用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中物理elective
樓主: piglet0529
go

高中物理elective

piglet0529 發表於 19-3-29 17:00
元朗人實知  唔係元朗人知黎又真係冇咩用

我知道元朗勁個幾間係祟德,信義,鄉議局....等等 。只係奇怪你講到top5都唔敢考,唔駛咁無自信啦! 不過,元朗b1a學生都會揀屯門4大,4大都收唔少元朗學生。
其實,都係好奇問句0者,唔一定要規限元朗人先可以問元朗學校,(準備搬去元朗/有興趣元朗中學),係ek大家交流下,點解要咁回覆人呢!

醒目開學勳章

clarawuwu 發表於 19-3-31 15:14
我知道元朗勁個幾間係祟德,信義,鄉議局....等等 。只係奇怪你講到top5都唔敢考,唔駛咁無自信啦! 不過 ...

冒犯了!  元朗近年是重災區

piglet0529 發表於 19-3-28 11:37
其實我只是小學家長現正選中學,小兒自幼便對天文地理很有興趣,已有理想讀大學讀地球科學。我不知他到中學 ...

如果你仔有興趣讀earth science,修physics就可以。elective parts, 跟學校, 唔駛一定修astronomy,更加唔好搞乜野自修。考試唯一目的就係要高分,無人會care (亦無人會知)你仔elective邊parts。

盡量選成績好嘅中學,有開physics就得, 唔好理佢讀乜electives。

醒目開學勳章

JustAParent 發表於 19-4-1 08:26

如果你仔有興趣讀earth science,修physics就可以。elec ...

明白了,會輔導下小朋友。
不過咁啱果一間都應貼合小朋友成績, 地點也近。 另一間不執著便是。

piglet0529 發表於 19-4-1 07:40
冒犯了!  元朗近年是重災區

係ek交流,都係緊張仔女,升中,初中,高中,dse。。。慢慢長路,大家互相支持啦!其實,你仔top5,成績已經上左保險線,俾d信心,聽過一個b1校長講過top5都唔收,想要咩學生?!(當然,操行唔可以差先啦!)
元朗b1位少係事實,倒不如考慮屯門,多一個選擇,屯門b1學校算多,以我所知,係自行屯4大收元朗b1a學生都唔少,可以趁open day了解下。(直接問校長老師高中揀科選擇,自己打左個底,清楚了解。)
利申:我個已經係高中生,準備dse喇!無升中衝突。

piglet0529 發表於 19-3-28 11:37
其實我只是小學家長現正選中學,小兒自幼便對天文地理很有興趣,已有理想讀大學讀地球科學。我不知他到中學 ...

選中學是否應找那中學高中的物理有選天文?不需要吧!其他基本範疇如力學和磁場學都與天文學好有密切關係,先打好基礎,未來一樣可以修讀天文學的。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-2 15:10
選中學是否應找那中學高中的物理有選天文?不需要吧!其他基本範疇如力學和磁場學都與天文學好有密切關係 ...

明白,我自己是文科人,上來問一下知多的了!

elbar 發表於 19-3-28 19:04
根據中大課程,似乎最好DSE 有選修 Phy, Chem, Geog, M2/M1 較好
M1/M2 係咪大學都計一科?  阿囡數學比較好?  學校只可 M1 (數學好係咪可報)

piglet0529 發表於 19-3-29 17:00
元朗人實知  唔係元朗人知黎又真係冇咩用

朋友,你唔係咁嚇我啩,我仔舊年頭三都冇人去考你所謂嘅“龍頭”,有冇咁神呀?
皇仁依家面試注重stem,你小朋友平日睇開呢類鲁,不妨諗吓

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-5 11:06
朋友,你唔係咁嚇我啩,我仔舊年頭三都冇人去考你所謂嘅“龍頭”,有冇咁神呀?
皇仁依家面試注重stem,你 ...

朋友,唔係神,係事實。我訪問過上屆级三同早幾屆級二。我唔係最勁果兩間小學麻。只不過你72區小學頭三未必揀過黎元朗市。

你既提議都好,只係唔敢谂皇仁,但如小六去到級三仲有好多地區名中可以谂。不過现在睇的成绩仲可升可跌。慢慢再揾下。

piglet0529 發表於 19-4-5 12:25

大家交流吓吖,我囝嘅志向又係呢方面,如果唔係都唔會喺呢版又撞到你,你好有心,仲早過我入嚟取經。
加油呀!

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-5 19:42
大家交流吓吖,我囝嘅志向又係呢方面,如果唔係都唔會喺呢版又撞到你,你好有心,仲早過我入嚟取經。:exci ...

你有經驗了麻! 細果個係小四定小五? 我甘啱果日得閒帶仔去參觀兩間官中,仔參觀完聽個中學哥哥講完,比左個難题我話要中學物理讀天文。甘我咪揾下啦! 一揾之下發覺的學校未必post, 有既學校都唔係揀天文。我又唔識物理,咪上黎問下。

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-4-5 21:49
你有經驗了麻! 細果個係小四定小五? 我甘啱果日得閒帶仔去參觀兩間官中,仔參觀完聽個中學哥哥講完,比左 ...

係喎,你仔報科大暑期課程,應小五了吧?

piglet0529 發表於 19-4-5 21:49
你有經驗了麻! 細果個係小四定小五? 我甘啱果日得閒帶仔去參觀兩間官中,仔參觀完聽個中學哥哥講完,比左 ...
豬囡小六升中狗囝S1報咗科大暑期班

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-6 14:43

oic, 我就谂科大太遠了! S1就自己去都得

piglet0529 發表於 19-3-28 14:43
我揾來揾去揾唔到第二間。btw, 係咪學生可以自修一個elective?...
華英 有得揀 elective 1 & 2 ...如要自修 elective 1 , 其實坊間d連鎖補習店都可補 elective 1 ,  支援不比日間學校差呢⋯⋯

醒目開學勳章

小鹿揀學校 發表於 19-4-14 10:24
華英 有得揀 elective 1 & 2 ...如要自修 elective 1 , 其實坊間d連鎖補習店都可補 elective 1 ,  支援不比 ...

明白,thanks!  感謝各位意見,不再因這焗限選校。中三先谂他自修不自修吧

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-6 14:43

昨天玩左兩個科大係科學館比小四至中三的workshop, 一個鋼琴一個机械人,鋼琴果個深,另一個小四同組玩燒了! 机械人不用砌,玩控制变程還可以。我諗我仔過兩年先去報科大workshop啱的。(emoji)

piglet0529 發表於 19-4-18 09:09
昨天玩左兩個科大係科學館比小四至中三的workshop, 一個鋼琴一個机械人,鋼琴果個深,另一個小四同組玩燒 ...

好吖,囝返學返埋今日,所以冇去嘞。中大都有類似workshop,未必喺中大上,你可以留意吓,
你真係好有心,加油呀。

醒目開學勳章

草原 發表於 19-4-18 11:30
好吖,囝返學返埋今日,所以冇去嘞。中大都有類似workshop,未必喺中大上,你可以留意吓,
你真係好有心, ...

係呀,見到,謝提醒! 過兩三年剛好!  

派左成绩表,今次考第四。呀仔話差點可上龍虎榜,很有進取心。希望keep到