用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中物理elective
樓主: piglet0529
go

高中物理elective

piglet0529 發表於 19-4-18 11:42
係呀,見到,謝提醒! 過兩三年剛好!  

派左成绩表,今次考第四。呀仔話差點可上龍虎榜,很有進取心。希望 ...
有爭取進步嘅心態好重要,小朋友有呢團火就好了。

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-18 11:50
有爭取進步嘅心態好重要,小朋友有呢團火就好了。

原來呢,有些學校高中如第3科係會用Bio去配,我見我仔麻麻地依方面。而我計出黎就會配唔到想讀Geog Chem Phy 及M2. 即是第日佢有能力又想修3科而又想係依3科都修唔到。師兄,係咪黎紧每次參觀我要問下呢? 因為有的學校個表簡單的睇唔出個combo.

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-4-29 07:05
原來呢,有些學校高中如第3科係會用Bio去配,我見我仔麻麻地依方面。而我計出黎就會配唔到想讀Geog Chem P ...

我仔讀geog應頗輕鬆,我自己係文科人,當年會考及a level有考geog. 所以,我已經知道我仔程度,很多concept已明,只差轉英文而已。

piglet0529 發表於 19-4-29 07:05
原來呢,有些學校高中如第3科係會用Bio去配,我見我仔麻麻地依方面。而我計出黎就會配唔到想讀Geog Chem P ...
師妹您好,我都有諗過我囝修讀呢個組合㗎,當然啦,都要佢S3總名次理想先有priority去揀佢能力夠又鍾意嘅科目謮,你去簡介會梗係把握機會問得具體啲,你仲有大把時間了解

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-29 14:41
師妹您好,我都有諗過我囝修讀呢個組合㗎,當然啦,都要佢S3總名次理想先有priority去揀佢能力夠又鍾意嘅科 ...

其實我甘啱見到盧中唔揀得依三科既combo,如讀三科而理科就必定要phy chem bio. 甘如果盲中中派入去對我仔黎講就有問題。

piglet0529 發表於 19-4-29 16:43
其實我甘啱見到盧中唔揀得依三科既combo,如讀三科而理科就必定要phy chem bio. 甘如果盲中中派入去對我仔 ...
你好細心噃,可以去簡介會時再confirm吓。我個囡同個囝就唔同,佢對人文、辯論同歷史等好有興趣,所以揀學校都想揾啲啱佢口味嘅。

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-29 17:31
你好細心噃,可以去簡介會時再confirm吓。我個囡同個囝就唔同,佢對人文、辯論同歷史等好有興趣,所以揀學 ...

話說想當年我想讀理科讀唔到,因為得一班。真係影響一生。所以依個位我要好clear

回覆 piglet0529 的帖子

又唔駛咁無信心嘅,我小朋友就是讀你講的龍頭,都係咁上下成績自行都入到!試下無妨
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

webjen 發表於 19-4-30 16:33
回覆 piglet0529 的帖子

又唔駛咁無信心嘅,我小朋友就是讀你講的龍頭,都係咁上下成績自行都入到!試下無妨

讚成!我都奇怪你無選聯系中學嘅?

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-29 17:31
你好細心噃,可以去簡介會時再confirm吓。我個囡同個囝就唔同,佢對人文、辯論同歷史等好有興趣,所以揀學 ...

剛研究過以網頁展示出來信義都讀唔到夾phy chem geog依三科。如果係甘,咪又唔揀得(emoji)

piglet0529 發表於 19-5-8 20:59
剛研究過以網頁展示出來信義都讀唔到夾phy chem geog依三科。如果係甘,咪又唔揀得(emoji)
...
可以喎。

醒目開學勳章

草原 發表於 19-5-9 20:18
可以喎。

年尾去參觀時問清楚的先,係就好。其實我只不喜歡Eng Lit. 或者參觀完仔好喜歡呢

piglet0529 發表於 19-5-9 20:51
年尾去參觀時問清楚的先,係就好。其實我只不喜歡Eng Lit. 或者參觀完仔好喜歡呢
...

好吖,話時話點解唔喜歡Eng Lit?
今日網頁出咗中四選修科目組合,你可以参考吓。

醒目開學勳章

草原 發表於 19-5-9 20:59

其實因為我當年S1初嘗不及格

醒目開學勳章

草原 發表於 19-5-9 20:59

就甘睇唔得喎

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-5-9 21:07
就甘睇唔得喎

我有冇理解錯?

piglet0529 發表於 19-5-9 21:03
其實因為我當年S1初嘗不及格
傻豬豬,我讀S1(英中)時炒咗好多科添,因為我係中文小學考入去,S1第一個學期係發緊夢咁過。我囝叻我好多,你個囝都會,比啲信心佢啦。我又覺得個囝起碼一個學期去鋤一本英文書都係好事吖。

piglet0529 發表於 19-5-9 21:08
我有冇理解錯?
pm 你解釋。

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-5-9 21:07
就甘睇唔得喎

而鄉祟基元就可以依個combo,不過我都會再去參觀時加問清楚。

盧中見以下又應該唔得:

醒目開學勳章

草原 發表於 19-5-9 21:17
傻豬豬,我讀S1(英中)時炒咗好多科添,因為我係中文小學考入去,S1第一個學期係發緊夢咁過。我囝 ...

所以,要讀都唔係真係唔ok既