用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中物理elective
go

高中物理elective

醒目開學勳章

其實我只是小學家長現正選中學,小兒自幼便對天文地理很有興趣,已有理想讀大學讀地球科學。我不知他到中學會否改變志向,但我不想於選中學時選錯令他埋没了志願。請問如果他有志地球科學/天文,選中學是否應找那中學高中的物理有選天文?

piglet0529 發表於 19-3-28 11:37
其實我只是小學家長現正選中學,小兒自幼便對天文地理很有興趣,已有理想讀大學讀地球科學。我不知他到中學 ...
CUHK

JS4633

elbar 發表於 19-3-28 12:19
CUHK

JS4633

我諗樓主問邊間中學高中Physics嘅Elective section 係Section A : Astronomy and Space Science。

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 19-3-28 12:52
我諗樓主問邊間中學高中Physics嘅Elective section 係Section A : Astronomy and Space Science。
...

我睇左好多中學網頁,有的冇show, 有得睇到既大部份學校選了elective B及C。 係咪A冇學校揀的呢?

piglet0529 發表於 19-3-28 13:50
我睇左好多中學網頁,有的冇show, 有得睇到既大部份學校選了elective B及C。 係咪A冇學校揀的呢?
...
係呀,大部份學校 "COMPULSORY" 要學生選elective B及C…
.
其實在香港入 U....
入 account 唔洗中學讀過 BAF.
入 econ 唔洗中學讀過 econ..
更何況咁冷門的 space science..
.
其實按照 Physics 份卷weighting....專心讀好 波/力/電 仲實際..

醒目開學勳章

小鹿揀學校 發表於 19-3-28 14:15
係呀,大部份學校 "COMPULSORY" 要學生選elective B及C…
.
其實在香港入 U....

因為甘啱去左一間中學開放日,那師兄說他們學校可修天文,引得小兒跟我說自行只選可修天文中學。我揾來揾去揾唔到第二間。btw, 係咪學生可以自修一個elective?  我都開始 質疑果間中學實際有冇,網頁其實冇寫,而果日只是校慶開放日非简介會。

piglet0529 發表於 19-3-28 14:43
因為甘啱去左一間中學開放日,那師兄說他們學校可修天文,引得小兒跟我說自行只選可修天文中學。我揾來揾 ...

根據中大課程,似乎最好DSE 有選修 Phy, Chem, Geog, M2/M1 較好  

醒目開學勳章

elbar 發表於 19-3-28 19:04
根據中大課程,似乎最好DSE 有選修 Phy, Chem, Geog, M2/M1 較好

thanks!
如不指定物理內修讀天文,此組合該每間中學也可吧?

piglet0529 發表於 19-3-28 14:43
因為甘啱去左一間中學開放日,那師兄說他們學校可修天文,引得小兒跟我說自行只選可修天文中學。我揾來揾 ...

去了邊間開放日?

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 19-3-29 09:18
去了邊間開放日?

元朗一間官校

piglet0529 發表於 19-3-29 09:19
元朗一間官校

當天兩間官校齊開!

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 19-3-29 09:20
當天兩間官校齊開!

你是元朗人?唔係龍頭果間
我仔暫考級五左右,其實想入也入不了龍頭果間

其實在AL時代

Kepler's Law同 Newton's Law of Gravitation都包在Mechanics
而Doppler effect則在Wave
Method of parallax 在light

我諗加少少A Maths的loci同埋Chem的absorption spectrum
就差不多等如這個選修部的八成了
我是護書簿

醒目開學勳章

losoco 發表於 19-3-29 09:30
其實在AL時代

Kepler's Law同 Newton's Law of Gravitation都包在Mechanics

我自己當年讀文商,依的真係唔太明。不過以physics入面要有space就挶限了選校是明白了。

回覆 piglet0529 的帖子

我意思其實係
讀好Phy課程的核心範圍再加埋
M2、Chem,最多再加埋Geog就夠基礎入U讀earth sciences或astrophysics
我是護書簿

醒目開學勳章

losoco 發表於 19-3-29 14:57
回覆 piglet0529 的帖子

我意思其實係

很清楚了! Thanks a lot!

piglet0529 發表於 19-3-29 09:21

你是元朗人?唔係龍頭果間
龍頭係邊間?Top5都入唔到

piglet0529 發表於 19-3-28 13:50
...

elective 應該無所喟,你可以自修,到時做自己那個elective, 或者你夠時間可以做晒所有elective, 佢地會幫你(emoji)高分那個。
啊女做經濟卷時係咁,其他科應該都一樣掛

醒目開學勳章

lm251099 發表於 19-3-29 16:53
elective 應該無所喟,你可以自修,到時做自己那個elective, 或者你夠時間可以做晒所有elective, 佢地會幫 ...

原來係甘 唔上黎問唔知

醒目開學勳章

clarawuwu 發表於 19-3-29 16:13
龍頭係邊間?Top5都入唔到

元朗人實知 唔係元朗人知黎又真係冇咩用