用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好奇一問,租屋月租500鎊
go

好奇一問,租屋月租500鎊

朋友孩子揾屋3個人打算每月俾共500鎊,在大學附近租屋,500镑容易揾定難租屋?

回覆 brother4 的帖子

That depending on which area?  GBP500 per week or what?  Where is your university?

回覆樓主:

上網見倫敦之外40星期可4800鎊租屋

好難講,要睇地點,有無管理員同有無電梯。近唔近地鐵,屋內設備,傢私,裝修,等等。我大女現在租倫敦Zone 1,有電梯同管理員的condo,有獨立廚房。每月1700GBP, 未加council tax.
如果唔多煮飯,有無獨立廚房就無所謂,因為唔怕油煙附在床、傢私。

通常地下單位租金亦會平D,因為易些被入屋爆竊。

我女之前同人合租zone 2兩房flat,就2000GBP 一個月租金,不過無電梯,同埋多入屋爆竊。

所以地點同設施,好影響租金。

倫敦呢個價錢就古怪。

但倫敦以外的話,就唔出奇。身邊朋友唔計水電煤,一星期一個人都係畀 70-90 鎊,一間屋住 5-6 個人。

wloi 發表於 19-3-28 11:38
好難講,要睇地點,有無管理員同有無電梯。近唔近地鐵,屋內設備,傢私,裝修,等等。我大女現在租倫敦Zone ...

一個人1700磅?開支好大呀

500鎊(睇邊度),應該很多選擇!每人165鎊

可上呢個網參考下:https://www.student.com

如果倫敦一定冇可能500鎊住到3個人, 小心係啲危險區或者被人呃