用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 為溫習日睡3小時 DSE考生患抑鬱
go

為溫習日睡3小時 DSE考生患抑鬱 [複製鏈接]

中學文憑試(DSE)核心科筆試下月開考,精神科醫生指有考生因學業常與家人衝突,月花8,000元補習,日睡3小時致患嚴重抑鬱,曾向醫生透露想輕生;亦有名校男生每日朝9晚9溫習,後被診斷為焦慮症及強迫症。醫生指,青少年情緒行為問題或與家人管教方式有關。

精神科專科醫生黃璐璐表示,一名中六女生高峰期月花8,000元補習,日睡約3至4小時,因成績不理想常與家人起衝突,去年開學後,被老師察覺情緒低落及有負面想法,終診斷為嚴重抑鬱,更被發現曾鎅手,亦向醫生「寫紙仔」透露感「生存在世界上好似喪屍」,甚至表達不想面對考試,有輕生念頭。

該女生與母親一同接受家庭治療,讓母親明白到批評的說話會對女兒構成壓力。

名校生怕辜負家人期望

黃又說,另有就讀地區名校的男生,向來名列前茅,為備戰每日朝9晚9「搏盡」溫習,即使家人無施加壓力,仍害怕辜負家人期望,最終焦慮及強迫症症狀自去年暑假浮現,常失眠多夢,被家人察覺後求診。

她表示兒童及青少年的情緒行為問題,或多或少與家人管教有關。精神科常用到家庭治療,安排患者家庭成員與患者同與醫生傾談,從中了解患者與家人相處模式和關係等。

2    0    0    0

elbar 發表於 19-3-28 15:42
中學文憑試(DSE)核心科筆試下月開考,精神科醫生指有考生因學業常與家人衝突,月花8,000元補習,日睡3 ...

讀名校真係好辛苦,明明自己盡左力,但總有其他同學叻過自己。

呢d文章又係到靠嚇……个人性格同屋企人不切实際期望又賴学校……呢个世界总有人叻过自己,乜野叫天外有天人外有人啫?人比人比死人就係禁解。

我囡都係應屆考生,佢好遲先進入狀態,study leave每日溫不超過六個鐘,星期六日休息,身體/心情不好也休息。佢咁既狀態,都有提及瞓得唔好,考慮食安眠藥。所以,我冇打算迫佢。我不知道此時扯盡是否可以升呢,但係,過咗龍年樽頸,呢幾年學額都足,其實唔駛咁緊張?

csy_ma 發表於 19-3-28 20:27
我囡都係應屆考生,佢好遲先進入狀態,study leave每日溫不超過六個鐘,星期六日休息,身體/心情不好也休息 ...

哗众取宠文章而矣……

BTW, 試下薰衣草香薰,飲下花茶,药点可以隨便食?仲禁細个~

回覆 csy_ma 的帖子

藥唔好亂食(雖然我高中經常想食安眠藥)
訓得唔好,不如做運動,出身汗,熱飲暖胃之後會容易訓啲。我有時候訓唔著會聽已經睇過無數遍嘅劇、聽飛機聲,通常十幾分鐘就可以入睡。

雖然係學額充足,但大家想入讀嘅大學同科目,都未必充足。除非女女自己覺得 “隨便有大學讀就 OK”,否則好難唔去迫自己衝刺。

上面篇章嘅每日只睡 3-4 小時,月花幾千補習,星期六日都朝 8 晚 8 補習,家人壓力,我都有,身邊同學都有,但又未去到咁嚴重,但真係有覺得唔想生存嘅時候。

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 03:51

"...聽飛機聲.."--------------

Yanamami 發表於 19-3-29 00:08
哗众取宠文章而矣……

BTW, 試下薰衣草香薰,飲下花茶,药点可以隨便食?仲禁細个~
謝,結果佢自己決定唔食

csy_ma 發表於 19-3-29 10:12
謝,結果佢自己決定唔食
根本諗都唔应該諗

壓力就實有, 小兒心情還OK, 只係有D食慾不振, 應該夜訓, 佢話夜晚係最好既狀態, 不過宜家調整緊睡眠時間, 應付考試.

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 03:51

謝,佢甲亢,不能做劇烈運動,但有kp住做瑜伽。佢係想早睡早起,但夜半常醒,所以後來放棄咗上午既溫習。佢既目標科系要求不高,PG已過,但氣氛使然,佢已係相熟同學中最hea一個。佢有同學確實由升中六已每日睡四小時,不停溫習和操卷。不過,努力未必與結果成正比。我懷疑,同學弦拉得太緊,所以雖努力數倍於女兒,但成績近似。
其實我囡不大肯操卷,所謂溫習,有時是看英文社科雜誌。她看了篇文章,說操數可訓練哲學頭腦,所以較積極操數,無奈準確度仍有待提升……

我都覺得操中英文同通識卷有點無聊?佢放棄完全唔溫通識,中文近期才溫,我都認同。反正,她的努力度已遠勝我當年。下星期開考了,我只希望時間快點過去

回覆 Glau 的帖子

我囡倒八九點由自修室返家後,就會放空,以便可培養睡眠狀態。不過,自我感覺良好才最重要,還有兩天,我叫女兒星期六日都去自修室(之前她星期六日都休息,聽歌看戲逛網等),以維持作息規律和備試狀態,但她仍在考慮中

Glau 發表於 19-3-29 10:32
壓力就實有, 小兒心情還OK, 只係有D食慾不振, 應該夜訓, 佢話夜晚係最好既狀態, 不過宜家調整緊睡眠時間,  ...
多d湯水……

csy_ma 發表於 19-3-29 10:54
回覆 Glau 的帖子

我囡倒八九點由自修室返家後,就會放空,以便可培養睡眠狀態。不過,自我感覺良好才最重 ...

唉,我女下星期最後一科Bio,今日考PHY predict 3 (之前想drop) 我叫佢唔好諗,寄望Bio攞好成績。BTW, 佢話整體今年係難左,希望拉curve唔好太低
I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL 發表於 19-4-10 21:54
唉,我女下星期最後一科Bio,今日考PHY predict 3 (之前想drop) 我叫佢唔好諗,寄望Bio攞好成績。BTW, 佢 ...
DSE 考1至5級唔係拉curve的。

ELJCHL 發表於 19-4-10 21:54
唉,我女下星期最後一科Bio,今日考PHY predict 3 (之前想drop) 我叫佢唔好諗,寄望Bio攞好成績。BTW, 佢 ...

BK嗰邊講今年Physics係DSE咁多年最淺。

LingChiBaBa 發表於 19-4-11 08:17
BK嗰邊講今年Physics係DSE咁多年最淺。
我仔老師話今年數學都淺過舊年。

October. 發表於 19-4-11 11:31
我仔老師話今年數學都淺過舊年。
俘咪隔住一年深—年淺?上年我女同学補考数就話深过佢地前年,所以今年淺过上年?

Yanamami 發表於 19-4-11 11:34
俘咪隔住一年深—年淺?上年我女同学補考数就話深过佢地前年,所以今年淺过上年? ...
舊年數話係深哋既,今年數我仔老師俾佢哋做過幾題,可能唔係最深果幾題,仔話岩晒,冇咩難度。
‹ 上一主題|下一主題