用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中統一派位的隨機號與成績次第無關嗎? ...
go

升中統一派位的隨機號與成績次第無關嗎?

是不是成績次第只用于划分學生的Band ,同一Band1里1C學生的隨機號也會細過1A學生的,因此派位次序優先?

聽講派位是按同一banding裡面小朋友的隨機編號決定。
所以只有band1,2,3
而不再有band1a1b1c之分
band1c派位可以好過band1a
但band1c入band1a的學校,能否讀得好,另一問題。
不知對不對了。

「隨機編號」呢個話題大大話都係坊間討論左三、四十年(包括未有討論區的年代),
年年如是,喋喋不休;可惜最後還是沒有結果,齋UP。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

如果不按成績決定派位隨機號的大小,只能看手氣了。

nillnill 發表於 19-3-29 11:41
聽講派位是按同一banding裡面小朋友的隨機編號決定。
所以只有band1,2,3
而不再有band1a1b1c之分
我也是這樣理解。

1,按學生成績次第名單,分配學生為   B1 B2 B3

2,學生再配1個隨機編號

3,按隨機編號分派學位

所以係按學生的成績實力 + 運氣

再沒有 1ABC 2ABC 分別

所謂1ABC2ABC ,只係學生在小學校內成績排名的位置。

與派位完全無關

Juliach918 發表於 19-3-29 11:10
是不是成績次第只用于划分學生的Band ,同一Band1里1C學生的隨機號也會細過1A學生的,因此派位次序優先? ...

咁多年都係。a,b,c 只在自行時有用,大抽獎 1a 人可以同 1c 人抽到同一間。又甚至 1b,1c 人派到好過 1a 人。

Juliach918 發表於 19-3-29 11:52
如果不按成績決定派位隨機號的大小,只能看手氣了。

又唔係完全唔按成績,分咗3個 banding,係嗰個 bamding 嘅頭,中,尾,自己心裡有數,大抽獎博唔博自己諗。識人成績1b-1c,抽獎入到間 1a,升 F.2 那年已試升,到原本升 F.3 但留班 F.2。咁博嚟為咩呢!

11B 發表於 19-3-29 15:04
又唔係完全唔按成績,分咗3個 banding,係嗰個 bamding 嘅頭,中,尾,自己心裡有數,大抽獎博唔博自己諗 ...

咁亦有band 1c學生 入band 1a 中學有之後讀得好好,相反亦有band 1a學生入 band 1a中學讀唔好。

回覆 nillnill 的帖子

同意,依我理解,係咁樣。

lulumelody 發表於 19-3-29 18:23
咁亦有band 1c學生 入band 1a 中學有之後讀得好好,相反亦有band 1a學生入 band 1a中學讀唔好。
...
我覺得重點是"英文能力" ,就算是b1頭,但英語不夠好,讀英中都會較吃力,除了中文中史,全部轉晒英文,串字都串都暈。有啲連通識都用英文,就更難了。

la5711 發表於 19-3-29 20:16
我覺得重點是"英文能力" ,就算是b1頭,但英語不夠好,讀英中都會較吃力,除了中文中史,全部轉晒英文,串 ...

應無關係,只要有一定英文能力,應該可應付。唔同英文好,就科科一定好?科科都好,英文亦唔一定好好。而且,band1c的英文亦不會好差!