用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: tsangv
go

Schoo   [複製鏈接]

回覆 davywm 的帖子

其實無講到確實數字. 只係話自行65個位收哂優才, 餘下就跟排名.

little_yolky 發表於 19-3-30 08:33

自行要嚟靠估咪好大鑊?成日都話要選合適既學校,成績合適就係首要條件,但又唔講。而且,直資睇既又唔單 ...

講開靠估,我忍唔住又要向阿仔學校開炮!

點解咁講?其實學校一向以來的作風都唔會講同學的確實呈分排位,只會好籠統
咁同你講B1頭、Bl、B1尾之類。我地Miss可能好d,見你的自行選擇
同個次第相差太遠都可能會跟同學講聲返去再考慮一下;但隔離班阿Sir似乎
就「見死不救」。。。有個家長同我八有同學位處B1中游,名次可能四十過外
,對是否報堅尼地道男校,評語竟然係「可以一試」!

咁就死啦,個家長見有老師「支持」,心雄起來,過開海順便報埋KC。。。本
來兩間都係全見,再加上面試無「明示」,夢本來仍可發到七月九號!點知二月
打後的直資面試,熱門果幾間都無份,連匯基都無!呢個水溫,試出左兩個自行
己經瓜柴,個家長依家喊哂口,大抽獎乙一唔敢再搏聖言,連觀瑪都十五十六中

對此我真係好反感!唔講確實呈分排位,唔協調大家的自行選擇,攪到全級成三
十人都報堅尼地道男校。。。都算!但竟然「見死不救」,級四十過外都「可以
一試」?講得陰毒d,係咪想班仔自行瓜哂,大抽獎乙一選番中學部?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

NICOLE123 發表於 19-3-30 14:04

其實無講到確實數字. 只係話自行65個位收哂優才, 餘下就跟排名.  ...
只計體育,音樂定計埋成績優才呢?😰

回覆 奥脫福 的帖子

咁都得不過我唔知PC老師會唔會俾意思呢?

你係度生存左咁多年. 你都明架啦. 點會講到咁仔細呀. 我覺得總言之. 除非你呈一呈二考到頭20. 否則就預左玩埋呈三啦.

咁如果呈二考到頭20又會有人自行唔入紙自行培中. 有幾多你又唔會知.

所以點解呈三大家都唔會放鬆.

davywm 發表於 19-3-30 14:18
回覆 奥脫福 的帖子

我唔係學校個討論區內開火己經對學校留有情面,始終佢都帶大我d仔。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-3-30 14:24
我唔係學校個討論區內開火己經對學校留有情面,始終佢都帶大我d仔。。。

...
间间有中学部既小学都唔好expect会有乜野升中支援或好有透明度啦……HY如是GH如是衣車如是……

奥脫福 發表於 19-3-30 14:10
講開靠估,我忍唔住又要向阿仔學校開炮!
唔知你係邊間, 但以我所知所有學校都係咁, 但你去問老師佢地都會講!! 見到你小朋友咁都唔開心, 的確高估了自己, 希望你有好學校收!

GREATALEX 發表於 19-3-30 15:27
唔知你係邊間, 但以我所知所有學校都係咁, 但你去問老師佢地都會講!! 見到你小朋友咁都唔開心, 的確高估了 ...

唔係佢,係佢同學仔呀,奧脫福係EK old seafood,點會中伏

咁學校自行决定收邊個學生時,係咪唔知其實有D人已經俾直資收左㗎呢?

PPYC 發表於 19-3-30 23:49
咁學校自行决定收邊個學生時,係咪唔知其實有D人已經俾直資收左㗎呢?
其實冇所謂…都係按排名 e.g. 級一至一百, 交自行比教局…
.
如 級一至65 有30人跳船..咪 級 66-95 補上…
.
連續幾年級一女生都會去DGS, 或者今年人地回心轉意呢,所以一定放晒級頭落自行…..

davywm 發表於 19-3-30 14:18
回覆 奥脫福 的帖子

PC老師的意見當然是….自一PC, 自二留空, 甲一/乙一 PC..
.
到畤班主任仲會比埋所有可選學校(九龍城+他區)的 banding …但當然有個別學校banding老點,但老師這份盡心盡力的心意是十分值得鼓掌..
.
比埋 band 1/2/3 ranges
比埋每個學生呈分排名.
比埋所有可選學校(九龍城+他區)的 banding
PC 的升中服務真係super架 .

Yanamami 發表於 19-3-30 14:50
间间有中学部既小学都唔好expect会有乜野升中支援或好有透明度啦……HY如是GH如是衣車如是…… ...

民生兩次呈分排名都清楚告訴家長。

ilmsc 發表於 19-3-31 11:49
民生兩次呈分排名都清楚告訴家長。

請問MS有講同學的banding嗎? 通常幾多名才是band1? thanks

回覆 小鹿揀學校 的帖子

PC 的升中服務咁好㗎?但係咁遲才話俾家長聽唔係咁好……

小鹿揀學校 發表於 19-3-31 11:31
PC老師的意見當然是….自一PC, 自二留空, 甲一/乙一 PC..
.
到畤班主任仲會比埋所有可選學校(九龍 ...
請問如果確定係band1生,甲一填另一間,乙一填培中,若果甲一抽唔到都必入培中嗎?

回覆 gillielam 的帖子

乙1會收曬band 1 生,因為係直屬。

PPYC 發表於 19-3-31 13:24

PC 的升中服務咁好㗎?但係咁遲才話俾家長聽唔係咁好……
睇同邊D學校比。如果三私一直,因為要盡力幫同學搵到最適合的中學,升中服務一定好過PC好多。不過,對於有自己直屬中學的小學,又的確已經好好。每一次呈分試之後,都會告知準確呈分名次。

咁好架,目前資訊淨係自1培中,其他漏空,甲1培中,甲2漏空
乙1培中咋

小鹿揀學校 發表於 19-3-31 11:31
.
到畤班主任仲會比埋所有可選學校(九龍 ...

如果跟據你的經驗今年頭120係B1,而勁人和B2自願走的又不算多,B2(121-239)抽入既機會率有多少?聽聞上星期三第二批優才面試人頭湧湧又有沒有意思?
‹ 上一主題|下一主題