用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎? ...
樓主: bb.fayli
go

請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎?  

fadgare 發表於 19-4-3 17:07

一時做大一時做細... 好多家長都話做超大咩成熟啲、體格好啲 ...

真係無言,9-12月小朋友多個選擇,本意都係要父母根據自身情況揀,點解變成多考一年小一,如果人人都咁諗,真係好恐怖,每年面試人數又多咗

deco99 發表於 19-4-3 18:21
真係無言,9-12月小朋友多個選擇,本意都係要父母根據自身情況揀,點解變成多考一年小一,如果人人都咁諗 ...

我覺得細b都可以照考p1, 有學校收咪讀住先. 好多人升了p1都去考神校p1, 考不到又照上p2. 但repeat k2 去考其實真的沒什麼意思, 考不到又浪費一年時間.

一時做大一時做細... 好多家長都話做超大咩成熟啲、體格好啲 ...

真正時大時細,好難捉摸呀!

pekovian 發表於 19-4-3 13:13
可以........
但咁做係為個女好,定為父母自己?
幼稚園三年轉三次校,小一九月又再考又想轉m ...

homesim 發表於 19-4-3 22:06
佢本身龍幼升小都大機會, 要考出面學校都只會考2間神校,今年覺得會陪跑,冇去考, 但估吾到今年k2自行中 ...

你都好夠朋友,成日幫你尼位抽中mps既朋友上ek問野。
如果你真係佢好朋友,勸下佢要諗下個女,幼兒階段讀左四間學校,幾個月就轉一個新環境,小朋友會點諗?點建立社交圈子呢?
小朋友唔係父母用黎滿足虛榮心既棋子,佢地唔會有top school既觀念,top唔top,都係父母講架啫。

回覆樓主

趣事一則

我女上完英文班,返屋企同我講:
「原來我同學某某某 (就讀某名女龍幼)都考到BBJS,佢媽媽話尼間係香港number one school。」

我答:「你係媽媽心目中既number one,所以無論你讀邊間學校,你都係媽媽既number one。」

pekovian 發表於 19-4-3 22:32
如果你真係佢好朋友,勸下佢要諗下個女,幼兒階段讀 ...

幼稚園應該冇咩問題嘅,有d反而識多幾批同學仔,變多左朋友仔,放假都多聚會。小學轉吾轉校都要考到先講啦,邊有咁易。有d小朋友社交能力都好,到時小朋友自己揀

pekovian 發表於 19-4-3 22:32
如果你真係佢好朋友,勸下佢要諗下個女,幼兒階段讀 ...

Deleted

homesim 發表於 19-4-3 22:30
有時都係見步行步啫,吾係真係想時大時細,貪得意咩又要搬屋,佢12月 b住新界, 搵n班都超難要跨區,細b考k ...

抽中mps 都要再repeat去考dg...無言... 祝你好運

bb.fayli 發表於 19-4-4 01:03
回覆 legolas625 的帖子

小朋友現時是跟得上的,但有幾個問題令我想重新出發,其一因發現現在讀緊的龍幼越 ...

既然小朋友跟得到, 你不如諗諗有什麼直私你是可以接受的, 如果考到的話你都會照讀上去... repeat k2 再考實在沒有保證... 如有acceptable offer 應該讀住先, 另外如你有私校offer也可以大抽獎填心儀小學

fadgare 發表於 19-4-3 23:06

抽中mps 都要再repeat去考dg...無言... 祝你好運

咪同你间repeat k2话想要repeat k3位, 考不到再repeat k3

醒目開學勳章

homesim 發表於 19-4-3 12:10
朋友係 repeat k1 讀龍幼做超大b,但k2試報自行20分抽中女英小,k2下學期即轉番讀K3去銜接小一, 佢想問嚟緊 ...

佢覺得咁容易請假面試 ?

bb.fayli 發表於 19-4-4 01:03
回覆 legolas625 的帖子

小朋友現時是跟得上的,但有幾個問題令我想重新出發,其一因發現現在讀緊的龍幼越 ...

個人有兩點想樓主理解:

1)如果是兩大神校或部分直私,考時應該已有部分小一程度,不是只有k2程度。所以不存在要插k3 去銜接小一,或意義不大。

2)我觀察到大部分家長的問題是不能充分掌握自己子女在全港考生中的大約排名,建議樓主多參加不同有排名的mock ,估算一下入心儀的機率,我事後看有一定參考價值。

我認為升小是dse 前最重要的時間點,所以理解樓主想在充分優勢下去考小一的諗法

sctatang 發表於 19-4-6 12:28

個人有兩點想樓主理解:

純好奇,邊度有排名mock?幼稚園已要全港排名?

deco99 發表於 19-4-6 14:31
純好奇,邊度有排名mock?幼稚園已要全港排名?

sorry, 我用詞不夠準確。應該是大約的排名。

其實去多幾間大型面試班的mock, 已經估到全港大約多少,是否全港500 內,同性別的排名大約位置