用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中物理elective
樓主: piglet0529
go

高中物理elective [複製鏈接]

piglet0529 發表於 19-5-9 21:08
我有冇理解錯?
你沒有理解錯,要phy,chem同時修,一係要讀4A或4E,你要修geog就一定要讀4C,所以phy,chem,geog係唔得的。

醒目開學勳章

bobo98 發表於 19-5-10 06:54
你沒有理解錯,要phy,chem同時修,一係要讀4A或4E,你要修geog就一定要讀4C,所以phy,chem,geog係唔得的。 ...

即係依間就得,對吧? 咁當然要佢到時成績 得先入到嘅

piglet0529 發表於 19-5-10 07:23
即係依間就得,對吧? 咁當然要佢到時成績 得先入到嘅
照睇就係,其實geog班唔係咁多人爭。

醒目開學勳章

bobo98 發表於 19-5-10 08:50
照睇就係,其實geog班唔係咁多人爭。

唔多人爭既更好

樓主,欣賞你咁快脆就會為孩子未來着想而做定功課。

不過,我要提提你,需要年年或隔年就更新手頭上的"高中選修科組合表"一趟。當年我都有為自己心儀的中學嘅組合表作年年的更新,有些幾乎隔年就有輕微新改動。我直情印出嚟响簡介會時拿出咨詢老師和同學,而最堅嘅料係响學生身上得知的。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-5-10 10:07
樓主,欣賞你咁快脆就會為孩子未來着想而做定功課。

不過,我要提提你,需要年年或隔年就更新手頭上 ...

係呀,所以我黎緊每一次都會問一問,到小六再double confirm. 不過如果入左學3年後學校去改就控制不了

btw, 你當年也好仔细

piglet0529 發表於 19-5-10 10:10

係呀,所以我黎緊每一次都會問一問,到小六再double con ...

你說得對呀!如果入學後之三年後才有改變就麻煩了。分享少少我的經驗,當年的我會好像你般留意"選修科組合表",亦會留意埋心儀中學嘅""DSE強邊科選修科"".and.""該校用家心中強老師是何許人"".and.""科強老師年輕年長""等等問題作概括推算未來仍然原用同一組組合表的機會多少。功夫係多咗DD,但係既然去得"簡介會"就唔好嘥咗個""黃金機會""啦!一間中學一年問一次咨詢問題,無乜幾多年你可以向同一間中學再問多好多問題架!把握每一刻嘛!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-5-10 10:30
你說得對呀!如果入學後之三年後才有改變就麻煩了。分享少少我的經驗,當年的我會好像你般留意"選修科組合 ...

我有睇dse的phy及geo成績。不過冇諗要研究埋的老師。參觀時有甘既机會咩?即係去到地理物理室揾個老師倾下計甘?

piglet0529 發表於 19-5-10 10:34

我有睇dse的phy及geo成績。不過冇諗要研究埋的老師。參 ...

唔好笑小妹我呀!我面皮好厚,先係見親D大個DD嘅學生仔就問佢哋係咪中三學生現在開始選科嗎?!係咪中四學生舊年選科情況如何?!入到室驗室見人就問係咪中五學生啊?!哩科老師教成點DSE成績好似好好喎係咪因為少人修讀而百分比顯得高分吖還是因為老師教得好筆記傳受得好多人讀而DSE係實志明歸呀?!等等問題。我會找科老師傾,有的會駐守課室內,有的就好好人見你問得咁多某學科內容就肯引見該科嘅科主任給你咨詢一番。但我比較喜歡與學生交談,D料都會真實好多。其實,考慮埋老師的因素係為幾年後有機會改變嘅作粗略估計,盡人事而矣!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-5-10 11:01
唔好笑小妹我呀!我面皮好厚,先係見親D大個DD嘅學生仔就問佢哋係咪中三學生現在開始選科嗎?!係咪中 ...

好仔細呀! 有机會我都儿下先

piglet0529 發表於 19-5-10 11:21
好仔細呀! 有机會我都儿下先

預祝你未來可以好好享受簡介會嘅樂趣。

抱着唔怕羞有乜想知就大膽問就是了。努力加油!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-5-10 11:34
預祝你未來可以好好享受簡介會嘅樂趣。

抱着唔怕羞有乜想知就大膽問就是了。努力加油!

thanks

醒目開學勳章

elbar 發表於 19-3-28 19:04
根據中大課程,似乎最好DSE 有選修 Phy, Chem, Geog, M2/M1 較好

請問如睇中間中學3X可選依三科,但M2選項科包在此3X內,即選M2的話可能不選CHEM或其它一科。甘是否仍有資格入讀?
‹ 上一主題|下一主題