改卷吧!因為老師對自己班既學生太熟悉了。為防出現偏頗,通常交換改,教A班既老師改C班既卷,教B班既老師改A班卷。

至於老師唔夠時間改卷,呢個問題更易處理,只要測考後學校放假三天,同學又開心,老師唔洗教書,可以全力改卷。我睇唔到點解測考後第二天就要即刻上堂教書,真係趕得咁緊要嗎?

judy 發表於 19-4-1 09:25
我講係制度上個教師定過抬油。

跳楼津校教帥可能和有冇犯錯系無關。

通常有後台果d就得,無後台既老師犯錯真係會死無全屍。

se6b03 發表於 19-4-1 09:29
唔會全級一位老師改卷吧!因為老師對自己班既學生太熟悉了。為防出現偏頗,通常交換改,教A班既老師改C班 ...

同一老師改全級同一份卷係為免出現評分標準不一,我知道有學校會咁做。

至於學校放假比老師改卷就更加難安排,你知唔知道學校放幾多日假係限制㗎。而小學課程亦非常緊迫,唔好話老師,有時候連家長都頂唔住。

jumphigh 發表於 19-4-1 09:53
其實見到上面部分家長嘅言論, 真心覺得點解佢哋自己都讀咗咁多年書,竟然可以如此無知
...

希望你講緊嘅無知家長唔係我。

Arabellahk    發表於 19-4-1 23:45

其實見到上面部分家長嘅言論, 真心覺得點解佢哋自己都讀咗咁多年書,竟然可以如此無知
...

有時候未必是無知,可能是消費者及老闆心態,欠了少許同理心。。。

回覆 se6b03 的帖子

我地學校一級2百幾人為了公平都會同一老師改.
佢地仲要極快可以派到卷
真令人介佩服

NICOLE123 發表於 19-4-1 10:11
回覆 se6b03 的帖子

我地學校一級2百幾人為了公平都會同一老師改.

不同於公開考試,考生名字會隱藏,校內試一個老師改晒全級既卷,咁一定係有機會改返自己班自己學生既卷,老師一樣有機會偏袒自己學生,一樣會不公平。

評卷係有marking scheme,就算不同老師改,大家同一時間跟marking scheme改,評分應該會較客觀吧。

...

就當我對號入座,我無知!

就係因為自己係學校讀左咁多年書,問題咁多年來都存在,咁耐都無改善,個個因循苟且,抱著多一事不如少一事既心態,所以到今時今日,你地都覺得無問題。

se6b03 發表於 19-4-1 10:46
不同於公開考試,考生名字會隱藏,校內試一個老師改晒全級既卷,咁一定係有機會改返自己班自己學生既卷, ...

其實你知唔知有派卷吡同學對答案對分這個動作?

小五、小六改錯而少咗分,追老師追9條街啦!

se6b03 發表於 19-4-1 10:46
不同於公開考試,考生名字會隱藏,校內試一個老師改晒全級既卷,咁一定係有機會改返自己班自己學生既卷, ...

你係為拗而拗定諗嘢諗得簡單左啲?搵個冇教果級嘅老師改咪得囉。

既然已有marking scheme,咁搵邊個老師去改都得啦,老師又點偏袒自己所教嘅學生呢?

‹ 上一主題|下一主題