用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: tsangv
go

Schoo  

b3410 發表於 19-3-28 23:21
band 1 通常最少要幾多分?全A?

全9都未必B1仲要睇埋音視。A冇意思。年年每班二十幾個優異生。今年冇公報否則仲嚇人。

davywm    發表於 19-3-29 11:11

little_yolky 發表於 19-3-28 20:42
俾Yanamama嚇一嚇,190人可能有189個係小學上,阿女唔係好social既人,驚變獨家村⋯
...

家下小学升中仲係八班升上六班,收到幾多外人吖~遲多幾年九班升中仲死……我果个古老+八代年代,九班升九班,真係求求其放完个暑假就行上中学部……

tsangv 發表於 19-3-28 20:10
唉我囝就見成績差個佢都抽,考過200,之前,今次不知,只是知有兩科7字,佢就話我哋逼佢,抽唔到先算,不過 ...
今年band 2 係咪去到230?  由121到230都係band 2, 121嗰個如果抽唔到就唔抵..

Yanamami 發表於 19-3-28 23:45
我果个古老+八代年代,九班升九班,真係求求其放完个暑假就行上中学部…… ...
唔係wor…
你果個年代…係培中剛剛轉津貼,最黑暗的年代……大批外校生,不少是火車沿線的新界牛屎飛,經政府派入…
龍蛇混雜,才有你常說的除褲欺凌事件…
..
反觀今天,培中收 215 out of 216 培小生,這些培小生當年更是經過李校長根據家長的xx和yy嚴選.
民風淳樸…
女生校裙長左
男生鞋頭圓左
不可與當年同日而語呢.

kiu_kiu 發表於 19-3-29 09:06
今年band 2 係咪去到230?  由121到230都係band 2, 121嗰個如果抽唔到就唔抵..

官方说法B2 121-239

沒有band 3? 直屬中學位只給band 1-2 生, band 3應該冇份

NICOLE123 發表於 19-3-29 09:35
官方说法B2 121-239

依家band 2計到239咁多? 咁對成績好嗰班band 2好唔抵呢, 培中得216個位, 計到220就算啦, 攪到1XX抽唔入反而23X入到

NICOLE123 發表於 19-3-28 20:14
兩科7。。。老實真係吾夠人争。升到都讀吾到。

會否今次的考試卷比較難? 我女小五, 就快呈分了.

bobechristy 發表於 19-3-29 09:39
沒有band 3? 直屬中學位只給band 1-2 生, band 3應該冇份

band 3 係239-267

小鹿揀學校 發表於 19-3-29 09:21
唔係wor…
你果個年代…係培中剛剛轉津貼,最黑暗的年代……大批外校生,不少是火車沿線的新界牛屎飛:tooco ...

我数得出幾多个楼外生,多極有限?九班,每班近40人,三百幾人-級。抱歉,剝褲事件全部都係自己友,呢d可能叫打交打大?女生裙長、褲長/濶度,記得當年仲係有訓導朝早企係门囗度~

回覆 kiu_kiu 的帖子

難唔難因人而異.好難講
不過今次中文應該係大家考得比較好. 有一班最低分果3位都有8字.

咁每科都有人100分.

都有人派完卷爆喊. 所以自己有無用心考先係最重要.

其實你都已經小五, 老師應該有同你地講你地今年BANDING係點排..
同埋BAND 幾唔係學校講. 係睇前人考PRE S 1既成績, 佢地考得好. 學校自然多B1 同B2生.

NICOLE123 發表於 19-3-29 10:06

其實你都已經小五, 老師應該有同你地講你地今年BANDING係點排..
應該還沒有講

回覆 b3410 的帖子

咁你可以用我地今年既參考住先
B1 1-120
B2 121-239
B3 240-267

NICOLE123 發表於 19-3-29 10:19
回覆 b3410 的帖子

咁你可以用我地今年既參考住先
多謝你!開始緊張

Yanamami 發表於 19-3-29 10:02
我数得出幾多个楼外生,多極有限?九班,每班近40人,三百幾人-級。抱歉,剝褲事件全部都係自己友,呢d可 ...
我数得出幾多个楼外生,多極有限?  <<<<<< 點都有 10-20%罷,咁又點可以九班培小直升九班培中?.
.
抱歉,剝褲事件全部都係自己友,呢d可能叫打交打大?<<<<<<< 咁通常那些學生偷野、整蠱老師?,d飛仔闖入校園去"刮"那些學生,而最終被 "布魯圖" 制服送交九龍城警署?.

女生裙長、褲長/濶度,記得當年仲係有訓導朝早企係门囗度 <<<<<<< 咁點解今天 "不需要" 有訓導朝早企係门囗度 ? 這代表甚麼?

b3410 發表於 19-3-29 10:23
多謝你!開始緊張
搞埋呢次可以退休了~

小鹿揀學校 發表於 19-3-29 10:32
我数得出幾多个楼外生,多極有限?

禁自己友衰你唔可以賴校外生吖嘛……点可以入哂人数?而家班男同学仲同以前个訓导搭哂膊头,但當年係俾个訓导㩒住个头落枱做戲-样。有老師(我班主任)俾同学搞(佢地話打)到眼鏡飛落地下。亦有人留班留到前後四社都識哂。都大把賭馬,上波楼,逃学……所以我地成日奇怪,唔知幾時开始培正变左名校?九班升九班唔係好奇啫,小学升中都有d人会走嘛,我老友就升中时移民,果个年代都已开始兴移民?