用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 為溫習日睡3小時 DSE考生患抑鬱
樓主: elbar
go

為溫習日睡3小時 DSE考生患抑鬱

文章講到咁,我會要返個小朋友,唔讀書唔考試都係咁話.

Yanamami 發表於 19-3-29 10:13
根本諗都唔应該諗
非常,绝對.....同意

Yanamami 發表於 19-4-11 08:10
DSE 考1至5級唔係拉curve的。

呢個老師解釋過但我都係唔明,簡單講係咪好似小學咁,高過86就A

Acatmom 發表於 19-4-11 14:38
呢個老師解釋過但我都係唔明,簡單講係咪好似小學咁,高過86就A
Cut-off score....考到某个分(%)就係某个level.

October. 發表於 19-4-11 11:31
我仔老師話今年數學都淺過舊年。
今年淺, 咪有机會出年深

TwinWong 發表於 19-4-11 17:34
今年淺, 咪有机會出年深
都係傅啫,你阿囡出年?

Yanamami 發表於 19-4-11 08:10
DSE 考1至5級唔係拉curve的。

吓,係咪真
I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL 發表於 19-4-11 18:29
吓,係咪真

唔会有假……

http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

https://topick.hket.com/article/2020719/%E5%85%A8%E6%B0%91%E5%85%8D%E8%B2%BB%E8%80%83DSE%E3%80%80%E5%AD%B8%E5%8F%8B%E7%A4%BE%E6%8B%86%E8%A7%A3DSE%E6%8B%89curve%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E8%80%83%E7%94%9F%E6%88%90%E7%B8%BE%E4%B9%8B%E8%AC%8E

October. 發表於 19-4-11 18:21
都係傅啫,你阿囡出年?
係呀

October.    發表於 19-4-12 15:49

Yanamami 發表於 19-3-29 10:13
根本諗都唔应該諗

想起以前大學同房講,佢會考那年每日啪panadol治頭痛,飲啡提神通頂,結果咖啡成習慣,脾氣幾躁吓(後來佢改飲奶茶,又真冇咁躁),而且好易頭痛……呢啲可能好普遍?
好彩我囡第一週棄溫通識,中文都溫得唔多,英文睇雜誌當溫書,算做比較輕鬆過咗四核心科。然後,佢有同學只剩月底一科,先煲美劇,心情就開始散咗……我囡下週考一科,下下週考兩科,但已開始經常留在家看片/聽歌/玩遊戲……不過,hea都可能好過神經緊張?
做阿媽既惟有咁安慰自己:睇開啲啦,起碼唔駛食藥

LingChiBaBa 發表於 19-4-11 08:17
BK嗰邊講今年Physics係DSE咁多年最淺。

我大仔話今年唔難

csy_ma 發表於 19-4-13 02:11
想起以前大學同房講,佢會考那年每日啪panadol治頭痛,飲啡提神通頂,結果咖啡成習慣,脾氣幾躁吓(後來佢 ...
性格问題,唔关考試制度问題。唔同人对同-件事反应都唔一样。呢个報导根本就係哗众取宠。以為唔瞓狂讀就係efficient? 身边好多網友仔女都已經历DSE, 各人方法都唔-样。 歸納起黎最有效就係-直都有良好学习态度、認真学、对自己有合理要求、目標同期望、作息定时、飲食均勻,最好有適量运动同減压机制……如果做拼命三郎同hea讀两个極端都唔理想。識諗既同学都明白讀書為自己非向任何人交代,有自知之明自己limit去到边,就唔会有文章中果种压力。

csy_ma    發表於 19-4-14 09:29

chun媽 發表於 19-4-13 14:29
我大仔話今年唔難

我女話今年Physics難在Elective Section A,無揀咪OK。

LingChiBaBa 發表於 19-4-13 21:53
我女話今年Physics難在Elective Section A,無揀咪OK。

考試局會否處理不同elective 難度不一的情況?
不同elective section 的cut off scores 會否不同?

KLLP 發表於 19-4-14 07:08
考試局會否處理不同elective 難度不一的情況?
不同elective section 的cut off scores 會否不同?
...
應該係唔會。
所以,有D學生會自修其他elective section。

LingChiBaBa 發表於 19-4-14 10:16
應該係唔會。
所以,有D學生會自修其他elective section。

好似會根據考生在compulsory section 的表現 adjust 返 elective 的分數。

mimiho20002000 發表於 19-4-16 21:37
好似會根據考生在compulsory section 的表現 adjust 返 elective 的分數。

我同亞女傾過呢個問題,佢話有D elective section會加分,但唔一定係難嘅就加分,所以D學生出去自修有加分嗰D。

至於點解,我唔知呀。

LingChiBaBa 發表於 19-4-16 22:42
我同亞女傾過呢個問題,佢話有D elective section會加分,但唔一定係難嘅就加分,所以D學生出去自修有加分 ...

因為阿仔話佢答嗰個section好難,所以我上網search過,發現係會調整的, 但詳情就不知道了。

mimiho20002000 發表於 19-4-16 22:54
因為阿仔話佢答嗰個section好難,所以我上網search過,發現係會調整的, 但詳情就不知道了。

...
啱呀,所以我女話Physics好多人考Section B&C。